Sobota 27. 07. 2024 01:08:58 | Meniny má Božena

Peťu Vlhovú zosadila z trónu Danka Barteková. Vyhlásili výsledky ankety Športovec roka 2023

BRATISLAVA/Strelkyňa Danka Barteková a futbaloví reprezentanti získali ocenenia najlepší jednotlivec a najlepší kolektív v tradičnej novinárskej ankete Športovec roka 2023. Barteková sa dostala na najvyšší stupienok premiérovo v kariére. Druhá skončila obhajkyňa triumfu lyžiarka Petra Vlhová, tretí bol futbalista Stanislav Lobotka.

TASR|6. február 2024|07:52:55

Zdroj: Slovenský olympijsky tím

Súvisiaci článok
Danka Barteková je druhou najlepšou strelkyňou sveta za minulý rok
Čítajte viac >

Výsledky ankety Klubu športových redaktorov (KŠR) vyhlásili na slávnostnom galavečere v Opere Slovenského národného divadla v Bratislave.

Súboj silných žien

Barteková, ktorá získala v streleckom svete v skeete unikátne double majsterky sveta a Európy, sa medzi najúspešnejších športovcov roka dostala tretíkrát. Po 3. mieste v olympijskom roku 2012 a ôsmom v roku 2019 sa stala prvýkrát víťazkou ankety. Tridsaťdeväťročná členka Športového centra polície je po Jozefovi Göncim (1999) a Zuzane Rehák Štefečekovej (2012) treťou strelkyňou, ktorá triumfovala v ankete KŠR. Zvíťazila v nej o 72 bodov pred Vlhovou, ktorá vyhrala predchádzajúce štyri ročníky ankety.

Barteková dostala 1187 bodov, Vlhová 1115. Meno víťazky chýbalo na dvoch zo 129 platných hlasovacích lístkov, obhajkyňa prvenstva bola na všetkých.

"Priznám sa, že som si netrúfala ani myslieť na to, že by som zosadila z trónu Peťu Vlhovú. V predošlých rokoch som viac cien odovzdávala ako prijímala, o víťazstve v ankete som začala rozmýšľať až po majstrovstvách Európy. Potom som si začala uvedomovať, že je to naozaj silný rok a moje úspechy by mohli zarezonovať," povedala na slávnostnom ceremoniáli.

3.jpg

Tretí najlepší je futbalista

Na viac ako 100 hlasovacích lístkoch (105) bol aj tretí v ankete Lobotka.

"Chcem sa ospravedlniť, že sa nemôžem zúčastniť, ale nedovoľujú mi to klubové povinnosti. Ale touto cestou sa chcem poďakovať všetkým, ktorí za mňa hlasovali a ktorí ma podporovali. Toto ocenenie pre mňa znamená veľmi veľa a tiež mi to dodáva veľa energie, aby som reprezentoval slovenský futbal a šport vo svete. Gratulujem všetkým oceneným," povedal Lobotka prostredníctvom video odkazu.

4.jpg

Na štvrtej priečke sa umiestnila vodná slalomárka Eliška Mintálová.

"Patriť medzi top športovcov na Slovensku je obrovská prestíž a som veľmi šťastná, že sa mi to podarilo. Verím, že v budúcnosti to vytiahnem na ten najvyšší stupienok, ale na to si ešte budeme musieť počkať," uviedla strieborná z MS v Londýne.

Za ňou nasledovali plochodrážnik Martin Vaculík, atlétka Viktória Forsterová, futbalista Dávid Hancko, strelec Marián Kovačócy, mladá hokejistka Nela Lopušanová a elitnú desiatku uzavrel šprintér Ján Volko. "Som naozaj poctený, že tu môžem stáť medzi najlepšími športovcami. Je to pre mňa veľký sviatok a veľmi sa teším. Zároveň je to veľký sviatok aj pre motoršport," povedal Vaculík.

kolektív futbalisti.jpg

Víťazi sa vyrovnali hokejistom, hotujú sa na EURO

Medzi kolektívmi suverénne triumfovali futbaloví reprezentanti SR, ktorí sa prebojovali na záverečný turnaj majstrovstiev Európy 2024. Anketu v kategórii kolektívov vyhrali šiestykrát po rokoch 2009, 2010, 2014, 2015 a 2020 a v počte triumfov sa vyrovnali hokejovej reprezentácii Slovenska.

Rekordérom zostáva s ôsmimi triumfami štvorkajak SR v rôznom zložení a na rôznych dištanciách. Na ďalších priečkach skončili futbalisti Slovana Bratislava a hokejová reprezentácia do 18 rokov.

"Som šťastný a som rád, že sme potešili hráčov a realizačný tím. Najviac som však šťastný z toho, že sme potešili ľudí, aj keď nám spočiatku neverili. Našiel som mužstvo, ktoré ma nasledovalo a robilo všetko, čo sme si povedali. Postupne prišli dobré výkony i výsledky a na konci kvalifikácie sme dokázali zaplniť štadión," povedal tréner slovenských futbalistov Francesco Calzona.


Súvisiaci článok
Výborná správa. Peťa má operáciu úspešne za sebou a zotavuje sa!
Čítajte viac >

VÝSLEDKY

Jednotlivci

1.Danka Barteková (športová streľba) 1187

2.Petra Vlhová (zjazdové lyžovanie) 1115

3.Stanislav Lobotka (futbal) 778

4.Eliška Mintálová (vodný slalom) 546

5.Martin Vaculík (plochá dráha 425

6.Viktória Forsterová (atletika) 372

7.Dávid Hancko (futbal) 345

8.Marián Kovačócy (športová streľba) 309

9.Nela Lopušanová (ľadový hokej) 301

10.Ján Volko (atletika) 197

Kolektívy

1.Futbalisti Slovenska "A" 333

2.Futbalisti Slovana Bratislava 174

3.Hokejová reprezentácia do 18 rokov 46

4.Družstvo strelkýň v skeete 38

5.Florbalistky Slovenska 31

6.Hádzanárky Iuventy Michalovce 25

7.Stolné tenistky Slovenska 22

8.Volejbalistky Slovenska 21

9.Futbalisti Spartaka Trnava 21

10.Miešané družstvo v trape 18

11.Tenistky Slovenska 12

12.Tenisti Slovenska 12

13.Družstvo strelkýň v trape 7

14.Hokejisti HK Nitra 7

15.Basketbalistky Slovenska 2

Hádzanári MŠK Považská Bystrica 2

17.Hokejová reprezentácia do 20 rokov 1

Hádzanárky DAC Dunajská Streda 1

Vodnoslalomárska hliadka 3xC1 mužov 1


Súvisiaci článok
Prestupová bomba na spadnutie. Slováka Hancka chce Liverpool, Holanďania žiadajú 45 miliónov eur
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Vybrali najlepšiu jedenástku slovenskej reprezentácie tridsaťročia. Kto dostal najviac hlasov?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť