Nedeľa 12. 05. 2024 02:02:06 | Meniny má Pankrác

Členské štáty posielajú hasičskú techniku na povodňami postihnutý sever Francúzska. Slovensko vyslalo špeciálne čerpadlo

SLOVENSKO/ Pre mimoriadne vážnu povodňovú situáciu a predpoklad ďalších zrážok požiadalo Francúzsko o pomoc kolegov z partnerských krajín, v rámci spoločného komunikačného a informačného systému pre prípady mimoriadnych udalostí CECIS. Nutne potrebujú techniku a personál na zmiernenie následkov povodní.

Marián Homér|4. január 2024|08:00:07

Zdroj: Vladimír Benko/MV SR

Súvisiaci článok
Starší vodič v Jablonici pri Senici narazil do mostíka, zranil manželku a malého vnúčika
Čítajte viac >

Slovensko v stredu vyslalo do Francúzska modul civilnej ochrany špecializovaný na vysokokapacitné čerpanie v postihnutých oblastiach (HCP modul). Modul bude odčerpávať vodu zo zaplavených oblastí dvoma veľkokapacitnými čerpadlami.

Veľkokapacitné čerpadlo môže denne vyčerpať 350 - 6 000 metrov kubických vody, v závislosti od vzdialenosti, z ktorej je voda odčerpávaná. Čerpadlo je schopné začať pracovať do hodiny od príchodu na miesto.

Naposledy pomáhalo v zahraničí na prelome mája a júna 2023 pri odčerpávaní vody v povodňami postihnutom Taliansku.

"Čerpadlo je zároveň uspôsobené na čerpanie kalnej vody s 5 % pevných prvkov a častíc s veľkosťou do 40 mm a môže operovať v ťažko dostupných oblastiach. Verím, že hasiči naplnia účel svojho vyslania a domov sa vrátia v zdraví,” povedal prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič.

Dvadsaťpäť Hasičského a záchranného zboru so 16 kusmi hasičskej techniky, zaradených do modulu HCP absolvuje približne 1 300 km dlhú cestu. Tá im zaberie približne 24 hodín. Pri prechode členskými krajinami budú konvoj hasičskej techniky sprevádzať policajti.

„Každým takýmto vyslaním sa zdokonaľuje súhra jednotlivých zložiek, a to aj pri zabezpečovaní logistiky a ďalších sprievodných aktivít, ktoré uľahčujú a zrýchľujú cestu k miestu vyslania,” doplnil generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia MV SR Ervín Erdélyi.

571133ac-f85b-4c0e-80a6-5f7931374460.JPG

O pomoci sa rozhodlo na koordinačnej porade sekcie krízového riadenia MV SR s Hasičským a záchranným zborom a zástupcami Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR bol Francúzsku ponúknutý modul civilnej ochrany špecializovaný na vysokokapacitné čerpanie v postihnutých oblastiach (HCP modul). Francúzsko slovenskú ponuku akceptovalo.

Veľkokapacitné čerpadlá už Francúzsku poskytli aj Česká republika a Holandsko. Českí hasiči dnes pomoc Francúzsku rozšírili o ďalších 18 príslušníkov HZS ČR, ktorí privezú 15 kusov techniky. Český tím je vybavený dvoma čerpadlami, jedno s kapacitou 1500 litrov za sekundu a druhé čerpadlo s kapacitou 400 litrov za sekundu. Spolu sú schopné odčerpať takmer 7 000 metrov kubických vody za hodinu. Naposledy poskytla Česká republika mobilnú čerpaciu stanicu na pomoc v zahraničí v roku 2014 počas povodní v Srbsku a Bosne a Hercegovine.


Súvisiaci článok
Bratislavskí mestskí policajti zachránili život žene, ktorá skolabovala v supermarkete
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť