Štvrtok 17. 10. 2024 22:20:43 | Meniny má Hedviga

Prešovské divadlo slávnostným galavečerom oslávilo 80. výročie od prvej premiéry

PREŠOV/ V prešovskom Divadle Jonáša Záborského (DJZ) si v utorok 30. januára slávnostným galavečerom pripomenuli úctyhodných osemdesiat rokov od prvej premiéry. Pri tejto príležitosti zazneli najslávnejšie piesne z muzikálov a inscenácií, ktoré boli uvádzané na divadelných doskách divadla – od Františka z Assisi až po Chicago, ktoré sa aktuálne hrá. To všetko na Veľkej scéne, za sprievodu Orchestra Júliusa Selčana a za účasti množstva hostí.

Lenka Ménová|1. február 2024|11:00:06

Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Riaditeľ Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove si z rúk prezidentky prevzal štátne vyznamenanie
Čítajte viac >

Večer priniesol nezabudnuteľné momenty

„Galavečer je koncipovaný z repertoáru nášho divadla za posledných 20 rokov. Sú to melódie z muzikálov, či už našej vlastnej proveniencie, alebo zo svetových, ktoré uvádzame, ale aj hudba z rozprávok a iných predstavení,“ uviedol riaditeľ divadla Ján Hanzo.

Nezabudnuteľné momenty si v divadle pripomenuli prostredníctvom jednotlivých speváckych vystúpení. Pri sólach, duetách aj skupinových spevoch sa predstavili herci činohry. Program tvorila nádherná mozaika piesní z muzikálov, ktoré mapovali jednotlivé obdobia divadelnej scény.

Predseda PSK Milan Majerský tvrdí, že divadlo je pýchou celého kraja

DJZ patrí pod gesciu PSK, ktorý je jeho zriaďovateľom.

„DJZ je pýchou nášho kraja a kultúry. Vychovalo mnohých divákov, ktorí tu neprišli raz, ale opakovane, vracali sa. Toto divadlo poskytuje kvalitu kultúry, čo je v dnešnom svete veľmi dôležité. Aby tu kultúra bola a aby bola tým, čím je – zušľachťovala ducha človeka aj prinášala scitlivenie do medziľudských vzťahov. To je dnes veľmi dôležitá hodnota,“ vyjadril sa Milan Majerský, predseda PSK.

Divadlo v Prešove je jedným z najznámejších profesionálnych divadiel na Slovensku

Kultúra v meste sa rodila doslova za vojnových podmienok, boli to ťažké, náročné, no svojím spôsobom krásne časy. Podľa slov riaditeľa Jána Hanza je divadlo svet v malom a tento svet v malom má ľudí mnoho. DJZ má v súčasnosti okolo 130 kmeňových zamestnancov, ale spolupracuje aj s množstvom externistov: sú to režiséri, dramaturgovia, choreografi a rôzni umelci.

Prvý umelecký ansámbel divadla odohral dňa 30. januára 1944 v zrenovovanom Mestskom divadle (dnešnej historickej budove DJZ) premiéru hry Ferka Urbánka „Škriatok“. Hra hovorí o živote jednej dediny zo začiatku dvadsiateho storočia. Divadelné hry Ferka Urbánka sú známe svojím ľudovýchovným a národbuditeľským poslaním. Začala sa tak písať profesionálna história DJZ, kedy sa zrodilo čosi výnimočné, o čom vtedy ešte ani netušili.

„Zložité to bolo hneď na samom začiatku, pretože vzniklo za Slovenského štátu. O rok na to, ako divadlo začalo svoju činnosť, už prechádzal front, zmenili sa spoločenské pomery a bola vojnová situácia, Prešov bol bombardovaný. Nebolo to ľahké, ale divadlo to zvládlo. Rozvíjalo sa, našlo si svoje postavenie aj za minulého režimu,“ priblížil Hanzo.

Prvý umelecký ansámbel divadla. Zdroj: archív Divadelného ústavu

Divadelná scéna DJZ uvedie ročne približne 200 vlastných a desiatky hosťujúcich predstavení

Ponúka žánrovo rôznorodý repertoár na troch javiskách v dvoch budovách. Len v tomto roku uvedie divadlo päť premiér. Divákov iste potešia Tri ženy pod orechom, Škola diktárorov, Pýcha a predsudok i komédia Váňa, Soňa, Máša a Spike. A práve premiéra činohry Tri ženy pod orechom, ktorá bude uvedená 22. marca 2024 na Malej scéne DJZ, bude tiež venovaná 80. výročiu prvej premiéry divadla.

Čo priať DJZ k narodeninám?

Krásnymi slovami to vyjadril Michal Náhlík, režisér a umelecký šéf DJZ:

„Želám mu rozum, aby sa nezbláznilo aj z okolností, ktoré sú naokolo. Lásku, lebo tou láskou si pripúta to najcennejšie – diváka aj samotného herca. Lebo dotiahnuť do súboru herca tiež nie je jednoduché. A zdravie. Také absolútne jednoduché. Nech sa nám všetkým darí.“

Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Prešovský režisér Michal Náhlík: Keď vchádzam do divadla, otváram dvere do inej dimenzie!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť