Piatok 26. 07. 2024 10:19:21 | Meniny má Anna, Hana, Anita

R. Fico: Urobíme veľkú novelu Trestného zákona a Trestného poriadku a zrušíme ÚŠP

SLOVENSKO/ Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) je presvedčený, že v rokoch 2020 - 2023 dochádzalo v súvislosti s prácou Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) k porušovaniu ľudských práv obvinených osôb, vládna koalícia však podľa neho nechce ísť cestou revanšu.

TASR|28. január 2024|10:11:49

Zdroj: Facebook / Robert Fico / Screenshot videa

Súvisiaci článok
Fico: Za deklaráciou Europarlamentu sú nezmysly opozičných europoslancov
Čítajte viac >

Povedal to v TASR TV.

Premiér v tejto súvislosti pripomenul, že porušovanie ľudských práv je zákonný dôvod na rokovanie parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní.

"Nikomu sme nevykopávali dvere, nerobili sme cirkus ani neobviňovali bez dôvodov. Nezatvárali sme bez dôvodov. Ale povedali sme, že v reakcii na to, čo sa dialo v rokoch 2020 až 2023, urobíme veľkú novelu Trestného zákona a Trestného poriadku a zrušíme ÚŠP," konštatoval.

Rozhodnutie podľa neho môže padnúť už na budúci týždeň. Aj keď koalícia neustúpi od zámeru rušiť ÚŠP, je ochotná v druhom čítaní rokovať o pozmeňujúcich návrhoch k iným ustanoveniam novely Trestného zákona.

"Niečo navrhuje Európska komisia, niečo generálny prokurátor. Pripravujeme aj rokovanie s Benátskou komisiou," konštatoval Fico. "Ak sa bavíme o tom, či má byť trestná sadzba tri až desať rokov alebo štyri až desať, prečo nie, poďme sa o tom rozprávať. Ale neexistuje kompromis, pokiaľ ide o rušenie ÚŠP," zdôraznil.

Špeciálna prokuratúra je podľa neho v Európe skôr raritou. "Nikto nám nemôže prikázať, že ju máme mať. To je veľmi výnimočná inštitúcia, ktorá v Európskej únii prakticky neexistuje, má ju len pár krajín," povedal.


Súvisiaci článok
VIDEO Závažné kauzy budú premlčané, varuje Lipšic. Týka sa to Haščáka, aj Výboha. Bašternákovi zas vrátia majetok
Čítajte viac >

Zároveň pripomenul aktuálne medializované informácie, podľa ktorých sa v čase úradníckej vlády Ľudovíta Ódora našiel na ministerstve financií spis s informáciami z odposluchov opozičných politikov a advokátov na poľovníckej chate.

"Ten spis sa našiel v lete 2023. Našli to v kanceláriách ministerstva financií. Čo urobila úradnícka vláda a príslušní ľudia na ministerstve financií? Oznámili to na NAKA, ktorá tam prišla a naozaj tam našla spis," pripomenul Fico.

Dodal, že policajná inšpekcia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie vo veci zneužívania právomocí verejného činiteľa. "Ja som povedal, že inšpekcia potvrdila existenciu toho spisu a bol nájdený v budove ministerstva financií, ktoré predtým okupoval Igor Matovič," konštatoval Fico. Médiá sa podľa neho uspokojili s tvrdením lídra hnutia Slovensko, že s touto vecou nemal nič spoločné.


Súvisiaci článok
Podľa Matoviča SIS s Gašparom na čele bude znamenať manipuláciu vyšetrovaní
Čítajte viac >

Smer-SD sa podľa Roberta Fica rozhodol nenominovať vlastného kandidáta do prezidentských volieb a podporiť Petra Pellegriniho (Hlas-SD) aj preto, lebo sa chce sústrediť na realizáciu vládnej politiky. Pripomenul, že ak by napríklad kandidoval on osobne a vo voľbách uspel, znamenalo by to pád celého vládneho kabinetu.

"Mojím cieľom je úspešne dotiahnuť toto volebné obdobie a vyhrať ďalšie parlamentné voľby," konštatoval premiér. Peter Pellegrini je podľa Fica sociálny demokrat a bude sa snažiť krajinu skôr spájať. "Zatiaľ čo Ivan Korčok ju rozdeľuje. Je to čisto opozičný kandidát," tvrdí Fico.

Kandidátnu listinu Smeru-SD vo voľbách do Európskeho parlamentu povedie europoslankyňa Monika Beňová, dvojkou bude podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha. "Každý má iný štýl práce, ale ja sa na to teším. Už budúci týždeň pripravujeme prvé kroky, pokiaľ ide o kampaň," uzavrel Fico.


Súvisiaci článok
Pellegrini nie je americký sluha, má jednohlasnú podporu predsedníctva SMER-u, povedal Fico
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Špeciálna prokuratúru je blízko zániku. Vládni poslanci zákon pretlačili do druhého čítania
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť