Sobota 06. 07. 2024 18:27:34 | Meniny má Patrik, Patrícia

Polícia v Prešovskom kraji bojuje proti násiliu na ženách a deťoch i proti šikane.

PREŠOV/ Cieľom prevencie v školských zariadeniach je predovšetkým predchádzať kriminalite a ďalšej protispoločenskej činnosti. Spoluprácou zainteresovaných subjektov sa môže dariť zvyšovať kvalitu života a aj pocit bezpečia žien, detí, starších občanov, jednoducho nás všetkých. Pri dosahovaní tohto cieľa je veľmi dôležité dôsledne odstraňovať príležitosti pre trestnú a inú protispoločenskú činnosť.

Lenka Ménová|30. január 2024|14:00:06


Súvisiaci článok
Na severný obchvat Prešova poskytne Európska únia šesťdesiatdeväť miliónov eur
Čítajte viac >

Projekt „Póla radí deťom“ je určený predškolákom a prvákom základných škôl

Ústrednou postavou projektu pre najmladších adresátov je predškoláčka Póla, ktorá formou príbehov a spôsobom primeraným detskému veku informuje o rôznych rizikách, s ktorými sa môžu deti stretnúť v bežnom živote.

Cieľom projektu je, aby sa deti naučili bezpečne správať v rizikových situáciách, ich príprava k zodpovednosti za svoje zdravie, správanie a majetok. Primeranou formou sa zvyšuje ich právne a sociálne vedomie. Súčasťou projektu je aj pracovný zošit, ktorý obsahuje príbehy, básničky a úlohy na overenie získaných vedomostí. Póla sprevádza deti celým zošitom ako ich dobrá kamarátka.

Autorkou projektu je Zuzana Hrabovská a básničky napísala Anita Tešovicová.

Zdroj: FB Polícia SR - Prešovský kraj

Na prevenciu nie je nikdy priskoro

V roku 2023 navštívila Póla 13 438 detí zo 404 školských zariadení. Policajní preventisti navštevovali predškolákov a deti 1. ročníka základných škôl naprieč celým Slovenskom. S deťmi sa rozprávali o práci polície, ako a kedy používať tiesňové linky volania. Ďalšími zaujímavými témami boli: správanie na ulici pri kontakte s cudzou osobou, zodpovedné správanie v cestnej premávke, šikana a ako sa jej zbaviť, nelátkové závislosti a mnoho ďalších tém, týkajúcich sa bezpečného správania doma, na ulici, či medzi rovesníkmi.

Zdroj: FB Polícia SR - Prešovský kraj

Násilie by nemalo mať vo svete miesto

Žiaden človek by nemal strpieť fyzické, emocionálne ani verbálne násilie. Je preto mimoriadne dôležité venovať sa v týchto citlivých témach osvete. Skvelá preventistka z tímu prešovskej polície navštívila s touto témou žiakov deviateho ročníka Základnej školy na Mlynskej ulici v Stropkove. Spoločne diskutovali o formách prevencie, následkoch násilného chovania a v neposlednom rade ako zareagovať v konkrétnych prípadoch a o možnosti pomôcť ľuďom, ktorých sa to bezprostredne týka.

Pred spomínanými problémami netreba zatvárať oči. Ženy, deti, dôchodcovia a vlastne všetci občania majú právo na bezpečný život, ktorý je naplnený láskou a úctou. A každý z nás môže mať podiel na tejto zmene a na vytváraní bezpečnejšieho sveta.

Zdroj: FB Polícia SR - Prešovský kraj

Šikanovanie sa nevyhýba deťom ani dospelým

Šikanovanie je spôsob vyžadovania rešpektu formou násilia – fyzického, no častokrát najmä psychického. Môžeme sa s ním stretnúť v škole, v práci, ale aj doma. Jeho formy a prejavy často menia tvár. Prevencia proti tomuto neduhu by mala začať u každého z nás, predovšetkým neodvracaním hlavy od tejto témy ak počujeme, že sa niečo deje v našom blízkom okolí.

Polícia v prešovskom kraji pravidelne formou prednášok podporuje vzdelávanie o dôsledkoch šikanovania. Opakovaným rozprávaním o tejto téme treba povzbudzovať predovšetkým mladých ľudí k tomu, aby nazbierali odvahu a nahlásili prípady šikanovania, ak sa s nimi stretávajú pravidelne, či sa stanú náhodnými svedkami.

Polícia vyšetruje tragický pád študenta z viaduktu

Len pred pár dňami sa stala v Hanušovciach nad Topľou veľká tragédia. Šestnásťročný Ladislav zahynul po páde z miestneho viaduktu, železničného mosta, kde je výška nad terénom až 40 metrov.

Podľa primátora Hanušoviec Štefana Straku sa o dôvodoch zatiaľ len špekuluje, no povráva sa, že bol šikanovaný. Údajne zanechal aj list na rozlúčku a pred skokom rozposlal známym video. Polícia už začala trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia a bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

Ak na základných i stredných školách pracujú pdoporné tímy, mali by sa zamerať na prevenciu tam, kde sa objavilo rizikové správanie. Je totiž dôležité už v zárodku zachytiť negatívne javy a agresívne správanie jednotlivcov či skupiny.

Buďme k sebe i k druhým pozorní, prejavujme si navzájom úctu a pochopenie. Ak sme svedkami šikanovania, neostaňme ticho, ale ponúknime svoju pomoc a podporu.

Zdroj: FB Polícia SR - Prešovský kraj

Súvisiaci článok
Policajti v Hlohovci zachraňovali z bytu plačúce dieťa. Matka sa vrátila o päť hodín...
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť