Piatok 18. 10. 2024 08:06:32 | Meniny má Lukáš

V Trebišove si pripomínajú šľachtický rod Andrássyovcov

TREBIŠOV/ Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove si tohto roku pripomenulo 200. výročie narodenia grófa Júliusa Andrássyho. Tento ministerský predseda uhorskej vlády a neskorší minister zahraničných vecí Rakúsko - Uhorska zohral v dejinách celej župy významnú rolu. Rok venovaný spomienke narodenia grófa Andrássyho ukončili v Trebišove 25. októbra odbornou konferenciou - ANDRÁSSY 200. Rok Andássyovcov pokračuje výstavou prezentujúcou členov tejto rodiny. ZDROJ: NATÁLIA NOVOTNÁ

VJ |15. december 2023|14:00:06

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Najvyšší vianočný stromček ozdobili rozprávkovými knihami. Na Bratislavskom hrade vytvorili slovenský rekord (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Súčasťou týchto aktivít venovaných Andrássyovcom je aj nová, stála, časovo neohraničená expozícia Portrét rodu Andrássy, prezentujúca najvýznamnejších mužských členov tohto rodu.

„Otvorili sme expozíciu, ktorá je výsledkom projektu Interreg HU-SK, maďarsko-slovenskej spolupráce. Projekt má názov InterCastles, navrátenie dedičstva šľachtických rodov do kaštieľov. Táto expozícia je interaktívna a pojednáva o mužskej vetve rodu Andrássy približne od 16-ho storočia. Je doplnená o rôzne interaktívne prvky aj pre cieľovú skupinu deti a mládež, návštevníci sa dočítajú množstvo informácií,“ hovorí riaditeľka Beáta Krešťanová.

Súčasťou expozície sú aj rôzne filmy, krátke animácie, z ktorých sa návštevníci dozvedia napríklad to, že jeden z Andrássyovcov mal jedno z prvých motorových vozidiel, alebo že Július Andrássy korunoval cisára Františka Jozefa I.

„Pre deti sú pripravené rôzne interaktívne hry, napríklad ako sa ťažila železná ruda, pri ktorej si môžu na rôznych interaktívnych prvkoch vyskúšať, ako sa táto ruda ťažila. Potom tu máme rôzne puzzle, kde si vyskladajú rôzne kaštiele, ktoré boli vo vlastníctve Andrássyovcov, či už v Maďarsku, alebo na Slovensku a mnoho, mnoho iného zaujímavého,“ opisuje ďalej Kereštanová.

Trebisov_muzeum_expozicia__Portret_rodu_Andrassy_006995935.jpg

Autori išli po mužskej línii rodu. Sú tam teda muži, zakladatelia rodu Andrássy až po Andrássyovcov z Betliara, Humenného a z trebišovskej vetvy rodu.

„Každá z týchto osobností bola niečím významná. Či Emanuel Andrássy svojimi maľbami, alebo jeho brat Július, ktorý korunoval cisársky pár Sisi a Františka Jozefa I. Jeho brat Aladár z Humenného bol vynikajúcim ekonómom, Štefan Andrássy bojoval proti Turkom...“ prezrádza archeologička Nikola Radová.

Pozrieť si môžete rôzne animačné a edukačné videá pre deti, v ktorých sú zobrazené životy Andrássyovcov aj prostredníctvom rôznych zvukových záznamov, ktoré sú čítané akoby z denníkov týchto osobností.

„Je to zamerané najmä na múzejnú pedagogiku, deti si môžu ohmatať napríklad šable, ktoré sa používali v 16-tom storočí, porovnajú si, aké boli ťažké, vedia si vyskladať rôzne erby. Vystavené sú aj naše vlastné zbierkové predmety, najvzácnejším exponátom z našich zbierok je jurácka šabľa grófa Andrássyho, ktorú daroval podžupanovi Zemplínskej župy, máme tu kľačadlo Dionýza Andrássyho z Krásnej Hôrky, patriace pravdepodobne jeho manželke Františke, ktorá je pochovaná v mauzóleu v Andrássyovcov v Krásnohorskom podhradí... Vystaveného je toho skutočne veľa. Je to 50 rôznych kaštieľov, hradov, zámkov, kúrií, či už zaniknutých, alebo ešte fungujúcich,“ dodala na záver Nikola Radová.

Trebisov_muzeum_expozicia__Portret_rodu_Andrassy_004995932.jpg

Trebisov_muzeum_expozicia__Portret_rodu_Andrassy_001995929(1).jpg

Trebisov_muzeum_expozicia__Portret_rodu_Andrassy_005995933.jpg

Trebisov_muzeum_expozicia__Portret_rodu_Andrassy_002995930.jpg


Súvisiaci článok
Perinbaba dvojka je tu. Jakubisko zanechal slovenskej kultúre nezabudnuteľný príbeh
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť