Streda 18. 09. 2024 01:32:24 | Meniny má Eugénia

Čistky na ministerstvách: Vláda odvolala bez udania dôvodu už 37 vedúcich zamestnancov. Ďalší odišli sami

SLOVENSKO/ Vláda Roberta Fica sa vo veľkom pustila do upratovania. Nepohodlných ľudí odstavujú, svojich ľudí dosadzujú. Svoje posty opustilo vedenie polície, národných parkov, štátnych podnikov. Čistky sa však dejú aj na ministerstvách. Takmer 40 šéfov odborov, či sekcií muselo odísť bez toho, aby sa dozvedeli dôvod.

Michal Filek|19. december 2023|11:00:06

Taraba na životnom prostredí "upravuje" vo veľkom. Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba

Súvisiaci článok
Šéfka Európskej prokuratúry prirovnáva kroky vlády k amnestii zločinov za podvody voči záujmom EÚ
Čítajte viac >

Denník SME prišiel s informáciou, podľa ktorej ministri na odvolávanie využívajú paragrafy v zákone, ktorý, ako súčasť opozície, pred časom sami kritizovali.

Možnosť odvolať vedúcich bez udania dôvodu nebolo predtým možné. Do zákona to v roku 2021 presadilo Matovičovo hnutie, aby sa zbavilo nepohodlných ľudí z okresných úradov. Predkladatelia Pročko a Kremský sa tým vtedy ani netajili.

Kým ich návrh neprešiel, možné to nebolo. Vrcholoví úradníci mali byť odborníci, tzv. kariérny vedúci. Odvolať ich mohli jedine pre zlé služobné hodnotenie.

Zmenu zákon, ešte v opozícii, kritizoval Fico, aj Pellegrini. Dnes im to neprekáža. Ba naopak, hojne ho využívajú.

Denník SME na ministerstvách zisťoval, ako často tento paragraf využili. Zo 14 ministerstiev dostali odpovede z jedenástich.

Z odpovedí, ktoré dostali vyplýva, že od 26. októbra do 5. decembra na jedenástich ministerstvách bez udania dôvodu odvolali 37 vedúcich zamestnancov. Ďalší štyria odišli pre zmenu organizačnej štruktúry a 24 odišlo samo, alebo ich preradili.

Najviac ľudí, po 7, skončilo na ministerstvách životného prostredia a investícií. Na obrane a spravodlivosti skončili piati. Na ministerstve práce traja.

Odborníci to považujú za krok do minulosti.

Denník SME predpokladá, že prepúšťanie bude pokračovať.


Súvisiaci článok
Lipšic sa bráni: Porušenie ľudských práv konštatoval Ústavný súd len v siedmych rozhodnutiach špeciálnej prokuratúry z 274 sťažností
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť