Piatok 26. 07. 2024 13:08:58 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Autobusy Irisbus v Prešove dojazdili. Povestná 353-ka si ešte zahrala v novom filme Vojna policajtov

PREŠOV/ Z prešovských ulíc sa v uplynulých mesiacoch postupne vytratili autobusy Irisbus City bus. Patrili medzi prvé nízkopodlažné autobusy v prešovskej mestskej hromadnej doprave (MHD). V premávke však môžete stále stretnúť odvodené typy, a to v rôznych verziách.

Lenka Ménová|11. február 2024|09:00:25

Zdroj: FB Dopravný podnik mesta Prešov, a.s.

Súvisiaci článok
V prešovskom dopravnom podniku zaznamenali rekord - vyše 50 nálezov v mestskej hromadnej doprave
Čítajte viac >

Posledný kĺbový autobus tohto typu bol z prevádzky vyradený koncom minulého roka

Spomínané City busy najčastejšie zabezpečovali tzv. „nemocničné linky" č. 10, 15, 19 a 29. Naďalej sú v prevádzke odvodené typy Irisbus Citelis, a to v štandardnej i kĺbovej verzii.

Tieto autobusy - Irisbusy - boli vyrábané začiatkom 21. storočia v niekdajšom závode Karosa Vysoké Mýto pod hlavičkou francúzskej spoločnosti Irisbus (dnes spoločnosť Iveco). V priebehu rokov 1997 až 2004 boli do Prešova postupne dodané 4 autobusy City bus v 12-metrovom (štandardnom) a 3 autobusy v 18-metrovom (kĺbovom) prevedení. Patrili medzi prvé nízkopodlažné autobusy nielen v meste Prešov, ale aj v rámci celého Slovenska.

Nízkopodlažné autobusy boli spočiatku určené pre cestujúcich s telesným postihnutím

Spočiatku boli tieto autobusy nasadzované na linky pre cestujúcich so zníženou mobilitou, či telesným postihnutím. Po dodávke kĺbových autobusov City bus sa rozšírili aj na ďalšie linky, ktoré smerovali k miestnej nemocnici. Rokmi sa stali nízkopodlažné autobusy štandardom a od leta 2022 MHD Prešov vyradila poslednú tzv. „schodíkovú“ Karosu. Odvtedy je MHD plne nízkopodlažná v autobusovej aj trolejbusovej trakcii, čo ocenia aj mamičky s kočíkmi.

Poruchovosť, opotrebenie i vysoké náklady na opravy

Technický stav Irisbusov sa postupne zhoršoval, ich opotrebenie bolo značné, poruchovosť veľmi vysoká a náklady na opravy neúmerne vysoké. Navyše množstvo náhradných dielov už nebolo možné objednať, pretože sa medzičasom prestali vyrábať. A práve tento stav sa podpísal pod postupné nútené vyradzovanie týchto autobusov. V mesiaci november 2023 dojazdil aj posledný z nich s číslom 356 a tým sa po 25 rokoch ukončilo obdobie City busov v meste Prešov.

Nový film Vojna policajtov a prešovská 353-ka

Len pár týždňov pred vyradením si stihol autobus číslo 353 zahrať v novom koprodukčnom filme s názvom Vojna policajtov. Jedinečná premiéra sa uskutočnila v košickej Steel Aréne 27. januára tohto roku za účasti hercov i tvorcov filmu.

Informácie k tomuto článku sme čerpali z oficiálnej stránky dpmp.sk.

Slávna 353-ka. Zdroj: FB Dopravný podnik mesta Prešov, a.s.

Súvisiaci článok
Múzeá a galérie prešovského kraja sú pripravené privítať návštevníkov v novej sezóne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť