Streda 15. 05. 2024 06:59:03 | Meniny má Žofia, Sofia

VIDEO Padajúce skaly, aj zrážka troch kamiónov. Na ceste pod Strečnom zvážia vyhlásenie mimoriadnej situácie

STREČNO/ Pod Strečnom smerom na Martin sa v stredu večer zrazili tri kamióny s osobným autom. Cestu uzavreli v oboch smeroch. Pár hodín predtým na autá padali skaly. Krízový štáb zváži vyhlásenie mimoriadnej situácie.

TASR|8. február 2024|07:15:05

Zdroj: Facebook / Pomoc motoristom Žilina

Súvisiaci článok
V nedokončenom tuneli Višňové sme prišli už o dve miliardy eur. Bude to konečná suma?
Čítajte viac >

V stredu pod hradom Strečno, na hlavnom ťahu zo Žiliny na východ republiky, padali na vozovku skaly. Poškodili pritom niekoľko áut. Vo štvrtok nad ránom sa tu zase zrazili tri kamióny a osobné auto. Cesta bola neprejazdná.

Žilinská polícia a Zelená vlna RTVS v stredu večer informovali na sociálnej sieti o vážnej havárii.

"Policajti dokumentujú dopravnú nehodu na ceste I/18 v katastri obce Strečno, kde došlo k stretu viacerých vozidiel. Cesta je obojsmerne neprejazdná. Žiadame o trpezlivosť, ohľaduplnosť a rešpektovanie pokynov policajtov na mieste," uviedli policajti.

Zasadal krízový štáb

Popadané skaly na ceste I/18 v katastrálnom území Strečna poškodili v stredu dve vozidlá. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriely Kremeňovej sa nikto nezranil.

Doplnila, že cestnú premávku riadia príslušníci PZ. "Pretože došlo k poškodeniu komunikácie, bude v danom úseku dopravným značením dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch, s využitím obidvoch jazdných pruhov," upozornila.

strečno kamene.jpg Zdroj: Facebook / Ako je na tom Strečno? Verejný dopravný servis

Vyhlásenie mimoriadnej situácie v súvislosti s pádom skál na cestu I/18 pod Strečnom zváži krízový štáb Okresného úradu (OÚ) v Žiline po spracovaní geologického posudku. Po zasadnutí krízového štábu o tom v stredu informoval prednosta OÚ v Žiline Kamil Ruman.

Podľa polície poškodili popadané skaly dve vozidlá, pričom sa nikto nezranil. "Pretože došlo k poškodeniu komunikácie, bude v danom úseku dopravným značením dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch, s využitím obidvoch jazdných pruhov," uviedla žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

Riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest Slovenskej správy ciest v Žiline Ivan Brečka po zasadnutí krízového štábu konkretizoval, že k zosuvu svahu došlo v úseku medzi skalami Margita a Besná.

ako je na tom strečno.jpg Zdroj: Facebook / Ako je na tom Strečno? Verejný dopravný servis

"Zhruba dva až päť metrov pod dynamickou zábranou. Bol tak silný, že poškodil vozovku a potrhal krajnicu. Hlavným bodom pre nás ako správcu komunikácie je okamžité zabezpečenie aktualizácie geologického skutkového stavu v úseku zhruba 500 až 700 metrov. Maximálne jedného kilometra," priblížil.

"Geológovia majú určité stupnice a informujú nás o potenciálnom ďalšom zosuve a riziku následných škôd. Alebo dopravných obmedzení na komunikácii I/18," doplnil.

Podotkol, že uvoľnenie skál je dôsledkom eróznych pohybov. "Jeden týždeň je mínus päť stupňov Celzia, ďalší týždeň je plus desať stupňov Celzia. Do toho sneh, dážď. Čiže, je to dôsledok erózie a oteplenia. Bohužiaľ, sme v úseku, ktorý je týmto povestný, " skonštatoval Brečka.

Starosta Strečna Dušan Štadáni upozornil, že situácia na ceste I/18 je vážna. "Práve toto je asi signál, aby sa začali kompetentní intenzívnejšie zaoberať dobudovaním tunela Višňové - Dubná skala. Zatiaľ nie je vyhlásená mimoriadna situácia. Uvidíme, aké budú výsledky geologického prieskumu," uzavrel.

VIDEO si môžete pozrieť TU.


Súvisiaci článok
VIDEO Jožo Ráž „prepadol“ stavbárov v tuneli Višňové
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť