Pondelok 16. 09. 2024 00:38:13 | Meniny má Ľudmila

Dvaja slovenskí kňazi dobyli ôsmu najvyššiu horu sveta. Ako prví katolícki duchovní v histórií

MANASLA/ Dvojica kňazov z Liptova vystúpila na himalájsku osemtisícovku Manaslu v septembri. Samotní výstup im trval 5 dní a dokázali to bez kyslíka. Sú tak prvými katolíckymi kňazmi, ktorým sa to podarilo. Dvaja ďalší duchovní, ktorí boli vo výprave, skončili výstup pred vrcholom.

Michal Filek|2. január 2024|10:00:07

Zdroj: Facebook/Ján Dubecký

Súvisiaci článok
VIDEO Čo želá futbalový brankár Dominik Holec čitateľom portálu Slovensko SP 21?
Čítajte viac >

Obaja úspešní horolezci majú k horám blízkom. Jána Dubecký pôsobí ako kaplán Horskej záchrannej služby. Ako informuje verejnoprávna televízia RTVS, novoročné bohoslužby slúži na hrebeni Nízkych Tatier pod Chopkom.

Výstup na osemtisícovkou bol jeho detským snom, ktorý sa mu splnil. Aj keď vraj už ani nedúfal, že sa mu to niekedy v živote podarí. Podarilo sa, hoci sám priznáva, že v Himalájach bol vôbec prvýkrát.

Na vrchol Manaslu však dvojica kňazov nevystúpila osamote. So sebou mali horského vodcu, šerpu, ktorého im pridelila agentúra. Ako tvrdí druhý z dvojice, duchovný správca Univerzitného pastoračného centra Katolíckej univerzity v Ružomberku Ján Bystriansky, bol to mimoriadne skúsený šerpa. Sedemkrát bol vraj dokonca aj Mount Evereste.

Vo výprave boli aj dvaja ďalší kňazi – Libor Marek a Peter Dubovský. Tým sa však na vrchol vystúpiť nepodarilo.

„Sú to historicky prví katolícki kňazi, ktorí na svete vystúpili na nejakú osemtisícovku,“ uviedol pre Tlačovú kanceláriu Konferencie biskupov Slovenska Peter Dubovský, nový rektor Pápežského biblického inštitútu v Ríme, ktorý bol vedúcim výpravy.

„Ján Bystriansky a Ján Dubecký vystúpili na vrchol Manaslu. Zdolali ho za šesť hodín bez pomocného kyslíka. Kňaz Libor Marek prerušil výstup vo výške 6 200 metrov nad morom zo zdravotných dôvodov. Ja som prišiel do výšky 7 400 metrov. Pre nie najlepšie zdravotné a poveternostné podmienky som sa rozhodol nepokračovať ďalej,“ opísal pre TK KBS Dubovský.

1695814032.jpg Zdroj: TK KBS/Peter Dubovský

Manaslu, alebo ak chcete Hora duchov, je vysoký 8 163 m n. m. a leží v Nepále. A je veľmi nebezpečný. V roku 1972 tam pod lavínou zahynulo 16 horolezcov.

Svoje obete si hora vyžiadala aj z radov slovenských horolezcov. V roku 1997 vystúpili na vrchol Peter Šperka, Juraj Kardhordó a Miroslav Rybanský. Pričom Kardhordó a Rybanský zahynuli pri zostupe.

Výstup trval dvojici päť dní a útok na vrchol absolvovali v noci. Stáli na ňom o siedmej ráno.


Súvisiaci článok
VIDEO Kotol Tehelného poľa sa lúčil s hráčmi po zápase s Ľubľanou: „Postup je náš!“ Na jar sa tešíme na gigantov futbalu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť