Pondelok 16. 09. 2024 17:45:04 | Meniny má Ľudmila

Taraba vydal manuál pre odstrel medveďa hnedého. Zakladateľ zásahové tímu ho považuje za paškvil

SLOVENSKO/ Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zverejnilo Manuál pre ochranný odstrel medveďa hnedého. Veliteľom zásahu bude člen Zásahového tímu pre medveďa hnedého alebo určený zamestnanec Štátnej ochrany prírody SR, správy národných parkov alebo chránených oblastí. Podľa iniciatívy MY sme les, aj bývalého zakladateľa Zásahového tímu Mariána Hletka je to však skôr nepodarená slohová práca.

TASR|6. marec 2024|08:20:12

Ilustračné foto. Zdroj: pixabay.com

Súvisiaci článok
Peter, ktorý v júli v Sučanoch zastrelil medvedicu, do väzenia nepôjde
Čítajte viac >

Ako z materiálu vyplýva, v prípade synantropného jedinca sa jeho bezpečný odstrel môže udiať aj v intraviláne samosprávy. Manuál platí od 1. marca.

"K usmrteniu identifikovaného problémového jedinca medveďa hnedého odstrelom môže vykonávateľ pristúpiť len na základe priameho pokynu veliteľa zásahu v prípade, ak je priamo zúčastnený pri odstrele, alebo na základe preukázateľného pokynu veliteľa zásahu, a to formou sms alebo mailu," uviedol envirorezort.

V každom jednotlivo posudzovanom prípade musí ísť podľa MŽP o identifikovaného problémového medveďa, ktorého správanie spĺňa stupne: extrémne vysoké riziko, vysoká miera rizika a významná miera rizika.

Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) na začiatku februára upozornil, že manuál sa netýka plošného odstrelu, ale zásahu v krízových situáciách, keď sa dostane medveď do intravilánu a predstavuje reálne nebezpečenstvo pre ľudí a ich majetok. "V danom prípade vydá výnimku na odstrel envirorezort a zároveň musí dať výnimku okresný úrad, ktorý preverí, či v danej oblasti intravilánu je možný takýto odstrel," vysvetlil.

Prípravu manuálu si vyžiadal narastajúci problém v intravilánoch obcí a miest, tvrdí rezort.

Hletko: Nepodarený paškvil

Zakladajúci a bývalý člen Zásahového tímu pre medveďa hnedého, Marián Hletko považuje zverejnený materiál za anonymný paškvil.

"Slovo ochrana v súvislosti s medveďom ako chráneným druhom európskeho významu v manuáli nenájdete ani raz, a to napriek tomu, že manuál vydal ústredný orgán štátnej správy na úseku ochrany prírody a krajiny - Ministerstvo životného prostredia SR," uvádza Hletko.

Naproti tomu, podľa jeho analýzy, výraz riziko sa v materiáli vyskytuje 54-krát a slová eliminácie, odstrel a usmrtenie dokopy 40-krát.

Manuál má dokopy 17 strán, ale až strana 13 sa venuje eliminácii medveďa.

Hletko píše, že hneď v jej úvode sa dozviete paušalizované tvrdenie, že "postrelený medveď sa pokúša zaútočiť na strelca". Autori tak vraj sami priznávajú veľké riziko takýchto zásahov v intraviláne.

"Počas môjho pôsobenia v Zásahovom tíme, sme elimináciu medveďa vždy vykonávali s ohľadom na bezpečnosť účastníkov zásahu, ale aj miestnych obyvateľov. Používali sme špeciálne odchytové zariadenia, v ktorých sme medveďa následne uspali a bezbolestne utratili za prítomnosti veterného lekára. Akoby autori manuálu nechceli akceptovať fakt, že medveď chytený v odchytáku je od ľudí bezpečne izolovaný, zatiaľ čo postrelený medveď je závažným rizikom pre všetkých prítomných."

Záverečné hodnotenie manuálu zo strany Mariána Hletka je takéto: "Po preštudovaní manuálu si dovolím skonštatovať, že ministerstvom vydaný dokument je nepodarenou slohovou prácou, ktorá žiaden pozitívny efekt pri riešení problematiky medveďa na Slovensku neprinesie, čo si snáď uvedomujú aj jeho autori, ktorí sa pod toto dielo hanbili čo i len podpísať."


Súvisiaci článok
Lesná zver urobila Danielovi na poli škodu 1,5 milióna eur a nevie, ako prežije. Poľovníci vraj robia, čo môžu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť