Streda 18. 09. 2024 10:23:48 | Meniny má Eugénia

Mestá na východe Slovenska si pietnym aktom kladenia vencov pripomenuli 79. výročie ich oslobodenia

PREŠOVSKÝ KRAJ/ Vo viacerých mestách prešovského kraja si v piatok 19. januára predstavitelia miest, zástupcovia rôznych organizácií i občania pripomenuli 79. výročie svojho oslobodenia. Pietny akt kladenia vencov prebiehal v rovnakom termíne v Prešove, Sabinove, Lipanoch, Bardejove a deň predtým, 18. januára, i vo Vranove nad Topľou.

Lenka Ménová|22. január 2024|09:25:12

Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Riaditeľ Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove si z rúk prezidentky prevzal štátne vyznamenanie
Čítajte viac >

Pietny akt kladenia vencov sa konal v meste Prešov - centre prešovského kraja

Tento významný historický míľnik, 79. výročie oslobodenia mesta, si účastníci pietneho aktu pripomenuli pri Pamätníku osloboditeľov v južnom parku, kde položili vence zástupcovia mesta Prešov, Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Prešove, ako aj zástupcovia verejnej správy, ozbrojených síl, záchranných zložiek a ďalších organizácií.

„19. január 1945 bude navždy zapísaný do našich dejín s pripomienkou hrôz, ktoré so sebou priniesla II. svetová vojna. Obrovské materiálne škody, no čo je najhoršie, straty na životoch a bolesť pozostalých. Dovoľte mi na tomto mieste vysloviť mimoriadne uznanie, hlbokú úctu a vďaku tým, ktorí položili svoj život za slobodu. Máme veľkú zodpovednosť šíriť myšlienky mieru a pokoja vo svete a nedopustiť, aby svet čelil podobným ozbrojeným konfliktom a tragédiám. Aj preto je dôležité pripomínať dnešnej mládeži, aké devastačné následky má vojna na život človeka. Nech nikdy nemusia byť vystavení strachu o svoj život a životy svojich najbližších," uviedol vo svojom príhovore primátor mesta Prešov František Oľha.

Po slávnostných príhovoroch zaznela hymna Slovenskej republiky a čestné salvy. Účastníci pietneho aktu sa následne presunuli na Konštantínovu ulicu, aby položili vence k Pamätníku obetiam gestapa.

Oslobodenie Prešova sa uskutočnilo bez boja, nepadol takmer jediný výstrel. Zvonením na kostolných zvonoch bolo Prešovčanom oznámené oslobodenie mesta, a tak sa poukrývaní ľudia začali s pretrvávajúcim obavami schádzať pred kostolom.

Zdroj: Lenka Ménová

Piestny akt kladenia vencov v meste Sabinov

Sabinovčania si pri pamätníku obetí druhej svetovej vojny pripomenuli 79. výročie oslobodenia mesta. Samotná akcia, ktorej cieľom bolo vyhnať nemeckú brannú moc, sa začala 20. januára 1945. Odkaz z pietneho aktu zaznieva v myšlienke, že pre šťastný život potrebujeme mier.

Zdroj: FB Mesto Sabinov

Pietny akt kladenia vencov v meste Lipany

Mesto Lipany a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov v Lipanoch k 79. výročiu oslobodenia mesta 19. januára o 10.00 usporiadali spomienkový akt v dolnom parku na námestí.

Zdroj: FB Mesto LIpany

Oslavy 79. výročia oslobodenia mesta Bardejov a okresu Bardejov sa uskutočnili 19. januára pri Pamätníku vďaky na Námestí SNP

Pre Bardejov významný dátum – 19. január – deň oslobodenia mesta Červenou armádou a I. Československým armádnym zborom si predstavitelia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, samosprávy, štátnej správy, ozbrojených zložiek a ďalších ustanovizní, štátnych úradov a zástupcovia politických strán a občianskych združení pripomenuli položením pietnych vencov k podnožiu pamätníka na Námestí SNP.

Ako vo svojom slávnostnom príhovore zdôraznil primátor Bardejova Boris Hanuščak „Mier nikdy nebol a zrejme ani nikdy nebude samozrejmosťou. Treba oň znova nástojčivo bojovať, znova ho pripomínať a vyzývať k nemu, znova a znova pripomínať, že iba v mierových podmienkach môže byť ľudský život dôstojný a hodný úcty. Je mi nesmierne ľúto všetkých obetí, ktoré vojna prináša a je jedno, či sú to obete vojenské, alebo civilné. Domnievam sa, že práve dnešný deň a toto miesto je tým najlepším prostriedkom na to, aby sme povedali rozhodné NIE vojnovému besneniu, aby sme povedali ÁNO mieru – bez akýchkoľvek výhrad!“.

Po pietnom akte pri pamätníku si účastníci uctili položením kytice kvetov aj pamiatku obetí holokaustu počas II. svetovej vojny

Zdroj: FB Mesto Bardejov - oficiálna stránka

79. výročie oslobodenia mesta Vranov nad Topľou od fašizmu a 105. výročie oslobodenia mesta od maďarskej nadvlády a začlenenia mesta do Československého štátu

Dňa 18. januára 2024 pri príležitosti 79. výročia oslobodenia mesta Vranov nad Topľou od fašizmu a 105. výročia oslobodenia mesta od maďarskej nadvlády a začlenenia mesta do Československého štátu, primátor mesta Vranov nad Topľou, spolu s predstaviteľmi verejnej a štátnej správy, poslancami MsZ, predstaviteľmi politických strán a hnutí, zástupcami základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, predstaviteľmi škôl, organizácií, polície a hasičského zboru si uctili pamiatku padlých pietnou spomienkou pri Pamätníku hrdinom a bojovníkom proti fašizmu.

V rámci pietneho aktu sa prítomným prihovoril primátor mesta Ján Ragan. Z príhovoru vyberáme: „V centre Vranova nad Topľou sú symbolicky vedľa seba umiestnené dva pamätníky venované oslobodeniu nášho mesta, ktoré sa odohrali v rôznych historických obdobiach. Ide o Pamätník hrdinom a bojovníkom proti fašizmu, ktorý je umeleckým stvárnením oslobodenia Vranova nad Topľou 18. januára 1945 od fašistickej okupácie. Druhým je pamätná tabuľa pripomínajúca ešte staršiu dejinnú udalosť a to oslobodenie mesta 19. januára 1919 od maďarskej nadvlády a pričlenenie Vranova nad Topľou do Československého štátu. Tento pamätník osadila Matica slovenská roku 2019 a pripomína prelomovú udalosť, ktorá sa odohrala pred stopiatimi rokmi a zaznamenala návrat slovenčiny do škôl, úradov, ale aj celkového života našich predkov. Dnes tak, ako každoročne v spolupráci s 22. mechanizovaným práporom v Michalovciach organizujeme pietnu spomienku venovanú všetkým, ktorí v druhej svetovej vojne bojovali a vzopreli sa jeho neľudskej ideológii nemeckého nacizmu.“

Prítomným sa prihovoril aj predseda Matice slovenskej Marián Gešper.

Zdroj: FB mesto Vranov nad Topľou

Nesmieme zabúdať na to, že sloboda je veľmi krehká a vzácna. Kvôli dnešnému uponáhľanému i vypätému štýlu života si ani neuvedomujeme, ako neúprosne a rýchlo plynie čas.


Súvisiaci článok
Prešovský samosprávny kraj spustil nominácie na ocenenie Športovec roka 2023
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť