Piatok 26. 07. 2024 21:42:32 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Žilina prišla o jediné dve detské kardiologické ambulancie. Čo bude s pacientmi?

ŽILINA/ Okresy Žilina a Bytča sú od začiatku roka bez detského kardiológa. Stovky detských pacientov tak nebude mať v krajskom mesto kto ošetriť. Situácia je alarmujúca. Najbližšie ambulancie sú v Martine. Martinská nemocnica, našťastie, prisľúbila pomoc so závažnými prípadmi.

Michal Filek|11. január 2024|11:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: sportovniambulance.cz

Súvisiaci článok
Čo by mali spĺňať bratislavské nemocnice o 10 a 30 rokov? Odpoveď na túto otázku dostanú poslanci za takmer 70 000 eur
Čítajte viac >

Detská kardiologička Alexandra Sagálová už na jeseň avizovala, že na konci roka 2023 svoju ambulanciu zatvorí. Z dôvodu, že je v dôchodkovom veku, a už tri roky nadsluhovala. Vek a zdravie jej vraj už viac nedovoľovali pracovať.

Teraz ordináciu na rok zavrel aj posledný detský kardiológ Peter Koma. Vraj z dôvodu nečinnosti kompetentných a v záujme zdravia pacientov. Kraj na problém upozorňoval vraj už niekoľko rokov. No neúspešne. V novembri na to upozornila lekárova manželka na sociálnej sieti a citoval ju portál zilina.zozna.sk.

Čo bude ďalej, kompetentní nevedia. Rodičia si musia zháňať iných lekárov v iných mestách a okresoch. Najbližšie v Martine.

„Vzhľadom na zrušenie dvoch detských ambulancií v Žiline, preberieme ich ambulantných detských pacientov so závažnými vrodenými vývojovými vadami srdca do našej starostlivosti,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová. Našťastie!

Či to ale bude stačiť, je otázne. Len poisťovne Union a Dôvera, podľa portálu spravy.rtvs.sk, evidovali v ambulancii MUDr. Komu 1 040 pacientov. Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá je najväčšia, čísla neuviedla.

Žilinská nemocnica, podľa hovorkyne Zuzany Fialovej, zabezpečí konzíliá detských pacientov externým kardiológom.

A čo na to župa? „Riešením je podľa nás iba dlhodobá systematická výchova lekárov – špecialistov vo všetkých odbornostiach,“ povedala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová.


Súvisiaci článok
Prešovské Perinatologické centrum dostalo koncom minulého roka darčeky od Strážnych anjelov a Dobrovoľného hasičského zboru obce Brestov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť