Sobota 27. 07. 2024 06:58:00 | Meniny má Božena

Prešovské Perinatologické centrum dostalo koncom minulého roka darčeky od Strážnych anjelov a Dobrovoľného hasičského zboru obce Brestov

PREŠOV/ Pracovisko patrí medzi šesť perinatologických centier na Slovensku. Počet novorodencov, ktorí potrebujú lekársku starostlivosť, každoročne pribúda. Aj z tohto dôvodu sú zamestnanci centra vďační za akúkoľvek formu pomoci.

Lenka Ménová|10. január 2024|09:00:08

Zdroj: Unsplash.com

Súvisiaci článok
Prvým dieťatkom narodeným v roku 2024 v prešovskej pôrodnici je roztomilá Eliška
Čítajte viac >

Občianske združenie Strážni anjeli z Prešova vzniklo na poskytovanie pomoci rodičom hospitalizovaných detí. Spolu s kolektívom Dobrovoľného hasičského zboru obce Brestov darovali v závere roka 2023 až 5 kusov ultrazvukových zvlhčovačov vzduchu s objemom do 5 litrov.

Zvlhčovače budú zabezpečovať väčší komfort pre bábätká a ich mamičky predovšetkým v zimnom období, kedy je v interiéroch suchý vzduch, čo môže spôsobovať vysychanie nosných slizníc. Následkom toho sa na ne jednoduchšie prichytávajú vírusy a baktérie. Suchý vzduch súvisí aj so zhoršenou kvalitou spánku predovšetkým u menších detí.

„Veľmi vítame iniciatívu Strážnych anjelov a ďakujeme za krásne gesto. Tieto sponzorské dary vo forme ultrazvukových zvlhčovačov vzduchu sa nám veľmi zídu a prinesú množstvo osohu nielen novonarodeným bábätkám, ale aj ich mamičkám,“ uviedla primárka Perinatologického centra Zuzana Vojteková.

Zdroj: Facebook / FNsP J. A. Reimana Prešov

Užitočný dar – TV s mobilným stojanom – zakúpil kolektív Dobrovoľného hasičského zboru obce Brestov. Primárka oddelenia pediatrie Jana Čurillová spolu s ostatnými zamestnancami majú z daru úprimnú radosť.

„Pekná a pozitívna rozprávka vie zlepšiť náladu i myslenie nielen najmenších detí. Je pre nás dôležité, aby sa naši detskí pacienti cítili čo možno najlepšie, uľahčuje nám to prácu s nimi,“ uviedla primárka oddelenia pediatrie Čurillová.

Zdroj: Facebook / FNsP J. A. Reimana Prešov

Starostlivosť o predčasne narodených a patologických novorodencov je náročná

Prešovská nemocnica na Oddelení gynekológie a pôrodníctva – pôrodnícky pavilón (domáci ju poznajú pod názvom tzv. stará pôrodnica) zabezpečuje intenzívnu a vysokošpecializovanú neonatologickú starostlivosť pre predčasne narodených novorodencov a patologických novorodencov. Medzi predčasne narodené deti patria novorodenci, ktorí sa narodili pred ukončeným 34. gestačným týždňom.

Súčasťou starostlivosti je napríklad aj 24 hodinová transportná služba. Perinatologické centrá sú najvyšším konzultačným a liečebným centrom v rámci neonatológie vo svojom spádovom území. V perinatologických centrách sa rodia aj viactorčatá – dvojčatá i trojčatá. Každé viacpočetné tehotenstvo je rizikové a len v týchto centrách je možné poskytnúť najvyššiu pôrodnícku a neonatologickú starostlivosť.

V Prešove každý rok organizujú Adventný koncert pre predčasne narodené deti a ich rodiny

Perinatologické centrum – oddelenie neonatológie FNsP J. A. Reimana v Prešove v spolupráci s Občianskym združením Malíček a Občianskym združením Dieťa ako dar aj tento rok pripravilo Adventný koncert pre predčasne narodené deti a ich rodiny. Koncert sa uskutočnil 15. decembra 2023 v Evanjelickom kolégiu v Prešove pod záštitou primátora mesta Prešov, Františka Oľhu.

Kedy si pripomíname Svetový deň predčasne narodených detí

Dňa 17. novembra si každoročne pripomíname Svetový deň predčasne narodených detí. Na Slovensku sa ročne narodí asi 55 tisíc detí a z toho každé 13. dieťatko predčasne. Purpurovým osvetlením dominánt mesta sa všetci pomyselne spájame s významnými budovami a historickými pamiatkami sveta. Do tejto iniciatívy sú totiž zapojené také skvosty, ako je Eiffelova veža v Paríži, budova Opery v Sydney, či Niagarské vodopády.

Zdroj: Facebook / FNsP J. A. Reimana Prešov

Súvisiaci článok
Pestrá paleta januárových podujatí v prešovskom regióne - stačí si len vybrať z bohatej ponuky programu rôznych žánrov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť