Štvrtok 25. 07. 2024 12:55:55 | Meniny má Jakub, Timur

Sociálna poisťovňa začala s vyplácaním príspevku pre dôchodcov

SLOVENSKO/ Sociálna poisťovňa (SP) začala od piatka vyplácať jednorazový príspevok vo výške 300 eur všetkým poberateľom dôchodkov.

TASR|1. december 2023|16:00:06

Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
NA PITVORE: Erik Tomáš na trinásty deň vo funkcii oznámil trinásty dôchodok... A likvidáciu tretieho sektora! A rodičovské dôchodky budú 20-krát nižšie. Geniálne!
Čítajte viac >

Sumu dostanú poberatelia ako poplatok k súčasnému 13. dôchodku automaticky. V piatok to pripomenulo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

"S výplatou príspevku začíname 1. decembra a každý poberateľ dôchodku ho dostane najneskôr do 20. decembra. Dúfam, že vám takto spríjemníme Vianoce a pred tými ďalšími, v roku 2024, už doručíme ten skutočný 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku, čo bude v prípade starobných seniorov vyše 600 eur," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Jednorazový príspevok v samostatnej platbe doručí SP takmer 1,5 milióna poberateľom všetkých dôchodkových dávok. Seniori dostanú príspevok vo výplatnom termíne buď na bankový účet, alebo si ho prevezmú spolu s decembrovým dôchodkom na pošte, ak si zvolili výplatu dôchodku v hotovosti. SP vyplatí 300 eur aj seniorom, ktorí majú priznaný dôchodok v uplynulom období, teda v decembri 2023, a ešte nemajú zabezpečenú pravidelnú mesačnú výplatu dôchodku.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala minulý týždeň (24. 11.) novelu zákona o 13. dôchodku, ktorú v skrátenom legislatívnom konaní schválila Národná rada (NR) SR. Mimoriadny príspevok, ktorý bude vyplatený v priebehu decembra, mal byť podľa pôvodne predloženého návrhu v sume 150 eur. Poslanci však schválili pozmeňujúci návrh sociálneho výboru na jeho zvýšenie na dvojnásobok. Opatrenie by malo vyjsť rozpočet približne na 440 miliónov eur.


Súvisiaci článok
Domácnosti na Slovensku plánujú na Vianoce minúť v priemere 537 eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť