Sobota 07. 09. 2024 16:58:14 | Meniny má Marianna

V Žiari nad Hronom pribudla plastika. Volá sa Doba alumíniová

ŽIAR NAD HRONOM/ V pondelok 29. januára slávnostne odhalili pred Mestským kultúrnym centrom v Žiari nad Hronom plastiku Doba alumíniová, ktorá mapuje sedemdesiat rokov výroby hliníka v meste Žiar nad Hronom. Vytvoril ju umelec a výtvarník Milan Nemeš.

Andrea Chudová|31. január 2024|19:00:06

Slávnostné odhalenie plastiky Doba alumíniová. Zdroj: ziar.sk

Súvisiaci článok
Rekonštrukcia hlavného ťahu pokračuje, Žiarčania jazdia už pol roka bez semaforov
Čítajte viac >

Talentovaný umelec Milan Nemeš začal svoju kariéru štúdiom na strednej hutníckej škole, kde sa venoval elektrolýze v odlievarni. Po vysokoškolskom štúdiu zameranom na hutníctvo farebných kovov sa opäť venoval elektrolýze. Po návrate do závodu sa rozhodol skúmať aj oblasť výtvarného umenia. V súčasnosti pôsobí v Banskej Bystrici a organizuje Anjelské dni - sochárske sympózium, spolupracujúce s Akadémiou umení v meste, prezentujúce prácu umelcov z Banskobystrického kraja.

„Veľmi ma zabolela skutočnosť, že po sedemdesiatich rokoch skončila primárna výroba hliníka v Žiari nad Hronom. Viem, ako to chodí – zíde z očí, zíde z mysle a na všetko sa rýchlo zabúda. Preto som chcel svojím dielom nechať pripomienku ďalším generáciám, mladým ľuďom, že niečo takéto tu bolo. Ostane tu memento toho, ako tu ľudia žili, pracovali a povzniesli toto mesto,“ povedal Milan Nemeš.

„Plastika má byť pamiatkou výroby hliníka v meste Žiar nad Hronom. Bola vytvorená na pamiatku všetkých ľudí, ktorí boli aktívni pri jeho vzniku a nesie v sebe odkaz, aby sme na túto časť histórie nezabudli. Je pre mňa veľkou cťou, že práve ja som ju mohol vytvoriť. Je to také moje dieťa,“ dodal autor.

Na plastike pracoval približne trištvrte roka. Technika, ktorou bola vytvorená, je studené liatie a celé dielo má pôsobiť mierne opotrebovaným „vintage“ dojmom. Najprv vytvoril model z hliny, potom vznikla forma, ktorá sa odlievala do betónu.

421985818_866227662177282_8344696634147019722_n.jpg Autor plastiky Milan Nemeš. Zdroj: ziar.sk

Plastika sa skladá zo siedmich častí

Konštrukcia vznikla v spoločnosti Hydro, kde sa lisovali rúry, ktoré slúžili ako surovina. Odlievanie odliatku zo šedého silumínu prebehlo v závode Nemak. Milan Nemeš zdôraznil, že spolupráca s Hydro, Nemakom a Slovalcom bola nevyhnutná pre vytvorenie tohto umenia.

Plastika "Doba alumíniová" je tvorená siedmimi časťami, zastupujúcimi jedno desaťročie od roku 1953, kedy zanikli Horné Opatovce, až po súčasnosť. Každá plaketa symbolizuje rôzne etapy vývoja mesta Žiar nad Hronom. Na pravej strane diela sú zobrazené elektrolýza a "Biely dom", reprezentujúce obdobie výroby hliníka starým spôsobom, ktoré bolo nebezpečné a škodlivé.

421920845_866227658843949_684891446935570315_n.jpg Plastika pozostáva zo siedmych častí. Zdroj ziar.sk

Na plakete sú aj kostol v Horných Opatovciach, symboly Žiaru a transformácia od sedemdesiatych rokov po súčasnosť. V hornej časti sú výrobky druhovýroby z obdobia sedemdesiatych rokov.

Ľavá strana pamätníka zobrazuje tri firmy, označované ako "nositelia pochodne" v histórii výroby hliníka. Slovalco je zobrazený na prvej plakete s charakteristickou okrúhlou budovou a symbolom stromu, ktorý zdôrazňuje ekologický dôraz. Druhá plaketa patrí spoločnosti Nemak, a najvyššia plastika reprezentuje spoločnosť Hydro.

Plastika Doba alumíniová pred MsKC pripomína výrobu hliníka v Žiari nad Hronom

Primátor mesta Peter Antal je presvedčený, že plastické dielo zaujme nielen návštevníkov ale aj obyvateľov mesta. Podľa neho je pozorovateľ nútený zamyslieť sa nad významom diela v kontexte histórie priemyselného mesta: „Na diele sú znázornené aj smutné dejiny nášho mesta, ako je napríklad zánik Horných Opatoviec. Takýmto spôsobom si tiež chceme pripomenúť, že výroba hliníka nepriniesla len dobré veci, ako sú nové pracovné príležitosti a rozvoj nášho mesta, ale má aj svoju smutnú históriu,“ povedal primátor.

„Keď ma pán Nemeš oslovil s tým, že pracoval v závode a že by chcel pre naše mesto vytvoriť niečo, čo by symbolizovalo výrobu hliníka, veľmi ma to potešilo. Určite je dôležité na to pamätať, a to obzvlášť v roku, kedy Slovalco oznámilo ukončenie výroby. Chcel by som sa poďakovať mestu a poslancom, ktorí odsúhlasili finančný príspevok, ale aj spoločnostiam Slovalco, Nemak a Hydro, bez ktorých by umelecké dielo nikdy nevzniklo,“ dodal na záver Peter Antal.

424581450_866227695510612_5597291018357027841_n.jpg Plastika pripomína výrobu hliníka v Žiari nad Hronom. Zdroj: ziar.sk


Súvisiaci článok
V Žiari nad Hronom odstraňujú bilbordy, chcú znížiť množstvo vizuálneho smogu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť