Utorok 10. 09. 2024 07:49:18 | Meniny má Oleg

Taraba do konca januára nestihol vypracovať manuál, ako loviť medveďa. Odborníkovi jeho predstava pripadá absurdná

SLOVENSKO/ Minister životného prostredia Tomáš Taraba sľuboval, že nájde spôsob, ako loviť chránené medvede. Schválený mal byť do konca januára. Termín posunuli o mesiac, ale podľa odborníka ani samotné ministerstvo netuší, ako to má vlastne urobiť. S výnimkou na odstrel totiž na Európskej komisii Taraba nepochodil.

Michal Filek|5. február 2024|08:00:06

Zdroj: pixabay.com

Súvisiaci článok
Budeme môcť strieľať medvede podľa potreby? Taraba podporí rumunský návrh
Čítajte viac >

Témou sa v reportáži zaoberala TV Markíza. Podľa nej už Taraba s poslancom Rudolfom Huliakom o téme niekoľkokrát hovorili na tlačovkách, ale konkrétne riešenie zatiaľ nezverejnili. Hoci termín bol do konca januára.

Taraba pred kamerami Markízy povedal, že výnimku na odstrel v intraviláne bude vydávať okresný úrad a ministerstvo životného prostredia zase výnimku na odstrel samotný. Na realizáciu vraj zavolajú políciu a poľovníka.

Odborníkovi na medvede Marián Hletko, ktorý donedávna pracoval na ministerstvo, to pripadá absurdné. Pretože zásahový tím doteraz na lov medveďa, ani na odstrel na nepoľovnej ploche, žiadnu výnimku nepotreboval. A teraz majú byť potrebné hneď dve.

Hletko si myslí, že ani samotné ministerstvo nevie, ako to má urobiť. Pretože Taraba mal predstavu, že príde na Európsku komisiu a tam dostane výnimku na odstrel chráneného medveďa. Tú ale nedostal.

Zároveň si myslí, že takýto postup môže mať práve opačný efekt. Pretože poľovníci, ktorým bude zverený odlov medveďa, sa môžu snažiť práve o to, aby šelmy chodili do blízkosti ľudských sídel častejšie.


Súvisiaci článok
Policajti budú pomáhať s odstrelom medveďov v intravilánoch obcí
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Peter, ktorý v júli v Sučanoch zastrelil medvedicu, do väzenia nepôjde
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť