Streda 18. 09. 2024 09:22:45 | Meniny má Eugénia

V Trnave ožil stredovek

TRNAVA/ Počas posledného víkendu zažila Trnava stredovek na vlastnej koži. Na Námestí sv. Mikuláša v historickej zóne mesta vyrástlo tradičné stredoveké trhovisko a dvor sedliakov.

Alžbeta Čelešová|23. december 2023|11:00:07

Zdroj: Lukáš Grinaj

Súvisiaci článok
Dvaja muži prepadli v Trnave autoumyváreň. Majiteľ – hrdina, im peniaze nevydal, tak ho surovo zbili a skončil v nemocnici
Čítajte viac >

Stredoveké adventné trhy sa tradične uskutočňujú každý rok. Priblížia bohatú históriu a tradície mesta. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, kedy bol pripravený bohatý program, tento rok bolo pre záujemcov k dispozícii zopár tradičných prehliadok a výstav.

Návštevníci tak mohli zažiť pokojnú, vianočnú atmosféru obohatenú históriou. Nechýbali ani typické remeselné trhy s ručne vyrobenými predmetmi ako obuv, luky, šípy. Priamo na mieste sa vyrábali vianočné oblátky a sviečky typickým tradičným spôsobom.

Návštevníci tak spoznali tradičné stredoveké remeslá – minciar, kovár, sviečkar a vianočný oplatkár. Záujemcovia si mohli vychutnať vianočný punč priamo zo stredovekých pohárov vyrobených z hliny, ktoré boli zohriate nad ohňom. Občerstvenie sa podávalo v klasickej stredovekej krčme. Okrem rôznych živých vystúpení, prebiehali každý jeden deň trhov živé prehliadky adventného kalendára, ohňová a kaukliarska šou.

„Stredoveké trhy sú každý rok výnimočným zážitkom. Deti s rodičmi môžu sledovať prácu remeselníkov či zabaviť sa pri živom adventnom kalendári. Isto ich poteší aj drevený kolotoč a ohrada so živými zvieratami,“ vyjadril sa o podujatí Alexander Prostinák, výkonný riaditeľ OOCR Trnava Tourism.

V sobotu bola pre návštevníkov pripravená diskusia s Jurajom Červenákom, ktorý predstavil svoj najnovší príbeh Lovec čertov. „Návštevníci trhov sa môžu tešiť na diskusiu s autorom o 16:00 h. a zároveň si budú môcť dať podpísať svoj čerstvý výtlačok knihy. Na jeho príbeh následne nadviažu šermiarske ukážky,“ dodáva Matej Juran.

trnava-stredoveke-trhy-3- lukas grinaj.jpg


Súvisiaci článok
VIDEO Biela vrana Lukáš Hrošovský: Ocenenie vnímam ako odkaz, že aj napriek útokom treba v občianskej angažovanosti pokračovať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť