Štvrtok 19. 09. 2024 05:23:20 | Meniny má Konštantín

Prezidentka si pripomenula obete holokaustu: Nikdy nevieme, ako ďaleko je od nenávistných slov k činom

SLOVENSKO/ Holokaust sa nezačal zo dňa na deň. Predchádzali mu nenávistné prejavy, fyzické útoky na jednu z menšín. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová na bratislavskom Rybnom námestí pri piatkovom pietnom akte na pamiatku obetí holokaustu.

TASR|27. január 2024|09:00:06

Zdroj: Andrea Jurišová

Súvisiaci článok
Generál Ivan Schwarz potopil cez vojnu nacistickú loď. Teraz mu v rodnom meste odhalili pamätnú tabuľu (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

"Musíme byť citliví a vnímaví, ak sa také niečo deje v akejkoľvek spoločnosti vrátane Slovenska," uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Holokaust označila za jednu z najväčších tragédií, ktorú ľudstvo zažilo.

Je podľa nej dôležité si ju pripomínať každý jeden rok a pamätať na to. "Pretože nikdy nevieme, ako ďaleko je od nenávistných prejavov a slov k činom," dodala.

417418293_933601834789853_5682221137833804943_n.jpg Zdroj: Facebook / Zuzana Čaputová

Bukovszky: Nedajme šancu tým, ktorí sa nepoučili z histórie

Pamiatka obetí holokaustu pripomína, že je nevyhnutné postaviť sa proti manipulácii a nenávistným prejavom, ktoré môžu ohrozovať každú spoločnosť. Pri príležitosti piatkového Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu to uviedol splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky.

"Nestačí len spomínať na obete holokaustu, je potrebné aj pripomínať to, kam až môže nenávisť a cynizmus medzi kultúrnymi národmi viesť," upozornil. Zdôraznil význam ochrany slobody, demokracie, života a ľudskej dôstojnosti.

"Nedajme šancu tým ľuďom, ktorí sa nepoučili z histórie a sú schopní pre svoje sebecké a krátkozraké ciele vytvárať strach a tragédie zopakovať," vyhlásil splnomocnenec. Apeluje v tejto súvislosti na posilnenie občianskej a demokratickej spoločnosti, "v ktorej si každý jej člen alebo komunita nájde svoje opodstatnené miesto".

Pellegrini: Nedovoľme, aby sa táto tragédia opakovala

"Aj dnešný deň, keď si pripomíname pamiatku až nepredstaviteľného množstva nevinných obetí holokaustu, je dôvodom na vážne zamyslenie sa, čo sa môže stať, ak sa ideológii extrémizmu založenom na rasovej nenávisti k človeku nepostavíme so všetkým dôrazom a silami," zdôraznil Pellegrini.

Priblížil, že tento týždeň navštívil v rámci pracovnej cesty koncentračné tábory pri Osvienčime v Poľsku. "Obraz, ktorý sa mi predostrel, je apokalypsa hrôzy, bolesti, výkrikov, súcitu, ale aj hnevu," podotkol.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.


Súvisiaci článok
Mestá na východe Slovenska si pietnym aktom kladenia vencov pripomenuli 79. výročie ich oslobodenia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť