Streda 18. 09. 2024 15:55:06 | Meniny má Eugénia

V Žiari nad Hronom bude na podnet občanov priamy zber šatstva, mesto uvažuje o odstránení kontajnerov

ŽIAR NAD HRONOM/ V dňoch 11.1. a 25.1. bude v Dome kultúry v Žiari nad Hronom priamy zber použitého textilu a šatstva. Mesto organizuje priamy zber ako reakciu na podnety občanov.

Andrea Chudová|10. január 2024|10:00:08

Vyzbierané šatstvo v novembri 2023. Zdroj: ziar.sk

Súvisiaci článok
Žiarski kriminalisti odhalili podvodníkov. "Buďte obozretní a nedajte im šancu obrať vás o vaše peniaze!“
Čítajte viac >

Ako informovala Ivana Martincová z Oddelenia odpadového hospodárstva Mestského úradu, aj vzhľadom na neustále sťažnosti od obyvateľov mesta sa rozhodli spolupracovať so spoločnosťou Ekocharita, ktorá ponúkla zber. Kontajnery na zber šatstva boli neustále poškodzované a ničené, pričom niektorí obyvatelia sa snažili vytiahnuť z nich použité oblečenie. Okrem toho v ich okolí vznikali čierne skládky.

jOLqXQj4PdxrV0N6VqIiO81aE7s.webp Kontajnery spoločnosti Ekocharita boli poškodzované a v ich okolí vznikali čierne skládky. Zdroj: ekocharita.sk

Už prvé dva priame zbery sa stretli s pozitívnymi ohlasmi od obyvateľov mesta. Prvý zber sa konal vo štvrtok 9. novembra 2023 a vyzbieraných bolo okolo 400 kilogramov použitého šatstva a textilu. Počas druhého priameho zberu to bola jedna tona. Keďže prvé dva zbery boli úspešné a výborná bola aj spätná väzba od obyvateľov, ktorí sa pýtali na ďalšie, v januári sa mesto rozhodlo zrealizovať opäť dva priame zbery.

„Verím tomu, že tento systém sa prijme, bude pravidelný a budeme ho realizovať každý mesiac alebo podľa potreby,“ povedala Ivana Martincová.

Dodala tiež, že v budúcnosti sa môže uvažovať o odstránení kontajnerov z mesta. „Zber šatstva a textilu má svoje opodstatnenie a význam. Znižujeme množstvo komunálneho odpadu na skládku a vyzbierané šatstvo a textil môžu byť ďalej použité,“ dodáva na záver.

V rámci organizovaných zberov môžu obyvatelia mesta odovzdať zachovalé, nepoškodené a čisté šatstvo a textil, ktoré sú vhodné na ďalšie použitie. Vyzbieraný odpad sa odovzdá zberovej spoločnosti, ktorá s ním ďalej nakladá.

Najbližšie priame zbery šatstva budú 11.1. a 25.1. od 8.00 do 12.00 v Dome kultúry (vchod od tržnice).


Súvisiaci článok
V uliciach Banskej Bystrice sa bude bežať Trojkráľový beh. Aké budú dopravné obmedzenia?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť