Pondelok 13. 05. 2024 20:53:09 | Meniny má Servác

VIDEO Vo Veľkej Hangócke sa otužovali medvede, tulene, vydry i jašterice. Prišlo ich vyše dvesto

NITRA/ Už dvanásty raz sa stretli otužilci na celoslovenskom zraze v Nitre. Prišli z rôznych kútov krajiny a nechýbal medzi nimi ani nitriansky primátor.

Patrícia Jeseňová|17. január 2024|10:00:06

Zdroj: Patrícia Jeseňová

Súvisiaci článok
Nitrianska nemocnica spoplatnila parkovanie v areáli. Zisťovali sme podmienky
Čítajte viac >

Na ľad použili motorové píly

S prípravami začali už deň vopred. Nakoľko mrzlo, na vode sa vytvorila hrubá vrstva ľadu, ktorú museli odstrániť. Pomocou člnov a motorových píl ľad narezali na menšie kusy a vynášali na breh. Ako uviedol Jakub Hollý z OZ Ľadové medvede spod Zobora, príprave jazera sa venovali pol dňa. Jeden člen z tímu sa dokonca prepadol pod ľad, všetko však napokon dobre dopadlo.

0.jpg

0.jpg

Do vody vstúpila rôzna zver

Otužilci sa najskôr stretli a pripravili v neďalekom PKO, odkiaľ spolu v dobrej nálade prišli k Hangócke. Celkovo sa registrovalo 273 otužilcov, do vody ich napokon vstúpilo 215.

Prevažne išlo o členov rôznych klubov, v ktorých je možné nájsť rôznu „zver“. Okrem organizátorov prišli napríklad: Novobanské ľadové medvede, Nemšovský otužovací spolok, Košické tulene, Vranovské vydry, Hurky ZM Zlaté Moravce, Malokarpatské ľadové tulene, Otužilci spod Bradla, Senecké ľadové medvede, Belanské ľadové medvede, Trnavskí bílí medvedi, Jašterice zo Štiavnice, Turčianske nanuky, Ľadoví bežci Prievidza, Tekovskie medvede, Sásovské Mamuty Banská Bystrica, Senickí mroži, Pohronské ľadové medvede...

IMG_0703.JPG

IMG_0695.JPG

IMG_0701.JPG

IMG_0704.JPG

Predtým, ako do jazera vošli, zaspievali si otužileckú hymnu, ktorú napísal Martin Babjak, tiež otužilec. Vo vode strávili pár minút, počas ktorých im hrala nitrianska skupina Dora. Niektorí zo zúčastnených sa počas otužovania rozprávali, tí odvážnejší si v pripravenom ľadovom bazéniku aj zaplávali.

Účinky ľadovej vody bolo na otužilcoch vidieť aj navonok. Ľahko ich bolo rozoznať nielen vďaka červenej pokožke, ale najmä vďaka sršiacej energii, úsmevom a radosti, ktoré šírili aj medzi ostatných – v kabátoch pozorujúcich a uzimených divákov.

IMG_0735.JPG

IMG_0736.JPG

IMG_0738.JPG

IMG_0722.JPG

IMG_0725.JPG

IMG_0728.JPG

IMG_0730.JPG

Do vody vošiel aj primátor

Nitriansky primátor Marek Hattas sa k otužovaniu dostal vďaka výzve Ľadových medveďov spred pár rokov, odvtedy sa to preňho stalo pravidelnosťou. Nechýbal ani na tohtoročnom zraze.

IMG_0700.JPG

"Je to výborné, otužujem od roku 2019. Prvýkrát tu na tomto pódiu v roku 2018 ma vyzvali, aby som sa k Ľadovým medveďom pridal a odvtedy v podstate chodím a otužujeme sa s touto skvelou partiou ľudí. Dnes to bolo výborné, pretože bol ľad, správna teplota vody a bola tu skvelá zábava, takže z toho mám výborný pocit. A ako sa hovorí: v zdravom tele zdravý duch," povedal nám primátor bezprostredne po okúpaní sa v Hangócke.

"Ono to človeka vždy veľmi nabudí. To znamená, že telo sa vďaka tomu šoku zobudí, naštartuje a vždy počas toho víkendu, kedy otužujem sa cítim tak príjemne, blažene. Takže naozaj je to taký príjemný pocit, kedy to telo tak dobre naštartuje organizmus a po takom sedavom týždni sa prehupne trošku inde. Skôr je to také fyzické spojené s tým duševným," opísal svoje pocity z otužovania.

IMG_0705.JPG

IMG_0710.JPG

IMG_0712.JPG

IMG_0753.JPG

IMG_0742.JPG

IMG_0748.JPG

IMG_0765.JPG

So začiatkom pomaly

Hollý zároveň poradil, aby ľudia, ktorí s otužovaním chcú začať, postupovali veľmi postupne. „Každý by mal ísť len potiaľ, čo mu dovolí vlastné telo. Je taký úzus, že vo vode je dobré zostať takú dlhú dobu, aká je jej teplota - teda aspoň pre začiatočníkov. Keď má voda dnes tri stupne, začiatočník by v nej mal byť maximálne tri minúty.“

Hollého k otužovaniu motivovali tragédie z jeho okolia. „Dvaja kamaráti sa mi prepadli pod ľad. Tak som si povedal, že by bolo dobré, ak by sa mne niečo také stalo, aby som bol pripravený.“ Upozornil tiež, že pre netrénovaný organizmus môže takýto šok priviesť až infarkt.

IMG_0768.JPG

IMG_0775.JPG

Pomáhali Sabinke

Už dvanásty rok zároveň Ľadové medvede spod Zobora pomáhajú aj Sabinke Fajnorovej, ktorá od narodenia trpí hydrocefalom. Nakoľko sa jej ťažko chodí, potrebuje absolvovať veľa procedúr, ktoré sú často nákladné. Ako uviedla jej mamina Zuzana, všetky peniaze, ktoré sa vďaka podujatiu vyzbierali, Sabinka poctivo precvičí.

IMG_0714.JPG


Súvisiaci článok
Šaľania sa sťažovali na zvýšenie cien verejného korčuľovania. Kde všade si môžete v Nitrianskom kraji zakorčuľovať?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť