Sobota 07. 09. 2024 01:10:50 | Meniny má Marianna

Prešov počas víkendu ožil tradičným podujatím Prešovské vínne pivnice 2024

PREŠOV/ V meste Prešov ožíva tradícia obchodovania s vínom, ktorá v minulosti prispela k rozvoju a prosperite „jahodového mesta“. Sobotňajší program „Prešovské vínne pivnice 2024“ určite potešil nejedného milovníka tohto jedinečného a skvostného moku. Do vínnej cesty sa zapojilo osem prešovských podnikov, ktoré sa nachádzajú priamo v centre mesta.

Lenka Ménová|4. február 2024|09:13:01

Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Prešovské divadlo slávnostným galavečerom oslávilo 80. výročie od prvej premiéry
Čítajte viac >

Osem známych podnikov v centre šarišskej metropoly sa spojilo a privítalo osem vinárstiev z Malokarpatskej oblasti, prevažne z Modry. V minulom roku sa uskutočnil nultý, pilotný ročník tohto podujatia. A 3. februára 2024 prišiel prvý ročník, ktorý spojil záujemcov o dobré slovenské víno a o gastronómiu. Degustovať sa dalo od 14-tej do 22-hej hodiny.

V každom podniku, ktorý vám v krátkosti predstavíme, bolo zastúpené jedno vinárstvo, a tak vznikla v Prešove malá vínna cesta, ktorú mohli účastníci absolvovať v ľubovoľnom poradí. Predpredajová vstupenka bola zvýhodnená a v hodnote 25 eur bol aj degustačný set – taštičky, špeciálny brandovaný degustačný kalich a Vínny pas (sprievodný materiál s prehľadnou mapkou a pokynmi k podujatiu).

Ďalšou súčasťou bol set 20 kupónov na degustáciu v celkovej hodnote 10 eur a tiež kupón v hodnote 2,5 eur na nákup pochutín, ktoré pripravili k vínku v jednotlivých podnikoch. Zároveň bola v každom podniku možnosť dokúpiť si ďalšie kupóny v ľubovoľnom množstve. V ponuke boli posledné mladé vína z roku 2023 a tiež prvé ročníkové vína. Každý si mal možnosť nájsť tie chute, ku ktorým má najbližšie.

Na čaši, ktorá ostane na pamiatku každému účastníkovi, je zobrazená dominanta Prešova, prešovská Konkatedrála sv. Mikuláša. Vínny pas bol súčasne tombolovým lístkom, ktorý umožnil zúčastniť sa zlosovania tým, ktorí túto vínnu cestu úspešne absolvovali. Výsledky žrebovania budú zverejnené v priebehu nasledujúceho týždňa.

Všetky podniky, ktoré budú hostiť vinárstva, sa nachádzajú v centre Prešova v dostupnosti mestskej hromadnej dopravy. Ich mapka je súčasťou Vínneho pasu, ktorý je vstupenkou na podujatie.

Zdroj: Lenka Ménová

Vináreň a vinotéka Viecha pod klenbami (Malé Divy – Modra)

Vináreň a vinotéka Viecha pod klenbami v Prešove vznikla v roku 2020. Ponúka výlučne slovenské vína malých a stredných vinárov, ktoré nie sú dostupné v obchodných sieťach supermarketov. Zákazníkom ukazujú, že vinári v Malých Karpatoch sú špičkoví a vzdelaní odborníci, ktorí robia skvostné nápoje.

Zdroj: Lenka Ménová

Pizzeria La Cucaracha Trojica (Vinárstvo Sivko - Modra)

La Cucaracha je pizzéria s dlhodobou tradíciou. Už vyše 20 rokov pre zákazníkov pripravuje pizzu, cestoviny, šaláty a iné jedlá výhradne z kvalitných surovín.

Zdroj: Lenka Ménová

Reštaurácia Via Magna (Víno Skovajsa - Pezinok)

Reštaurácia a kaviareň Via Magna bola otvorená v roku 2004. Nachádza sa v historickom centre mesta Prešov na Hlavnej ulici.

Zdroj: Lenka Ménová

Reštaurácia Kulinár (Sommini Winery - Modra)

Táto reštaurácia sa svojím zameraním radí medzi východoeurópske. Kolektív reštaurácie sa rád zapojil do projektu vínnej cesty prešovskými reštauráciami.

Zdroj: Lenka Ménová

Reštaurácia Kolégium (Víno Šimonovič - Modra)

Reštaurácia Kolégium bola otvorená v roku 2011 v dobovom meštiackom dome zo 16. storočia. V štýlovom prostredí nájdete ponuku domácej i zahraničnej kuchyne, doplnenú bohatou vínnou kartou.

Zdroj: Lenka Ménová

Šarišská chiža U kľučika (Vinárstvo Golguz - Hlohovec)

Šarišská chiža je reštaurácia zameraná na slovenskú a regionálnu kuchyňu. Pre svojich zákazníkov s láskou varí už od roku 2011. Je ideálnym miestom aj pre rodinné stretnutia. Ponúka možnosť vlastnej hudby, projekcie, alebo karaoke.

Zdroj: Lenka Ménová

Mestská galéria Caraffka (Vínko Klimko - Modra)

Galéria v Caraffovej väznici je kultúrnou organizáciou Parku kultúry a oddychu Prešov. V rámci akcie Prešovská vínna cesta v sobotu 3. februára pripravili akciu Maľovanie s vínom.

Zdroj: Lenka Ménová

Penzión a reštaurácia Átrium (Víno Kmeto - Modra)

Reštaurácia Átrium ponúka okrem denného menu aj rozsiahlu vínnu kartu so slovenskými a moravskými vínami. Je to prekrásna reštaurácia v centre mesta Prešov s originálnymi umeleckými dielami, ktoré dokresľujú jej úžasnú atmosféru.

Zdroj: Lenka Ménová

Veríme, že všetci si užili krásny degustačný zážitok a o rok sa zúčastnia na druhom ročníku tohto podujatia, ktoré spĺňa všetky predpoklady na to, aby sa stalo nielen u Prešovčanov mimoriadne obľúbeným.


Súvisiaci článok
Prešovské divadlo slávnostným galavečerom oslávilo 80. výročie od prvej premiéry
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť