Pondelok 16. 09. 2024 13:49:56 | Meniny má Ľudmila

V Žiari nad Hronom prebieha medzinárodný detský festival Prednášam/hrám, teda som

ŽIAR NAD HRONOM/ Od stredy 31. januára do soboty 3. februára prebieha v priestoroch mestského kultúrneho centra v Žiari nad Hronom 2. ročník medzinárodného výberového festivalu umeleckého prednesu a divadelných inscenácií detí Prednášam/hrám, teda som.

Andrea Chudová|3. február 2024|11:00:06

Prednášam/hrám, teda som. Zdroj: Ingrid Flešková

Súvisiaci článok
V Žiari nad Hronom pribudla plastika. Volá sa Doba alumíniová
Čítajte viac >

Festival Prednášam/hrám, teda som v Žiari nad Hronom má dve sekvencie, divadelnú a súťaž v umeleckom prednese – poézie, prózy a monológu. V stredu 31. januára festival otvorila súťaž umeleckých prednesov a v sobotu 3. februára ho uzavrie kategória monológov. Program vo štvrtok uviedol aj slávnostný galaprogram. Recitátori a divadelníci prišli z krajín Bieloruska, Ukrajiny, Čiech, Poľska a zo Slovenska.

IMG_7006.JPG Účastníci prišli z Bieloruska, Ukrajiny, Čiech, Poľska a zo Slovenska. Zdroj: Ingrid Flešková

Natália Novotná organizuje tento festival od nultého ročníka: „Teraz je festival v takom rozmere, a s takým počtom účastníkov, v akom sme ho chceli a plánovali.“ Natália ďakuje hlavne za podporu všetkým sponzorom, že investujú do detí a do umenia. Festival je otvorený pre verejnosť: „Sme radi a je to dôležité, keď nás príde podporiť verejnosť," dodáva na záver.

Deti zo ZUŠ z Ostrova v Českej republike prišli s dvomi inscenáciami a niektorí z nich aj recitujú. Chlapci si vybrali hru s názvom Poslíček, kde otec malého chlapca odchádza bojovať do II. svetovej vojny. Chlapec musí uživiť rodinu a tak roznáša balíky. Irenu Konývkovú, riaditeľku ZUŠ v Ostrove výber diela deťmi zaskočil: „Bolo pre mňa zvláštne, že si toto chlapci vybrali. Ale tá vojna je, a je blízko. Aj keď sú to 12-13 ročné deti, naraz tam tá podobnosť bola, a mali potrebu túto inscenáciu hrať.“

Na medzinárodnom festivale sú prvý krát. Pre Irenu Konývkovú je forma medzinárodného festivalu v prednese novou skúsenosťou: „Je to zvláštne. S deťmi sa o tom dosť rozprávame. Či sme schopní od recitátora, ktorému nerozumieme, prijať nejakú emóciu. A zhodli sme sa že áno. Tá uveriteľnosť toho, kto je na javisku je zdieľateľná, nech je to v akomkoľvek jazyku.“

IMG_7496.JPG Divadlo a prednes v rôznych jazykoch je obohatením pre všetkých účastníkov. Zdroj: Ingrid Flešková

Tatiana Galuza je z Bieloruska, no momentálne žije vo Varšave, v Poľsku. Presťahovali sa tam z dôvodu vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou: „Z dôvodu toho, čo sa deje v Bielorusku a Ukrajine sme sa museli presťahovať do Poľska. Pokračujeme s predstavovaním našej kultúry. Na medzinárodný festival sme priniesli bieloruskú kultúru.“ Ešte v roku 2017 prišli na festival Prednášam, teda som z Bieloruska.

Na festivale predstavili súčasnú bieloruskú literatúru, ktorá je v Bielorusku zakázaná. Knihy sú vydávané v Poľsku, v bieloruskom jazyku. Jedným z autorov je Alhierd Bacharewicz s titulom Psy Európy, deti predstavili aj dielo jedinej bieloruskej laureátky Nobelovej ceny za literatúru Sviatlany Aleksijevičovej.

IMG_7035.JPG Deti prinášajú na festival vážne témy. Zároveň však ostávajú deťmi. Zdroj: Ingrid Flešková

IMG_7133.JPG Klaun hudobníkom rozosmial celú sálu. Zdroj: Ingrid Flešková

Ukončenie festivalu bude v divadelnej sále mestského kultúrneho centra v Žiari nad Hronom v sobotu 3. februára o 15.00. Vstup je voľný.

421275965_944996567107715_6789398536563827353_n.jpg


Súvisiaci článok
Dnes si pripomíname 175. výročie narodenia Pavla Országha Hviezdoslava, básnika a bojovníka za pravdu svojho ľudu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť