Nedeľa 07. 07. 2024 15:10:54 | Meniny má Oliver

Banskobystrická hudobná jar začne už o týždeň. Zaznie aj historicky prvá znelka od Petra Franzena

BANSKÁ BYSTRICA/ Od 13. marca do 17. apríla bude v Banskej Bystrici prebiehať 63. ročník festivalu klasickej hudby s názvom Banskobystrická hudobná jar. V rámci piatich koncertov odznejú diela domácich i zahraničných skladateľov.

Andrea Chudová|6. marec 2024|09:00:06

Banskobystrická hudobná jar patrí medzi najstaršie festivaly klasickej hudby na Slovensku. Zdroj: Facebook Mesto Banská Bystrica

Súvisiaci článok
Veľký betlehem v Banskej Bystrici zhotoví umelec, ktorého ocenili aj vo Vatikáne
Čítajte viac >

V období od 13. marca do 17. apríla sa v priestoroch Robotníckeho domu v Banskej Bystrici uskutoční festival klasickej hudby, ktorý patrí medzi najstaršie na Slovensku. Program festivalu bude zahŕňať päť koncertov, na ktorých zaznejú skladby domácich aj zahraničných skladateľov. V programovej ponuke sú zastúpené diela z obdobia baroka, klasicizmu, romantizmu, a súčasnosti.

Okrem toho, na 63. ročníku festivalu sa po prvýkrát predstaví historicky prvá znelka Banskobystrickej hudobnej jari, ktorej autorom je absolvent hudobnej výchovy, ocenený v minulom roku Cenou patróna umelcov Fra Angelico.

Znelka, ktorá zaznie počas slávnostného otvorenia festivalu, bola vybraná zo siedmich účastníkov autorskej súťaže, ktorú vyhlásilo mesto ešte na konci minulého roka. Odborná trojčlenná porota zvolila partitúru Petra Franzena, ktorý pochádza z Handlovej a momentálne žije v Poprade. Franzena možno poznať predovšetkým ako tvorcu sakrálnej hudby a zároveň je známy aj ako reštaurátor a ladič píšťalových organov.

„Charakter zneliek, ktoré sme počas súťaže obdržali, bol rôznorodý, od spracovania ľudových piesní cez vianočné pastorálne prvky až po mohutnosť pripomínajúcu filmovú hudbu. V každom prípade sme očakávali väčší záujem zo strany domácich banskobystrických autorov. Víťaz Peter Franzen zaujal hudobne čistým spracovaním, kde od trojhlasu fláut cez akordické postupy dychového kvinteta graduje hudba až do záverečného slávnostného akordu. Znelka odzrkadľuje filozofiu festivalu, ktorou je prezentovať odkaz dedičstva klasickej hudby,” poznamenala Lýdia Baranová, jedna z porotkýň a vedúca Kultúrneho centra Robotnícky dom.

429750189_723212719989620_3859511256307915339_n.jpg Znelka odzrkadľuje filozofiu festivalu, ktorou je prezentovať odkaz dedičstva klasickej hudby. Zdroj: Facebook Mesta Banská Bystrica

Víťaz súťaže, študent učiteľstva hudobnej výchovy na Pedagogickej fakulte Katolíckej univerzity v Ružomberku, sa začal venovať komponovaniu ako mladistvý. Počas svojej hudobnej cesty sa oboznámil s teóriou od Eugena Suchoňa a Miroslava Filipa a etabloval sa v slovenskom hudobnom prostredí. Od trinástich rokov hráva ako organista v kostole. V roku 1995 sa aktívne podieľal na hudobnej príprave počas návštevy pápeža Jána Pavla II. v Levoči. Okrem toho Peter Franzen publikoval tri zbierky predohier k piesňam Jednotného katolíckeho spevníka a zložil niekoľko chrámových a koncertných skladieb, vrátane Fugu ad venite in Betlehem a Toccatu paschalis.

„Môj prvý učiteľ bol salezián don Bohuslav Mošať, ktorý v lete minulého roka umrel. Ako pedagóg ma vôbec nešetril. Skladateľské ambície u mňa neskôr podporilo privátne štúdium u Bartolomeja Urbanca, Mariána Vargu a Juraja Lexmanna. Dnes som v kontakte s Jozefom Vargom, ktorý kompozíciu vyštudoval u profesora Dušana Martinčeka na VŠMU,“ uviedol Peter Franzen.

Premiéra znelky Banskobystrickej hudobnej jari sa uskutoční počas koncertu vynikajúceho českého huslistu Pavla Šporcla dňa 13. marca v Robotníckom dome. Študenti Konzervatória v Žiline, pod vedením Martina Oboňu, šéfa dychového oddelenia, nahrávajú akordickú sadzbu dychového kvinteta s kanonickým úvodom flautového tria, ktorá bude súčasťou znelky.

429884057_723212623322963_1835512844760649032_n.jpg Premiéra znelky Banskobystrickej hudobnej jari sa uskutoční počas koncertu huslistu Pavla Šporcla. Zdroj: Facebook Mesta Banská Bystrica

2024_02_BBHJ-63-plagat.jpg


Súvisiaci článok
Nádherný, zreštaurovaný oltár vrátili do kostola v Hornej Mičinej. Jeho súčasťou sú aj zdrevnatené stonky vínnej révy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť