Piatok 26. 07. 2024 07:57:10 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Banskobystrický samosprávny kraj hľadá "kvety" kultúry a umenia

BANSKÁ BYSTRICA/ Banskobystrický samosprávny kraj udeľuje ocenenie "KVET KULTÚRY A UMENIA" jednotlivcom, kolektívom či kultúrnym inštitúciám ako prejav ohodnotenia výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov a celkový prínos pre rozvoj kultúrneho života v BBSK. Návrhy na ocenenie je možné zaslať do 28. februára 2024.

Andrea Chudová|20. február 2024|11:00:06

Kvet kultúry a umenia ako vyjadrenie poďakovania a uznania výnimočným ľuďom, ktorí sa podieľajú na šírení a rozvíjaní kultúry v Banskobystrickom kraji. Zdroj: bbsk.sk

Súvisiaci článok
Banská Bystrica pozná najlepších športovcov mesta
Čítajte viac >

Kultúrne dedičstvo regiónu sa neustále prenáša z jednej generácie na druhú, vďaka výnimočným jednotlivcom a skupinám, ktorí ho podporujú a rozvíjajú. Banskobystrický samosprávny kraj si váži ich úsilie a prispieva k ich uznaniu a oceňovaniu prostredníctvom udelenia Kvetu kultúry a umenia. Toto ocenenie sa udeľuje raz ročne tým, ktorí vynikajú vo výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných činoch, prínosom v kultúrno-výchovnej práci alebo v ľudovej tvorbe.

Ocenenie Kvet kultúry môžu získať fyzické osoby – jednotlivci alebo kolektívy napr. umelecké súbory alebo právnické osoby napr. kultúrne inštitúcie. Ocenenie je prejavom hodnotenia výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov alebo prínosu v kultúrnovýchovnej práci, záujmovo-umeleckej činnosti a ľudovoumeleckej tvorby za predchádzajúci rok, alebo za dlhodobý, či celoživotný prínos pre rozvoj kultúrneho života v BBSK.

Novinkou tohto roka je, že do kategórií na nominovanie pribudla nová, a to pre mladý kultúry talent nad 18 rokov.

Kvetom kultúry a umenia je šafran

Biely šafran sa v prírode vyskytuje pomerne zriedkavo a je výnimočný svojou jemnosťou a krásou. Koreň šafranu patrí k najcennejším koreninám sveta, pozitívne ovplyvňuje duševné zdravie a náladu, pôsobí relaxačne. Tieto paralely spájajú jeho účinky s tými, ktoré nám prináša umenie a kultúra. Ľudia zasvätení kultúre a umeniu sú pre nás cenní, jemní a majú na nás pozitívny vplyv.

crocus-4951163_1280.jpg Symbolickým kvetom kultúry a umenia sa stal biely šafran. Zdroj: osiva-semena.sk

Plastiku Kvet kultúry a umenia vytvorila Mgr. art. Eva Stramska Srníková, umelkyňa z Lučenca, absolventka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave so špecializáciou na keramiku, ktorá tiež vyštudovala v poľskom Wroclawi. Jej diela sú vystavované nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí (Nemecko, Turecko, Maďarsko), zúčastnila sa na niekoľkých medzinárodných sympóziách (Česko, Chorvátsko, Poľsko Kvet kultúry a umenia 2022, Írsko). Venuje sa tvorbe jemných, ručne vytvorených objektov. V súčasnosti žije a tvorí v Poľsku.

Návrhy je možné zaslať do 28. februára 2024 prostredníctvom:

  • Online formulára,
  • doručením do podateľne Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja,
  • poštou na adresu: Banskobystricky samosprávny kraj Odbor kultúry - „Kvet kultúry a umenia 2024“, Námestie SNP 23, 974 01 Banská Bystrica.

Udeľovanie ocenení Kvet kultúry a umenia 2024 sa uskutoční 23. mája 2024 v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene.


Súvisiaci článok
Bežkárska sezóna v Kremnických vrchoch sa blíži ku koncu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť