Sobota 27. 07. 2024 05:09:24 | Meniny má Božena

SRDCOM Z DEDINY: Idylický maják a výhľad na vlnky Malého Dunaja, aj to vás čaká v obci Zálesie

ZÁLESIE/ Len pätnásť kilometrov od ruchu nášho hlavného mesta sa nachádza nezvyčajná dedinka. Učupená v objatí Malého Dunaja, pozorujúc obrysy Malých Karpát na západe, poskytuje svojim obyvateľom vzhľadné a pokojné miesto na život. Vie však príjemne prekvapiť aj svojich návštevníkov. Vyberte sa dnes s nami spoznať obec Zálesie!

Alžbeta Mareková|11. február 2024|17:00:07

Zdroj: obeczalesie.sk

Súvisiaci článok
Na slovíčko s Jánom Brozmanom, starostom Drienovskej Novej Vsi. Vedeli ste, že je letec a vydáva básne?
Čítajte viac >

Síce obec nie je súčasť Žitného ostrova, svojím rovinatým charakterom a poľami, ktoré ju obklopujú, pripomína úrodnú Podunajskú nížinu. Malý Dunaj bol v šesťdesiatych rokoch pre výstavbu letiska odklonený na Vrakuňu, čo zapríčinilo vznik slepého ramena. Dnes je ale znova živá rieka, tešiaca sa vzácnym živočíchom, ktoré žijú v jeho bezprostredne blízkom prostredí.

Oblasť dnešného Zálesia bola kedysi súčasť majetku grófov zo Svätého Jura a Pezinka. Jednalo sa o rod Hunt-Poznanovcov, ktorý sa neskôr rozdelil na svätojurskú a malinovskú líniu. V roku 1543 rody grófov vymreli po meči a ich majetky postupne vystriedali niekoľkých vlastníkov. V roku 1810 sa panstvo dostalo do vlastníctva Anne Zichyovej - manželke Juraja Apponiyho. V tejto dobe Apponiyovci postavili viaceré majere a solitérne stavby. Niekoľko stavieb z tohto obdobia sa zachovalo až dodnes.

1.jpg Zdroj: obeczalesie.sk

Po vzniku Prvej Československej republiky a ráznych zmenách, ktoré so sebou priniesla, Ignác Gessay za podpory Slovenskej banky pozemok odkúpil, rozparceloval a predal miestnym. S cieľom pomôcť domácim obyvateľom založil aj Stavebné a bytové družstvo. Je považovaný za zakladateľa obce Zálesie, ktorá bola na jeho počesť až do roku 1960 pomenovaná Gešajov. Obec najprv patrila pod Malinovo, neskôr pod Ivanku pri Dunaji. K osamostatneniu došlo v roku 1940, ale len na tridsaťšesť rokov, po ktorých bola obec opätovne zaradená k Ivanke pri Dunaji a dostala sa dokonca na zoznam zánikových obcí. Zálesie nadobudlo opäť samostatnosť až v roku 1990.

Rok 2023 bol pre obec slávnostný, oslavovala totiž storočnicu od svojho založenia. „Obec pri tejto príležitosti vydala dve knihy a historické mapy. Jedna kniha boli detské básničky a bola určená deťom z obce, do tejto knihy deti z obce kreslili obrázky. Druhá kniha je o dejinách obce a je plná vzácnych historických fotografií. Historické mapy zobrazujú naše územie v rôznych rokoch a autor tu popísal aj mnoho zaujímavostí z histórie,“ doplnila pre redakciu SP21 starostka obce Martina Dobrovodská.

2.jpg Zdroj: obeczalesie.sk

K najzaujímavejším objektom obce jednoznačne patrí Záleský maják, ktorý bol vybudovaný v roku 2014 Občianskym združením Naše Zálesíčko. Nachádza sa na nábreží Malého Dunaja pri Korze Zálesie, čo je 150 metrové mólo na vode a tvorí časť trasy k Lodenici Zálesie. Maják neplní len estetickú funkciu, slúži aj ako rozhľadňa a ponúka krásne výhľady na pôvabnú prírodu a riečny horizont. Navštíviť by ste rozhodne mali aj Gešajovské mlyny, ktoré sú súčasťou Lodenice. Ide o jedinečnú náučnú trasu, ktorá vkusne kombinuje pamäte našich predkov s unikátnou prírodnou scenériou. Obec Zálesie s Ivankou pri Dunaji nespája iba história, ale aj originálny most - takzvaná Lávka cez potok Biela Voda, ktorá tiež rozhodne stojí za obzretie. Na svojej vyhliadkovej trase obcou nevynechajte ani Kaplnku svätej Trojice, ktorá bola postavená v roku 1932.

3.jpg Zdroj: obeczalesie.sk

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedala pre redakciu SP21 starostka obce Martina Dobrovodská.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • V obci sme dokončili prístavbu materskej školy, v ktorej sme zvýšili kapacitu z 86 na 130 detí. Budúci školský rok budeme novú prístavbu otvárať. Kúpili sme nehnuteľnosť pre obecný úrad, ktorý momentálne sídli v budove kultúrneho domu. Obec bude mať po sto rokoch existencie konečne priestor pre obecný úrad. Tento rok plánujeme komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia, v tomto smere je už v procese verejné obstarávanie.

4.jpg Zdroj: obeczalesie.sk

Aká je vízia obce do budúcnosti?

  • Obec dynamicky napreduje, snaží sa pre svojich obyvateľov poskytovať čo najkvalitnejšie služby a vytvoriť komfortné zázemie. Preto do budúcnosti máme v pláne vybudovať základnú školu, ktorá v obci jednoznačne chýba. Okrem toho plánujeme aj zrekonštruovať miestne komunikácie a vybudovať v obci kanalizáciu.

5.jpg Zdroj: obeczalesie.sk

Ak by k vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Tri štvrtiny hraničného územia obce obmýva voda. Najväčšie lákadlo je Malý Dunaj, ktorý je vodácke miesto. Ľudia splavujú Malý Dunaj. V obci je Lodenica na požičanie lodí, máme tu malý maják a asi najzaujímavejšie je Korzo Zálesie, mólo, ktoré peším a cyklistom poskytuje príjemné výhľady na Malý Dunaj. V budúcnosti sa bude budovať aj cyklistické prepojenie mostom na stranu susedného Malinova.

6.jpg Zdroj: obeczalesie.sk

Zálesie je zaujímavá obec s veľkým potenciálom. Svojim obyvateľom ponúka pohodlie dediny obkolesenej idylickou prírodou a zároveň je len na skok od veľkomesta a jeho neobmedzených možností. Ak budete v našom hlavnom meste, urobte si výlet aj do tejto dedinky. Odmenou vám bude veľkolepý výhľad zo Záleského majáka.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Zálesie


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Oáza pokoja neďaleko ruchu mesta, aj to je obec Opoj
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť