Piatok 06. 09. 2024 06:01:20 | Meniny má Alica

Neprehliadnite: Od 10. decembra platia v Prešovskom kraji zmeny v autobusovej doprave!

PREŠOV/ S platnosťou od nedele 10. decembra nastali pre cestujúcich v Prešovskom kraji avízované zmeny v autobusovej doprave. K optimalizácii služieb v prímestskej autobusovej doprave došlo na väčšine územia kraja, pričom zmeny sa dotkli predovšetkým trás a spojov, ktoré boli zo strany cestujúcich využívané minimálne. Súčasťou zmien je aj systematizácia dopravy formou zavádzania taktových cestovných poriadkov s pravidelnými prestupnými väzbami a pravidelnými odchodmi spojov.

Lenka Ménová|12. december 2023|10:00:08

Zdroj: Facebook/SAD Prešov

Súvisiaci článok
Lyžiarska sezóna na Drienici úspešne odštartovala cez víkend
Čítajte viac >

Cestujúci by si mali pred cestou overiť, či sa ich zmeny týkajú a svoje spojenia skontrolovať v nových cestovných poriadkoch.

Ako majú cestujúci chápať taktový cestovný poriadok a čo znamená taktovanie

Taktovanie v praxi znamená, že spoje premávajú počas celého dňa v rovnakých časových intervaloch, t. j. vždy v rovnakú minútu každú hodinu. Tento spôsob ocenia najmä pravidelní cestujúci, keďže si tak ľahko zapamätajú časy odchodov. Taktový cestovný poriadok umožňuje cestujúcim plánovať si cesty bez toho, aby museli neustále sledovať odchodové časy. Takt je teda nástroj, ktorý zlepšuje dopravnú dostupnosť a pohodlie pre cestujúcich a poznáme ho napr. z mestskej hromadnej dopravy. Príchody na zastávky sú takto jednoduchšie a efektívnejšie.

Prečo došlo k optimalizácii dopravných služieb

Dôvodov, prečo došlo v Prešovskom kraji k optimalizácii rozsahu objednávaných dopravných služieb, je hneď niekoľko. Významným dôvodom je nedostatok finančných zdrojov krajskej samosprávy na krytie dopravných výkonov v prímestskej autobusovej doprave a tiež prehlbujúci sa problém s nedostatočným počtom vodičov. Rušenie spojov, trás a zachádzok sa týka spojov, ktoré mali minimalne, ba dokonca nulové využitie zo strany cestujúcich. V prípadoch s výrazným potenciálom pravidelných cestujúcich naopak dôjde k skvalitneniu koordinácie spojov a k efektívnejšiemu využitiu súbehov viacerých druhov verejnej, najmä vlakovej dopravy.

Postupne bude zavedených niekoľko desiatok nových prestupných nadväzností vlak-autobus, a to predovšetkým v uzloch Lipany, Stará Ľubovňa a Prešov. Vyššou mierou koordinácie železničnej a autobusovej dopravy sa postupne znižuje miera súbežnosti, čo patrí k základným princípom postupného budovania integrovaného dopravného systému.

K čomu konkrétne dochádza využitím úsporných opatrení

Z hľadiska úsporných opatrení došlo k ukončeniu prevádzky spojení s priemerným vyťažením od 0 do 4 cestujúcich. Tieto spojenia prinášali mimoriadne nízke až nulové tržby z predaja cestovných lístkov a generovali najvyššie náklady na 1 km dopravného výkonu. Zároveň v minimálnej miere oslovovali cestujúcu verejnosť. Cieľom optimalizácie je aj priniesť zlučovanie spojov vedených v podobnom čase alebo na podobnej trase, pokiaľ to však kapacita spojov dovoľuje. Súčasťou je aj postupné zavádzanie prestupných spojení namiesto priamych spojov medzi obcou a spádovým centrom.

Čo bolo dôvodom rozhodnutia obmedziť neefektívne dopravné služby

Dôvodom rozhodnutia plošne obmedziť málo využívané dopravné služby je nedostatočné financovanie samospráv zo strany štátu v kombinácii s prudkým nárastom nákladov. Kým Prešovský samosprávny kraj v roku 2016 vynaložil na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy približne 17 miliónov eur, v uplynulom roku to bolo už bezmála 33 miliónov eur. Negatívny dopad na celú situáciu má aj chronický nedostatok vodičov na strane dopravcov, ktorý sa prehĺbil po legislatívnych zmenách a možnosti odchodu zamestnancov do predčasného dôchodku.

Aktuálna podoba autobusových spojov po zmenách je dostupná na www.cp.sk a na vývesných cestovných poriadkoch na jednotlivých autobusových zastávkach.

1798681_709690099051578_1682908732_n.jpg


Súvisiaci článok
Na Vianoce by nemal byť nikto sám. Mesto Prešov v spolupráci so zariadením pre seniorov Náruč pripravuje štedrú večeru pre osamelých seniorov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť