Utorok 17. 09. 2024 18:22:17 | Meniny má Olympia

Rekonštruovaný Hričovský hrad chceli na Vianoce vykradnúť. Zlodeji odišli s "dlhým nosom"

HRIČOVSKÉ PODHRADIE/ Nepríjemné prekvapenie čakalo na záchrancov hradu z Hričova. Počas kontroly cez vianočné obdobie našli zámky na oboch skladoch poškodené. Keďže na hrade nič cenné nedržia, zlodeji odišli naprázdno. Škody však po nich zostali.

Michala Stanikova|4. január 2024|10:20:41

FB Hrad Hričov, Miro Sabo Photography

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Barbakán, historická pýcha romantickej Banskej Bystrice
Čítajte viac >

Najmenší hrad na hornom Považí zachraňujú dobrovoľníci od roku 2010. Za trinásť rokov neúnavnej práce sa na stredovekej zrúcanine nestretli so žiadnymi incidentmi, až do minulého týždňa, kedy na hrad zavítal zlodej.

„Dnes nás na hrade čakalo nemilé prekvapenie. Niekto nám vypáčil zámky a poškodil dvere na oboch skladoch. Našťastie zo skladov nič nezmizlo,“ informovali členovia Združenia priateľov Hričovského hradu medzi sviatkami.

Zámky na oboch skladoch našli dobrovoľníci vylomené. Zdroj: FB Hrad Hričov

Na hrade dobrovoľníci skladujú len základné pracovné náradie, všetko cenné po ukončení murárskej sezóny znášajú dole. „Nič zaujímavé v skladoch počas zimy nedržíme. Zlodej bol naivný a asi si myslel, že tam držíme elektronáradie a centrálu. Taktiež bol natoľko naivný, že si myslel, že držíme vyzbierané peniaze v drevenej kasičke, nakoľko aj tá bola otvorená...,“ uviedli v príspevku na sociálnej sieti.

Hoci zlodej odišiel z hradu naprázdno, predsa po ňom zostali škody. Ako skonštatoval riaditeľ združenia Jozef Mihálik, škodu vyčíslili na niekoľko desiatok eur.

„Plus nás to bude stáť nejaký ten deň dobrovoľníckeho času, kým to opravíme,“ dodal.

Podobnú nepríjemnú skúsenosť mali v októbri 2022 aj na Starom hrade. Z plechového skladu zmizla elektrocentála, plynový varič s plynovou bombou a flex brúska. Škodu vtedy odhadlo združenie, ktoré hrad opravuje, na približne tisíc eur. Vďaka verejnej zbierke sa podarilo odcudzené veci rýchlo nahradiť.

Zlodeji okrem cenného náradia hľadali aj peniaze. Zdroj: FB Hrad Hričov

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Francúzska elegancia zmiešaná s talianskym šarmom, to je slovenský Bojnický zámok!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť