Sobota 27. 07. 2024 05:01:10 | Meniny má Božena

Peťa sa po operácii cíti dobre. Hneď začala rehabilitovať

ŽENEVA/ Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa vo Švajčiarsku zotavuje po operácii zraneného pravého kolena. Absolvovala ju na uznávanej klinike Hospital di Valais vo Švajčiarsku u vyhľadávaného odborníka Oliviera Siegrista. Tri dni po nej sa cíti každým dňom lepšie.

TASR|8. február 2024|19:11:03

Zdroj: Facebook / Petra Vlhová

Súvisiaci článok
Peťu Vlhovú zosadila z trónu Danka Barteková. Vyhlásili výsledky ankety Športovec roka 2023
Čítajte viac >

"Cítim sa dobre. Samozrejme, nie je to jednoduché, bolesti ešte sú, ale pomaly odchádzajú. Každým dňom je to postupne lepšie a lepšie," uviedla 28-ročná Slovenka v krátkom videorozhovore pre Sport Management Company. Dodala, že po anestéze bola veľmi unavená: "Spala som v podstate skoro celý deň. Vnímala som, ale len tak na polovicu. Predovšetkým som teda oddychovala v izbe."

Vlhová má za sebou prvé vážne zranenie v kariére a verí, že po návrate na svah bude ešte silnejšia: "Tá najväčšia výzva bude postaviť sa znovu na lyže. Teraz to však beriem deň za dňom. Aj preto, že každý deň je iný. Niektorý ľahší, iný ťažší. Naozaj je to hore-dole. Budem sa snažiť brať to postupne a aj malé kroky ma budú tešiť. Som nastavená tak, že čo bude, to bude. Verím, že budem robiť pokroky a uvidíme, ako to pôjde ďalej."

Jedným z ľudí z jej tímu, ktorý je od zranenia neustále v blízkosti slovenskej lyžiarky, je fyzioterapeut Milan Gašpárek. Ten ju pripravoval aj na chirurgický zákrok.

"Po konzultácii s lekárom sme dostali požiadavku, aby bola schopná urobiť plnú extenziu a 110-stupňovú flexiu v kolennom kĺbe, aby sa mu počas operácie lepšie manipulovalo s nohou. Ďalšia požiadavka bola odstránenie opuchu mäkkých tkanív poškodených pri úraze. A tretí predpoklad úspešného zákroku bol čo najviac obmedziť atrofiu, teda oslabenie stehenného svalu, a to z dôvodu stability kolena," vysvetlil.

Dodal, že s Vlhovou pracoval dvojfázovo, štyri až päť hodín denne. "Postupne sme začali pridávať aj dlhšie prechádzky, najskôr s barlami a neskôr aj bez nich. Pridali sme tiež bazén, v ktorom najskôr Peťa kráčala, postupne robila aj rôzne cvičenia. Koleno sa zo dňa na deň zlepšovalo. Niektoré chvíle boli ľahšie, iné ťažšie, ale bolo vidieť progres v regenerácii kolena a v tom, ako sa zlepšuje rozsah mäkkých tkanív. V záverečnej fáze sa Peťa bola schopná posadiť aj na bicykel a urobiť celé pretočenie nohy. Po vzhliadnutí tohto videa aj doktor povedal, že je pripravená a môže ísť bez problémov na operáciu. Môžeme teda povedať, že táto fáza sa nám podarila."

Jeho spolupráca s Vlhovou pokračuje aj vo Švajčiarsku.

"Hneď na druhý deň po operácii sme začali s rehabilitáciou. Ideme podľa protokolu od pána doktora a podľa úkonov, ktoré boli počas operácie robené. Najbližších šesť týždňov nemôžeme plne zaťažiť pravú nohu z dôvodu fixovaného menisku. Pracujeme však na odstránení opuchu, pooperačných rán, na stimulácii a prevencii atrofie stehenného svalu. Postupne začíname pridávať cvičenia na hornú časť tela. Skoro stále má Peťa bandáž na chladenie a kompresiu proti opuchu. Taktiež používame elektrostimuláciu na prevenciu atrofie kvadricepsu," dodal Gašpárek.

Lyžiarka si prácu fyzioterapeuta pochvaľovala: "Dôležité bolo, aby koleno odpuchlo, aby tam bola mobilita. Na zákrok sme sa naozaj dobre pripravili, za čo ďakujem mojim fyzioterapeutom Ivanke, Milanovi a Kikimu, ktorí so mnou strávili dva predoperačné týždne."


Súvisiaci článok
Peťa Vlhová odletela do Švajčiarska. Koleno je pripravené na operáciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť