Utorok 17. 09. 2024 22:37:01 | Meniny má Olympia

Riaditeľ Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove si z rúk prezidentky prevzal štátne vyznamenanie

BRATISLAVA, PREŠOV/ Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila pri príležitosti 31. výročia vzniku Slovenskej republiky Mariánovi Markovi – riaditeľovi Divadla Alexandra Duchnoviča Prešov štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky.

Lenka Ménová|15. január 2024|12:00:06

Zdroj: FB Prešovský samosprávny kraj

Súvisiaci článok
Výnimočným osobnostiam udelili v Prešove najvyššie krajské ocenenia za rok 2023
Čítajte viac >

Prezidentka udelila štátne vyznamenia 33 osobnostiam

Vyznamenaných bolo 14 žien a 19 mužov, teda spolu 33 osobností spoločenského, kultúrneho a športového života, z toho 7 in memoriam. Slávnostné oceňovanie sa konalo v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Čo je Pribinov kríž a za čo sa udeľuje

Pribinov kríž je slovenské štátne vyznamenanie, pomenované podľa kniežaťa Pribinu. Udeľuje ho prezident Slovenskej republiky na návrh vlády alebo Národnej rady SR. Toto vyznamenanie sa udeľuje občanom Slovenska, ktorí sa významne zaslúžili o hospodársky, sociálny alebo kultúrny rozvoj Slovenska. Pribinov kríž má 3 triedy, z ktorých najvyššia je 1. trieda a pri udeľovaní jednotlivých tried sa vychádza z miery zásluh. Toto ocenenie sa udeľuje pri príležitosti výročia vzniku Slovenskej republiky a patrí k nemu aj listina o udelení vyznamenania.

Marián Marko je už bezmála 25 rokov riaditeľom DAD

Marián Marko je od roku 1999, teda takmer štvrťstoročie, riaditeľom jediného profesionálneho divadla na Slovensku, ktoré uvádza inscenácie v rusínskom jazyku. Narodil sa v Medzilaborciach a svoju mladosť prežil v obci Palota na slovensko-poľskom pohraničí. Inscenácie, ktoré vznikajú na pôde divadla, ďaleko presahujú formát regionálneho divadla, o čom svedčia ohlasy kritiky i množstvo ocenení. Môžeme spomenúť napríklad Cenu Jozefa Kronera za inscenáciu Revízor, či nominácie na ocenenie Dosky.

Marián Marko sa etabloval nielen ako divadelný, ale aj ako filmový a televízny herec. Diváci ho mohli vidieť v známych českých seriáloch Vlak detstva a nádeje (1985), Četnícke humoresky (2003), filmy Krajinka (2000), Návrat bocianov (2007) a Muzika (2007).

Ako vzniklo Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove

Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove vzniklo 24. novembra 1945 na základe rozhodnutia Ukrajinskej národnej rady v Prešove a v obchodnom registri bolo zapísané pod názvom "Ukrajinské národné divadlo, družstvo, s r.o. v Prešove". Zmena názvu nastala 15. októbra 1990 rozhodnutím Ministerstva kultúry SR. Významnou osobnosťou, zakladateľom a prvým riaditeľom divadla bol dramatik Ivan Hryc-Duda. Od 60. rokov sídli divadlo na Jarkovej ulici v Prešove.

Divadlo DAD je profesionálnou, kultúrnou a umeleckou ustanovizňou a jeho základným poslaním je verejné šírenie divadelných hier so zameraním na rozvoj kultúrneho života Rusínov, žijúcich na území SR. V divadle sa hralo spočiatku v ruskom jazyku, potom sa preorientovalo na ukrajinský jazyk a v 80. rokoch prešlo na jazyk rusínsky. DAD so svojimi predstaveniami intenzívne cestuje po severovýchode Slovenska a zúčastňuje sa aj rôznych festivalov.

Odovzdávania cien sa zúčastnil aj prešovský primátor

Slávnostného ceremoniálu udeľovania štátnych vyznamenaní a tiež novoročnej recepcie u prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej sa zúčastnil aj primátor mesta Prešov František Oľha. Podľa jeho slov sme od pádu totalitného režimu prešli cestou demokracie a suverenity. 31. výročie vzniku Slovenskej republiky nás inšpiruje k posilňovaniu národnej identity a spoločnej budúcnosti založenej na hodnotách slobody a spravodlivosti

Zdroj: FB Fero Oľha - primátor mesta Prešov

Súvisiaci článok
Nadácia Prešovského kraja prerozdelila ľuďom v núdzi na Vianoce bezmála 30-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť