Štvrtok 17. 10. 2024 22:03:38 | Meniny má Hedviga

Prešovčania dostali od mesta vianočný darček - prvý parciálny trolejbus prišiel z Plzne

PREŠOV/ Prešov pokračuje v modernizácii verejnej dopravy – do mesta dorazil nový parciálny trolejbus. Jeho najväčšou výhodou je, že v prípade problému na trase dokáže spustiť palice a ísť akoukoľvek obchádzkou aj bez trolejbusového elektrického vedenia.

Lenka Ménová|23. december 2023|15:00:06

Zdroj: Dopravný podnik mesta Prešov, a.s.

Súvisiaci článok
Neprehliadnite: Od 10. decembra platia v Prešovskom kraji zmeny v autobusovej doprave!
Čítajte viac >

V utorok 19. decembra dorazil do areálu Dopravného podniku mesta Prešov, a.s. prvý zo šiestich 18-metrových parciálnych trolejbusov Škoda 27 Tr Solaris. Postupne príde do Prešova spolu 10 takýchto trolejbusov – šesť 18-metrových a štyri 12-metrové. Okrem výrazného zefektívnenia a zmodernizovania dopravy v meste vytvoria predpoklady pre ekologicky udržateľnú verejnú dopravu.

Aké výhody prinesú parciálne trolejbusy

Ešte v polovici októbra 2022 došlo k podpisu kúpnej zmluvy medzi Dopravným podnikom mesta Prešov, a.s. (DPMP) a českým producentom na dodávku parciálnych trolejbusov. Tie sú vybavené tzv. trakčnými batériami, ktoré umožňujú jazdu aj mimo trolejového vedenia. Vďaka tomu bude môcť trolejbus prejsť v takomto režime minimálne 12 km. Všetky nové trolejbusy budú plne klimatizované a vybavené moderným informačným a tarifným systémom. Prácu vodiča uľahčí aj bezpečnostný kamerový systém, ktorý bude snímať miesta pred i za trolejbusom.

Vo výbave tiež nebude chýbať systém vonkajšej akustickej signalizácie pre cestujúcich so zrakovým postihnutím, ktorý na základe povelu z ovládača zahlási číslo linky a smer jazdy. S príchodom týchto trolejbusov bude nutné vykonať aj určité úpravy trolejového vedenia, ktoré súvisia s prepínaním režimov jazdy.

Podiel elektromobility v prešovskej MHD stúpne

Do metropoly Šariša poputuje do polovice budúceho roka šesť nových osemnásťmetrových kĺbových vozidiel. Tie sa stanú prvými prešovskými trolejbusmi v karosérii Solaris. Komfortné klimatizované vozidlá vybavené trakčnými batériami dopomôžu k navýšeniu podielu elektromobility v prešovskej MHD – dopravca počíta s nasadením týchto vozidiel na autobusové linky. Parciálne trolejbusy majú prídavnú trakčnú batériu, ktorá trolejbusu umožňuje aj jazdu mimo trolejovej siete. Takýmto spôsobom sa rozšíri pole pôsobnosti trolejbusovej dopravy v sieti MHD Prešov.

Primátor mesta Prešov František Oľha sa pri tejto príležitosti prihovoril Prešovčanom v krátkej videovizitke:

„Prešovčania, do Prešova dorazili prvé parciálne trolejbusy. Tieto trolejbusy dokážu jazdiť po trolejových vedeniach, ale aj mimo nich. Sú poháňané hybridným systémom s batériou, ktorá sa nabíja počas bežnej prevádzky. Čo to Prešovčanom prinesie? No napríklad, ak bude na ceste nejaká prekážka, napr. rozkopávka alebo nehoda, trolejbus spustí palice a na ďalšiu zastávku pôjde obchádzkou. Do Prešova príde 10 takýchto trolejbusov. Šesť osemnásťmetrových a štyri dvanásťmetrové. Parciálne trolejbusy tak výrazne zefektívnia našu dopravu a zároveň vytvoria predpoklady pre ekologicky udržateľnú verejnú dopravu v meste Prešov.“

Zdroj: Dopravný podnik mesta Prešov, a.s.
Zdroj: Dopravný podnik mesta Prešov, a.s.
Zdroj: Dopravný podnik mesta Prešov, a.s.

Súvisiaci článok
V Prešove sa opäť budú zvyšovať dane a poplatky za odpad
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť