Sobota 27. 07. 2024 00:18:21 | Meniny má Božena

Kuneradský zámok má novú strechu. Majitelia prezradili, ako bude rekonštrukcia pokračovať tento rok

KUNERAD/ Zámok má hotovú novú strechu. Pracovali na nej dva roky. Majitelia hovoria, že výsledok predčil aj očakávania. A hoci si chceli po jej dokončení trošku vydýchnuť, nestane sa tak. Rekonštrukcia bude pokračovať rýchlo ďalej.

Michal Filek|4. február 2024|14:00:08

Zdroj: Zámok Kunerad

Súvisiaci článok
Zosmiešnení zlodeji: Ako sa vagabundi na zámku v Kunerade naľakali a zdrhli
Čítajte viac >

Veľa ľudí sa majiteľov zámku pýtalo, čo bude s rekonštrukciou ďalej, po dokončení strechy. Nikto sa nemusí obávať. Obnova pamiatky bude pokračovať v rýchlom slede, a to najmä v exteriéri.

Zámok má hotovú strechu.

„Robili sme na nej bez prestávky dva roky, stála veľa úsilia, peňazí, ale výsledok predčil aj naše predstavy. Chvíľami sme si hovorili, že po streche potrebujeme pauzu na načerpanie nových síl. Avšak ešte ani nebola na strechu položená posledná bridlica a my sme už mali vymyslené smelé plány na tento rok,“ informujú majitelia zámku.

tesařství jakub šuta.jpg Zdroj: Tesařství Jakub Šuta

Začať plánujú s reštaurovaním fasády. Minimálne jej časti.

„Spolu s fasádou budeme osadzovať okná. Dokopy ich je 148 a budú vyrobené na mieru. Dodávateľa sme už vybrali, ostáva doladenie detailov, schválenie pamiatkarmi a prvé okná môžu ísť do výroby,“ informujú.

Dôležitou súčasťou obnovy sú aj inžinierske sieti. Aj keď to bežný návštevník zámku nevníma.

„Zámok leží v lone prírody a už od začiatku sme vedeli, že chceme ísť ekologickou cestou a využiť obnoviteľné zdroje energie. A tak pracujeme na dokončení projektu ekologickej čističky odpadových vôd spolu so systémom zadržiavania a nového využitia dažďovej vody, ako aj tepelných čerpadiel na výrobu tepla a teplej vody. Či nás ešte tento rok uvidíte v okolí zámku robiť zemné práce na ich realizáciu závisí od toho, ako rýchlo sa nám podarí zaslať projekty úradom a dĺžka schvaľovacieho procesu,“ prezrádzajú majitelia.

Informácia, že zámok má vlastný zdroj pitnej vody a vodovod, je už dlhšie známa. Vybudovali ho už pred viac ako 40 rokmi a súčasní vlastníci aj ten pomaly opravujú.

„V minulosti sme urobili čerpaciu skúšku, obnovili povolenie na čerpanie pitnej vody, vyčistili vodojem, obnovili oplotenie vrtu a vyčistili ho od náletov, vymenili ventily, urobili revíziu hydrantov a monitoring kanalizácie. Tento rok nás čaká výmena čerpadla a rozhodnutie, či ideme v budúcnosti vymeniť celé vodovodné vedenie, alebo len časť.“

V neposlednom rade plánujú tento rok aj práce v parku. Či už na oprave jedného z hospodárskych domčekov alebo na samotnej zeleni.

„Ďakujeme za podporu a želáme vám úspešný rok!“ zaželali všetkým fanúšikom obnovy Kuneradského zámku jeho majitelia a záchrancovia.

367434772_766126748846672_9018410676014447207_n.jpg August 2023. Zdroj: Zámok Kunerad

Zamok_kunerad_2009.jpg Rok 2009. Zdroj: wikipédia

pred 2 sv vojnou.jpg Pred 2. svetovou vojnou. Zdroj: Facebook / Zámok Kunerad


Súvisiaci článok
Sviňa je vraj slabé slovo. Na Rainerovej chate poškodili čakanom sochu horského vodcu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť