Piatok 26. 07. 2024 23:01:25 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Dočkajú sa konečne Sninčania cyklotrasy do Stakčína?

SNINA/ Len nedávno sa uskutočnilo pracovné stretnutie medzi primátorom mesta Snina Petrom Vološinom, prednostom MsÚ Jánom Dubjákom a riaditeľom úradu PSK Fabiánom Novotným, ktoré bolo zamerané na ďalšie kroky výstavby projektu Poloniny Trail. Pôvodný návrh trasy sa stretol s majetko-právnymi prekážkami, preto mesto zvažuje alternatívne riešenia.

Lenka Ménová|28. január 2024|11:00:07

Zdroj: FB Poloniny trail

Súvisiaci článok
Nadácia mesta Prešov, v spolupráci s UNICEF, rozdelí 40 000 eur na projekty pre ľudí v ťažkých životných situáciách
Čítajte viac >

Cyklotrasa mala byť vedená po pravom brehu rieky Cirocha, popri rybníku Mlynisko. Kvôli spomínaným prekážkam mesto uvažuje o vedení cyklochodníka po ľavej strane vodného toku. Vďaka nižšiemu počtu vlastníkov pozemkov by mal tento návrh zjednodušiť potrebné procesy.

Cieľom projektu je zatraktívniť miesto nielen pre miestnych obyvateľov, ale aj pre turistov. Cyklotrasa by tak prispela k rozvoju cestovného ruchu v tomto regióne a súčasne by obyvateľom, ktorí dochádzajú za prácou, ponúkla alternatívu ekologickejšej dopravy.

Poloniny Trail predstavuje viacúčelovú turistickú trasu, ktorá sa napája na sieť už existujúcich cykloturistických trás vedúcich po miestnych komunikáciách. Spolu ide o okruh 86 km cyklotrás. Slúžiť bude pešej, cyklistickej, ale i jazdeckej turistike a jeho súčasťou majú byť tiež miesta na pozorovania vtákov a divej zveri, či na stanovanie. Ide o jednu z najväčších investičných akcií v oblasti cestovného ruchu za posledné desaťročie.

Na trase Snina – Stakčín vládne čulý pracovný ruch

Už začiatkom januára 2024 boli na 14,35 km dlhom úseku kompletné 3 mosty a 54 priepustov. Časť trasy určite poteší cyklistov novým asfaltovým povrchom. Čaká ich skutočne atraktívna trasa, ktorá povedie krásnou prírodou Polonín.

Popri rieke Cirocha sa budujú oddychové altánky a robia dokončovacie práce na úseku nad Starinou. Ak počas výstavby nedôjde k nepredvídaným problémom, predpokladaný termín odovzdania cykloúseku do užívania verejnosti je apríl 2024.

Cyklistická komunikácia je navrhovaná ako samostatná komunikácia, čo zodpovedá typu úrovne F5 (vedenie cyklistov oddelene mimo priestoru pozemných komunikácií). K cyklotrase bude pridružený aj chodník pre peších turistov, ktorý bude oddelený pásom zelene. Povrch cyklotrasy bude z cementobetónového krytu a povrch chodníka pre peších zas z betónovej dlažby. Súčasťou vybavenia cyklotrasy bude aj verejné osvetlenie.

Tieto aktivity sú vykonávané už od roku 2021 vďaka spolupráci expertov Svetovej banky a tímu PSK v rámci prebiehajúcej Iniciatívy Catching-up Regions (CuRI), ktorú podporuje Európska komisia (EK) a Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky.

Pre ekonomiku krajiny je totiž dôležité, aby sa rozvíjal každý jej región a tie menej rozvinuté by mali časom dobehnúť vyspelejšie. Projekt v Poloninámch preto okrem cyklotrás počíta následne aj s ďalšími aktivitami, ktoré prispejú k rozvoju cestovného ruchu a pozdvihnú kultúrne dedičstvo v tejto oblasti.

Zdroj: FB Poloniny trail

Súvisiaci článok
Päťdesiat ton ľadu pretvoria sochári cez víkend na Hrebienku na ľadové sochy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť