Sobota 27. 07. 2024 05:17:44 | Meniny má Božena

Aké pokuty budú dávať mestskí policajti v hlavnom meste za obťažovanie hlasnou pyrotechnikou?

BRATISLAVA/ Mestskí policajti v hlavnom meste pred koncom roka zvyšujú počet hliadok a sprísňujú prístup k bezohľadným ľuďom. Najmä tým, ktorí hlasnou pyrotechnikou obťažujú okolie alebo spôsobujú stres zvieratám. V správnom konaní sa môže pokuta za takéto konanie vyšplhať do stoviek eur.

Marián Homér|21. december 2023|15:00:06


Súvisiaci článok
Na pozemku bývalého štadióna Artmédie Petržalka vybudujú Kmotríkovci hotel a kancelárie. Projekt Green park dostal zelenú
Čítajte viac >

V Bratislave už ôsmym rokom platí celoročný zákaz používania pyrotechniky, a to vrátane Silvestra a Nového roka. Povolená je iba detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 a scénická pyrotechnika.

Petardy, ohňostroje a delobuchy spôsobujú každoročne okrem radosti aj stres starším a citlivejším ľuďom. A v neposlednom rade tiež zvieratám, najmä tým domácim - psom a mačkám. Preto sa viac hliadok mestskej polície hlavného mesta pohybuje aj v okolí ZOO alebo útulku Slovody zvierat, v ktorom musia tieto sviatky a oslavy nového roka stráviť desiatky opustených psov. Silné výbuchy spôsobujú utrpenie aj lesnej zvery.

,,Monitorujeme aj miesta v blízkosti Mestských lesov v Bratislave ako aj ďalšie lokality, o ktorých máme, aj z uplynulých rokov, vedomosť, že v nich dochádza k opakovanému odpaľovaniu pyrotechniky. Reagujeme zároveň na každý oznam prijatý na nepretržite fungujúcu linku mestskej polície 159,” doplnila Barbora Krajčovičová, hovorkyňa mestskej polície hlavného mesta.

V minulosti prišla bratislavská ZOO o samicu lamy krotkej, ktorá sa v dôsledku hluku z pyrotechniky splašila a pri úteku narazila do plota. Utrpela krvácanie do mozgu a nepodarilo sa ju zachrániť. Každoročne sa splašia psy počas vychádzky, keď ich nečakane vyľaká petarda.

Aká je pokuta pre bezohľadných ľudí?

Za obťažovanie hlasnou pyrotechnikou je v hlavnom meste pokuta 33 eur v blokovom konaní. V správnom konaní sa môže pokuta vyšplhať až do výšky 500 eur.

A v tomto roku sú príslušníci mestskej polície hlavného mesta pripravení zasahovať ale aj pomáhať počas Silvestrovskej noci, kedy sa pod značnú časť prípadov podpisuje alkohol.

Každoročne nechýbajú situácie, kedy je potrebné poskytnúť prvú pomoc ľuďom, ktorí sa poranili pri manipulácii so zábavnou pyrotechnikou. Podľa hovorkyne mestskej polície hlavného mesta, Barbory Krajčovičovej, ide najmä o popáleniny, tržné rany, pomliaždeniny a odreniny, najčastejšie v oblasti rúk a tváre. Výnimkou nie sú ani odrthnuté prsty a poškodený zrak.

PB-9939.jpg


Súvisiaci článok
Obchodná ulica v Bratislave po sérii tragických a hrozivých útokov: Je opäť bezpečná?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť