Piatok 26. 07. 2024 23:15:31 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Pre kreatívne centrum bude musieť Nitra ukrojiť financie z iných projektov

NITRA/ Kreatívne centrum Nitra je tesne pred dokončením a spustením ostrej prevádzky. Do konca roka mali byť uhradené záväzky vo výške 9 miliónov eur. Poslanci však odmietali návrh mesta vziať si v tejto výške preklenovací úver. V závere roka prišli s upraveným návrhom.

Patrícia Jeseňová|26. december 2023|11:00:06

Víťazný návrh rekonštrukcie kina Palace, kde má sídliť Kreatívne centrum Nitra. Zdroj kreativnecentrum.sk

Súvisiaci článok
Na Považie prichádza Porsche. Závod vytvorí vyše 300 pracovných miest
Čítajte viac >

Podpora kreatívneho priemyslu

Kreatívne centrum (KCN) má nielen v Nitre, ale aj v celom kraji podporiť rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu. V zrekonštruovaných budovách chce mesto vytvoriť zázemie pre kreatívcov, pričom jeho cieľom bude posilnenie schopnosti umiestiť sa na pracovnom trhu a budovať živú komunitu.

„Kreatívne centrum Nitra pripravuje pre verejnosť v spolupráci s domácimi aj zahraničnými umelcami multižánrový program z oblasti scénického, vizuálneho umenia, hudby, multimédií, audiovízie aj remesiel. Naším cieľom je predstaviť najnovšie trendy kultúrno-kreatívneho priemyslu a budovať vnímavé publikum, ktoré je súčasťou kultúrneho diania v meste,“ uvádza sa na webe kreatívneho centra.

Kino Palace pred rekonštrukciou.
Kino Palace pred rekonštrukciou. Zdroj: FB Nitrianske kultúrne dedičstvo

Neotvorili zastupiteľstvo

Projekt kreatívneho centra sa chýli k dokončeniu prác. Mesto musí uhradiť faktúry za vyše 9 miliónov eur, radnica preto navrhovala vziať si v tejto výške preklenovací úver. V priebehu prvej polovice budúceho roka by sa peniaze mali mestu vrátiť zo štátneho rozpočtu a fondov EÚ.

Rokovať o tom mali poslanci začiatkom decembra, odmietli však otvoriť mimoriadne zasadnutie zastupiteľstva, ktoré malo riešiť práve otázku financovania kreatívneho centra.

Mestu preto hrozilo, že 15 miliónov, ktoré mu boli na projekt priznané, bude musieť vrátiť.

Vyše 3 000 podpisov za týždeň

Na podporu záchrany kreatívneho centra vznikla aj petícia. Jej autori boli presvedčení, že konanie časti nitrianskych poslancov je v rozpore so záujmami mesta.

„Neprijatie úveru a prípadné nevyplatenie už vzniknutých pohľadávok ohrozí projekt KCN a privedie mesto do stavu, v ktorom bude musieť v plnej miere uhradiť okolo 15 miliónov eur, ktoré by inak z 95 % hradila Európska únia,“ uviedli autori petície vo výzve s tým, že žiadajú schválenie preklenovacieho úveru a vyčlenenie financií na chod KCN v rozpočte na rok 2024.

Pod výzvu sa podpísali desiatky ľudí z kreatívneho priemyslu. V priebehu týždňa sa k nim pridalo ďalších tritisíc signatárov.

Pred kinom Palace počas dňa architektúry v roku 2019. Zdroj: FB Mesto Nitra

Peniaze vezmú aj z iných projektov

Na ďalšom zasadnutí predložila skupina poslancov (kluby Spolu pre Nitru, Fungujúca Nitra, Tím pre Nitru) upravený návrh na financovanie kreatívneho centra.

Navrhli poníženie preklenovacieho úveru na 5,77 milióna a dofinancovanie zvyšku záväzkov z mestskej kasy. Na tomto riešení sa po niekoľkohodinovej diskusii poslanci zhodli.

Na úhradu faktúr budú napokon použité aj prostriedky z dane za rozvoj (1,65 milióna eur).

"Mesto bude musieť taktiež vziať financie z projektov ako obnova Mestskej tržnice, projektu Bezpečne pri školách či rekonštrukcie na Dvorčianskej ulici“ uviedol primátor Hattas s tým, že v prípade, že mesto stihne potrebné termíny, tak sa tieto peniaze vrátia do mestskej kasy z eurofondov v prvej polovici roka 2024.


Súvisiaci článok
Prešovský režisér Michal Náhlík: Keď vchádzam do divadla, otváram dvere do inej dimenzie!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť