Nedeľa 25. 08. 2024 22:54:24 | Meniny má Ľudovít

"Hanba!" kričí opozícia. Koaličný valec usekol rozpravu o rušení špeciálnej prokuratúry na 20 hodín

SLOVENSKO/ Poslanci vládnej koalície presadili skrátenie diskusie k novele Trestného zákona v prvom čítaní. Procedurálny návrh podporilo 77 poslancov z radov koalície. Opozícia sa neprezentovala. Diskusia o novele v prvom čítaní tak bude trvať 20 hodín.

TASR|25. január 2024|12:24:38

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Ficov valec ide ďalej. Lipšicovu prokuratúru budú rušiť v skrátenom konaní
Čítajte viac >

Na prednesenie i schválenie návrhu viacerí opoziční poslanci reagovali skandovaním slova "hanba". Namietali tento proces ako obmedzenie vyjadrovania sa poslancov. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) pripomenul, že už do diskusie k návrhu na zrýchlený režim sa zapojili poslanci vystúpeniami, ktorých bolo 100. Poukázal aj na to, že zákonodarcovia reagovali 2 667 faktickými poznámkami. "Aby bolo zrejmé, aká rozsiahla bola," povedal na margo diskusie.

Viacerí poslanci tiež namietali, že sa nehlasovalo o ich procedurálnych návrhoch podaných počas diskusie. Predseda parlamentu reagoval, že niektoré neboli vo forme procedurálnych návrhov a o niektorých nebolo možné hlasovať.

Zuzana Mesterová (PS) preto požiadala o výklad k procedurálnym návrhom, kedy o nich treba dať hlasovať a kedy nie. Pellegrini deklaroval, že výklad zabezpečia.

Vladimíra Marcinková a Mária Kolíková (obe SaS) upozornili, že v pléne sú aj poslanci, ktorí aktuálne čelia obvineniam v trestných veciach, a preto sú v konflikte záujmov pri hlasovaní o novele Trestného zákona. Poznamenali, že v konflikte boli aj pri hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní a neupozornili na to vopred.


Súvisiaci článok
Dnes pokračujú protesty. Okrem pätnástich opozičných, bude už aj osem občianskych. V zahraničí budú v Prahe, Brne, Krakove, aj v Paríži
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť