Štvrtok 25. 07. 2024 08:31:15 | Meniny má Jakub, Timur

Európska komisia dvakrát vyzvala vládu, aby stiahla trestný zákon, inak prídeme o miliardy eur

BRATISLAVA/ Už dva listy, jeden v januári a druhý 8. februára, poslala Európska komisia ministrovi spravodlivosti a vláde SR. Vyzvala v nich na stiahnutie parlamentom schvaľovanej novely trestného zákona v skrátenom konaní. Inak Slovensku hrozia sankcie. Na tlačovej konferencii to dnes povedali predstavitelia Progresívneho Slovenska.

Michal Filek|12. február 2024|14:52:32

Zdroj: Facebook/Michal Šimečka

Súvisiaci článok
Prezidentka: "Je to zlá správa pre Slovensko!" Čaputová zváži možnosti, aby Trestný zákon nenadobudol účinnosť
Čítajte viac >

Michal Šimečka hovorí, že Ficova vláda ide vedome do konfliktu s Európskou komisiou pri „pretláčaní promafiánskeho balíčka“.

EK totiž vládu opakovanie žiadala, aby z návrhu odstránila rozpor s európskou legislatívou a tiež jeho prijímanie v skrátenom konaní a postupovala štandardným legislatívnym procesom. Inak Slovensku hrozia sankcie.

Šimečka spomína dva druhy sankcií. Jednak žalobu a tiež zastavenie eurofondov. Pretože, podľa EK, sa Slovensko môže dostať do situácie, kedy nebude schopné chrániť európske peniaze.

„Podľa našich informácií ide o dva listy. Jeden z januára a druhý z 8. februára. V ten deň, kedy sa novela schvaľovala, komisár vyzval ministra spravodlivosti, aby to zastavil. Vyzývame ministra Suska, aby zverejnil, ako sa s týmito zásadnými výhradami Komisie vysporiadal. Ide o neuveriteľný hazard s peniazmi na slovenské školy, nemocnice a infraštruktúru. Znovu sa potvrdzuje, že Ficovu vládu zaujíma iba beztrestnosť a vlastný prospech. Úplne kašlú na problémy a potreby ľudí na Slovensku. Je im jedno, že prídeme o miliardy kvôli tomu, že oni si potrebujú schváliť amnestiu pre zlodejov, korupčníkov a násilníkov. Ak sa ukáže, že išli do schvaľovania s plným vedomím tohto rizika, tak by mal minister spravodlivosti odstúpiť,“ povedal Šimečka.

Jeho slová potvrdil podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík.

„Slovensko môže schudobnieť o miliardy z eurofondov len preto, lebo sa Fico snaží ochrániť svojich kamarátov,“ povedal.

Slová o tom, že poslanci EP za PS Slovensku škodia, pretože sa snažia zastaviť peniaze z EÚ pre Slovensko, podľa Hojsíka neobstoja.

Európska komisia začala, podľa neho, sledovať dianie na Slovensko sama od seba. Je totiž povinná chrániť peniaze Európskej únie. A jej podpredsedom je Maroš Šefčovič, ktorý v minulých prezidentských voľbách kandidoval za stranu SMER. Takže to, ak Slovensko príde o peniaze, zabezpečí aj človek, ktorý má blízko k SMER-u.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu PS.


Súvisiaci článok
Neutíchajúce protesty: Občianska povinnosť či politické divadlo? Prečo (ne)protestovať?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť