Nedeľa 15. 09. 2024 21:59:05 | Meniny má Jolana

Dvojica turistov zišla z chodníka a uviazla v snehu medzi Chopkom a Ďumbierom. V noci im pomohli záchranári

NÍZKE TATRY/ Muž a žena mali vo štvrtok v pláne prejsť z Chopka na Ďumbier a zostúpiť Zelenskou Mlynnou dolinou. Rozhodli sa však, že si cestu skrátia a zišli z chodníka. Tam sa prepadli a uviezli v snehu. Pred hroziacou smrťou ich zachránila Horská záchranná služba.

Michal Filek|29. december 2023|11:00:06

Zdroj: Horská záchranná služba

Súvisiaci článok
Vianočný zázrak našej úspešnej biatlonistky. Na Štedrý deň sa stala mamičkou
Čítajte viac >

„Pri zostupe dolinou sa rozhodli skrátiť si trasu a zišli z turistického chodníka. Počas prechodu skratkou sa turisti niekoľko krát opakovane prepadli cez sneh do potoka a následne uviazli v hlbokom snehu bez potrebného vybavenia. Na pomoc im okamžite vyrazili 4 záchranári HZS z Bystrej. Keďže uviaznutá dvojica bola schopná presne podať koordináty GPS, značne urýchlila priebeh záchrannej akcie,“ informuje Horská záchranná služba.

Záchranári HZS sa rozdelili do dvoch tímov, ktoré postupovali za pomoci skialpinistických lyží a snežných skútrov. Pre veľké riziko vzniku hlbokej hypotermie bolo aktivované aj ECMO pracovisko v Banskej Bystrici.

„Pacienti boli vo večerných hodinách dosiahnutý prvou skupinou záchranárov HZS, ktorá ich zateplila, poskytla im teplé nápoje a energetické tyčinky a snežnice. Druhý tím záchranárov na skútroch postupne evakuoval ženu a muža k terénnemu vozidlu HZS, ktorým bola dvojica turistov transportovaná do ubytovacieho zariadenia,“ opisujú priebeh akcie záchranári.

Záchranná akcia bola ukončená krátko pred polnocou, návratom záchranárov na základňu.

„Dôrazne upozorňujeme návštevníkov hôr, aby dôkladne plánovali svoje aktivity v horskom prostredí a nevystavovali sa do zbytočného rizika. Rovnako upozorňujeme, že väčšina časov na prekonanie turisticky značených chodníkov je uvádzaná v letných podmienkach, bez snehu a ľadu. Sneh a ľad výrazne predlžujú a sťažujú pohyb v horách. Dbajte na dostatočné vybavenie a výstroj potrebnú v zime. Neschádzajte z turistických chodníkov,“ varujú záchranári.


Súvisiaci článok
Sánkarka na Jahodnej "zostrelila" na dráhe dôchodcu. Do nemocnice ho transportoval vrtuľník
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť