Piatok 26. 07. 2024 19:46:30 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Primátor Kremnice sľúbil občanom dokončenie investičných akcií. Opravia Zechenterov dom, aj autobusovú čakáreň

KREMNICA/ Primátor mesta Kremnica Martin Novodomec poukázal na dôležité projekty uplynulého roka a súčasne predstavil plány dôležitých akcií pre rok 2024. Revitalizovať sa bude Zechenterov dom a záhrada, rekonštruovať hlavná autobusová čakáreň a vznikne mestská kompostáreň.

Andrea Chudová|5. január 2024|11:00:06

Zdroj: Facebook / Martin Novodomec

Súvisiaci článok
Na hlavnom ťahu v Kremnici pribúdajú bezpečnostné prvky. Bude to stačiť?
Čítajte viac >

V roku 2023 dosiahlo mestské zastupiteľstvo významný pokrok pri získavaní euro fondovej podpory na rozšírenie kanalizácie a čističky odpadových vôd v meste Kremnica. Zastupiteľstvo bude pokračovať v aktívnej práci na dosiahnutí tohto strategického cieľa prostredníctvom participácie mesta a spoločnej snahy obyvateľov.

V minulom roku boli tiež realizované prípravné práce súvisiace s rekonštrukciou hlavnej autobusovej čakárne a „v tomto roku sa do toho hneď, ako to pôjde, pustíme,“ dodáva Martin Novodomec. Mestské zastupiteľstvo tiež nepovoľuje v prípravných prácach v zóne Veterník, ktorá má byť funkčnou plochou určenou na výstavbu mestského bývania, občianskej vybavenosti a verejnej parkovej zelene.

2200547_1200x.webp Zóna Veterník na verejnom rokovaní v roku 2016. Zdroj: Iva Zigová

Medzi najdôležitejšie radí primátor mesta Kremnica projekt kompostárne, ktorej výstavbu plánuje mesto ukončiť v priebehu tohto roka. Kompostáreň bude mať významný pozitívny vplyv na ekológiu a trvalú udržateľnosť mesta. Paralelne pokračujú aj prípravy projektu výstavby nájomných bytov v bývalom internáte na Štúrovej ulici, a pri dosiahnutí úspechu pri získavaní finančnej podpory zo Štátneho fondu rozvoja finančnej podpory, je rekonštrukcia pripravená začať bezodkladne.

Za pozitívnu rozvojovú zmenu v samospráve mesta považuje Martin Novodomec vznik Mestského podniku služieb: „Hoci to bude ešte náročný proces naštartovania, tento krok vpred pomôže mestu v lepšej efektívnosti a zastupiteľnosti pracovnej sily, zjednoteniu riadenia údržby a služieb mesta a vytvoreniu možnosti pre podnikanie v týchto službách. Je mnoho dobrých príkladov, kde to v mestách funguje, a chceme ich nasledovať.“

Rok 2024 bude výnimočný aj vzhľadom na 200. výročie narodenia významnej kultúrnej osobnosti mesta Kremnica, spisovateľa Gustáva Kazimíra Zechentera – Laskomerského. Toto jubileum prinesie mestu rôzne kultúrne a spoločenské udalosti, zároveň bude pokračovať snaha obnoviť Zechenterov dom a Zechenterovu záhradu. Do procesu revitalizácie Zechenterovej záhrady boli formou ankety zapojení aj obyvatelia mesta, s ich podnetmi odborníci kontinuálne pracujú.

Celý príhovor si môžete pozrieť vo videu.


Súvisiaci článok
VIDEO V Kremnici oslavovali 695. výročie pridelenia mestských privilégií. Primátor: „Buďme hrdí Kremničania!“ Cítia to tak samotní obyvatelia?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť