Streda 24. 07. 2024 12:48:22 | Meniny má Vladimír

Édith Piaf: famózny spev, drogy a milenci

SPIŠSKÁ NOVÁ VES/ V Spišskom divadle si diváci vychutnajú šansóny Édith Piaf. Divadelníci z tohto divadla v týchto dňoch pripravujú nové predstavenie, šansónový recitál venovaný kráľovnej šansónu, Édith Piaf. Divadlo ponúkne návštevníkom pohľad na túto legendu a viaceré z jej najznámejších piesní, medzi ktorými nebude chýbať Non, je ne regrette rien - Nie, nič neľutujem. Premiéra tohto predstavenia je naplánovaná na 16. februára 2023 a zároveň bude aj otvorením Štúdia SD, ktoré divadlo počas posledných dvoch rokoch rekonštruovalo.

Natália Novotná|21. január 2024|10:00:07

0X3A2527.jpg

Bude to kabaret zameraný aj na vážne témy

Výber vysvetľuje umelecký šéf divadla a režisér Viktor Kollár: „Máme ambíciu vykročiť do doteraz neprebádaných oblastí. Nakoľko máme spevácky nadaných hercov, čo nie je až také bežné, pokúsime sa tento potenciál využiť. Chceme urobiť kabaret s fokusom aj na vážne témy. Bude to predstavenie zamerané aj na témy vážnejšie aj preto, lebo sa zaoberáme životnými láskami a okolnosťami, ktoré boli súčasťou života tejto slávnej, až mýtickej šansoniérky, ktorej život bol veľmi dramatický. Vyšla zo stoky ulice spomedzi prostitúcie, námorníkov, legionárov, až nakoniec sa medzi týchto ľudí s veľkou chuťou vracala.“

Kollár vraví, že jej život bol zvláštne boľavý, čo možno vychádza z jej obrovskej túžby po láske, ktorú dávala do piesní, tém o ktorých spievala a zaoberala sa v nich predovšetkým ľudským citom, ktorému hovoríme láska.

„V tejto súvislosti by som podotkol aj to, že Édith Piaf vyšla z prostredia, v ktorom tá láska asi veľmi neexistovala. Maximálne tak láska lacná a predajná, ale neexistoval tam ľudský záujem o nejaké dieťa. Édith a jej priateľka Mômone vyrastali v prostredí, v ktorom asi veľa lásky nedostali. V tom m momente, kedy je nevyhnutné v živote človeka ju dostávať - v detstve. K tomuto všetkému sa vraciame v našom predstavení.“

Dodáva, že so spevom bude hercom pomáhať hlasová pedagogička a slovenská šansoniérka Alena Čermáková, ktorú verejnosť mohla spoznať aj vďaka účinkovaniu v prvých častiach hudobného projektu Slovensko hľadá SuperStar. Hudobné naštudovanie režisér zveril Tomášovi Cvengrošovi, ktorý sa predstaví v úlohe Pianistu.

Uvidíme pády aj vrcholy famóznej šansoniérky

Édith Piaf je klasickou a viackrát spracovanou témou. Speváčka, ktorá sa narodila počas prvej svetovej vojny a zomrela ako 47-ročná, prežila veľmi intenzívny život plný drám a sklamaní. Jej veľkou oporou bola o dva roky mladšia nevlastná sestra Simone Berteautotová, tiež speváčka, ktorú volali Mômone. S Édith sa spoznali v trinástich rokoch a už sa nikdy neopustili. Simone je autorkou knihy, v ktorej opísala závratný umelecký vzostup Édith až po jej predčasný tragický koniec. Práve táto kniha Viktora Kollára najviac inšpirovala.

„Jej život by vydal aj na niekoľko inscenácií. V našom prevedení to bude koláž, sústredíme sa na kľúčové osoby a momenty v jej živote - mužov, ktorých milovala, a Mômone. Budeme sledovať kľúčové pády a vrcholy famóznej šansoniérky. Ukážeme, ako sa oslobodila od otca, zažila veľkú lásku, porodila dieťa, prežila tragédiu,“ približuje režisér a o knihe ešte hovorí: “Táto je určite jednou z najinšpiratívnejších kníh o Édith a samozrejme aj kniha Môj život, ktorú o sebe napísala sama. V období, keď som sa na predstavenie pripravoval, snažil som sa prečítať čo najviac kníh, ktoré o nej vyšli, pretože tých životopisov - fikcií aj románov je viacero. absorbovať všetku literatúru, ktorá o nej vyšla. O tejto speváčke exituje bohatý materiál.“

K Édith Piaf pristupujú ako k mýtickej postave

V tomto predstavení herci striedajú postavy, objaví sa veľa mužských postáv, účinkujú aj dve tanečnice, objaví sa v ňom aj mladá Édith Piaf a na záver diváci uvidia zrelú Édith.

„K Édith Piaf pristupujeme ako ku mýtickej postave. Budeme sa snažiť diváka udržať v tom, že knihou Simone Berteautotovej sa inšpirujeme aj v tom, že rozprávačom príbehu by mala byť ona a zároveň sa tam objavia aj jednotliví muži, ktorý každý z nich vnímal Édith iným spôsobom. Inak ju vnímal pasák prezývaný Zjazvený Pierot na ulici, inak ju vnímala jej životná láska, boxer Marcel Cerdan a inak ju vnímal Raymond Asso, významný producent a človek, ktorý stvoril Édith Piaf. Celkom inak ju vnímal majiteľ kabaretu Le Gerny Louia Leplée, človek, ktorý ju vytiahol z ulice, túto ružu, ktorá rástla na hnojisku presadil do kultivovanejšieho prostredia, ako prvý jej dal šancu,“ hovorí Kollár a pokračuje v predstavovaní tohto nového recitálu.

„Toto všetko nám vo svojich výstupoch prináša iný pohľad na túto ženu. Už len vo mne je plno protikladov, ktoré si môžu vzájomne odporovať a pri Édith Piaf, ktorá tak intenzívne žila, každú hodinu, každú minútu, každý nádych a každý výdych svojho života je tých protikladov ešte viac. O to je to zaujímavejšie a o to sa táto mozaika ťažšie, komplikovanejšie skladá, ale o to je to divadelnejšie inšpiratívnejšie.“

Predstavenie sa netypicky začne už vo vestibule, kde divákov privíta Kabaretiér v podaní Jozefa Novysedláka. Ten postupne prevedie návštevníkov desaťročiami späť až do priestoru experimentálneho štúdia, ktoré bude pretvorené na kabaret. Scénu s červenými prvkami a skutočným barom navrhla scénografka a kostýmová výtvarníčka Eva Farkašová. V úlohe Édith sa predstaví herečka Spišského divadla Katarína Turčanová, ktorá má k hudbe a spevu veľmi blízko. Jej mladé alter ego stvárni Katarína Pavluvčíková.

Édith Piaf bola po celý život spojená s ulicou. Drogy a alkohol ju pripravili o majetok, fanúšikov aj priateľov. „Bola to famózna a kontroverzná osobnosť. Je na nej veľa nesympatických vecí, zároveň to bola neskutočná umelkyňa a tiež osamelá žena, ktorá veľmi nechcela byť sama. Verím, že sa nám to podarí ukázať,“ uzatvára Viktor Kollár.

IMG-20240115-WA0002.jpg

IMG-20240115-WA0001.jpg

IMG-20240115-WA0000.jpg

IMG-20240115-WA0004.jpg


Súvisiaci článok
Prezidentka: Novela trestného zákona môže byť v rozpore s ústavou. Neexistujú dôvody na skrátené konanie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť