Sobota 27. 07. 2024 07:15:46 | Meniny má Božena

Kolaps dopravy na Kysuciach je stále reálnejší. Poliaci dokončujú diaľnicu po našu hranicu

KYSUCE/ Doprava na Kysuciach bude od budúceho roka zažívať ešte väčší kolaps, ako v súčasnosti. Poliaci totiž dokončia posledný úsek diaľnice po slovenskú diaľnicu. A už sa na to vraj tešia viacerí poľskí dopravcovia. A slovenská D3? Hotová bude najskôr v roku 2030. A to nie je vôbec isté.

Michal Filek|8. február 2024|12:00:08

Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Diaľnicu na Kysuce postavia ako jednu stavbu a použijú na ňu všetky peniaze z eurofondov
Čítajte viac >

Poliaci aktuálne dokončujú posledný osemkilometrový úsek diaľnice po slovenskú hranicu. Tunely na ňom buduje firma, ktorá musela predčasne odísť z Višňového. Všimol si to redaktor TA3 Peter Revús.

Tunely Slováci v Poľsku budujú len 30 km od hraníc, v geologicky náročnom teréne. Dokonca ešte náročnejšom, ako bol ten vo Višňovom. Pre spravodajskú televíziu to potvrdil majiteľ firmy Miroslav Remeta.

Ten uviedol, že sa terén dá porovnať s tým, aký bol pri razení tunelov Žilina a Ovčiarsko.

V každom prípade platí, že Poliaci začali tunely raziť neskôr, ako my Višňové, a už sú pred dokončením. Informoval o tom Stanislav Kučerík zo slovensko-poľskej obchodnej komory.

Diaľničný úsek po našu hranicu spustia na budúci rok. Naša D3 je ešte len vo výhľade. Termín je teraz stanovený na rok 2030. Najskôr!

Aj keď súčasné ministerstvo tvrdí, že sa snaží proces rozhýbať. To však tvrdili aj všetci predchodcovia.

Na pováženie sú pritom slová poľského veľvyslanca na Slovensku Macieja Ruczaja, ktorý tvrdí, že Slovensko a Poľsko majú 550 km spoločnej hranice, ale nespája ich žiadne prepojenie rýchlostnými komunikáciami. Sme tak ich jediným susedom bez diaľničného spojenia.

Na dokončenie posledného úseku čakajú údajne viacerí poľskí dopravcovia. Po jeho otvorení tak budú Kysuce ešte viac zahltené kamiónmi, ako doteraz. Hrozí totálny kolaps dopravy. Na to však už Slovenská obchodná a priemyselná komora upozorňuje dlhodobo.

Cesta je totiž súčasťou Paneurópskeho dopravného koridoru a Slováci sa zaviazali, že D3 dobudujú súčasne s Poliakmi. To sa celkom určite nestane.


Súvisiaci článok
V nedokončenom tuneli Višňové sme prišli už o dve miliardy eur. Bude to konečná suma?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť