Sobota 07. 09. 2024 06:34:30 | Meniny má Marianna

Novinky z kežmarskej nemocnice - mobilný RTG prístroj, mäkké hniezdočká pre novorodencov i marcové zvýhodnené vyšetrenia pre ženy

KEŽMAROK/ Kežmarská nemocnica každoročne úspešne obhajuje certifikát kvality, realizovaný periodickým externým auditom. Snaží sa o maximálnu spokojnosť pacientov a budovanie nemocnice rodinného typu. Predstavíme vám niekoľko noviniek, ktoré výrazne prispejú k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti o pacientov.

Lenka Ménová|9. marec 2024|13:00:06

Zdroj: FB Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, člen skupiny AGEL

Súvisiaci článok
Nechali by ste sa zlákať pochúťkami zo stredovekej kuchyne? Šancu ste mali v sninskom kaštieli
Čítajte viac >

Kežmarská nemocnica disponuje novým RTG prístrojom

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, ktorá je členom skupiny AGEL, sa v rebríčku hodnotenia poistencov ZP Dôvera aj v minulom roku umiestnila na popredných priečkach, o čom informuje na svojich stránkach. Nedávno predstavila verejnosti nový mobilný RTG prístroj.

Toto zariadenie umožňuje vykonávať röntgenové snímky mimo röntgenového pracoviska a využíva sa pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pacientom, ktorí sa nemôžu dostaviť na RTG oddelenie. Používa sa najčastejšie pri vyšetrovaní pacientov z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, JIS interného a JIS novorodeneckého oddelenia.

„Hlavnou výhodou prenosných RTG prístrojov je práve ich mobilnosť. Tieto zariadenia sú navrhnuté tak, aby boli jednoducho premiestniteľné z miesta na miesto. Efektívne tak vieme vykonávať RTG snímky v rámci nemocnice tam, kde to je práve potrebné a nevyhnutné. Mobilný RTG prístroj sa využíva v prípade, kedy nie je možné pacienta dostaviť do RTG vyšetrovane, alebo je to príliš komplikované. Najčastejšie sa prístroj využíva na RTG vyšetrenia pacientov, ktorí sú na umelej pľúcnej ventilácii na OAIM (oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny), JIS interného oddelenia a JIS novorodeneckého oddelenia, kde sa v prípade potreby vyšetrujú novorodenci v inkubátore,“ vysvetľuje vedúci rádiologický technik kežmarskej nemocnice Bc. Marián Ksiažek.

Moderné RTG prístroje minimalizujú dávku žiarenia, ktorej je vystavený pacient a obsluhujúci personál. Výnimočne sa mobilný RTG prístroj používa aj na bežnom internom alebo detskom oddelení, kedy je pacient z nejakého dôvodu izolovaný. Prístroj má pokročilé moderné funkcie, ako je možnosť digitálneho záznamu a okamžitého zdieľania snímok.

Zdroj: FB Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, člen skupiny AGEL

Marec je mesiac, v ktorom oslavujeme ženy

Ženy oslavujú v marci svoj tradičný sviatok, no nemali by pri tom zabúdať ani na svoje zdravie. Pri tejto príležitosti pripravilo laboratórium AGELLAB 20 % zľavu na špecializované laboratórne vyšetrenia z kategórie Pre ženy, ktorú kežmarská nemocnica svojim pacientom sprostredkuje. Záujemkyne sa môžu rozhodnúť pre vyšetrenie Zdravé ženy, Hormonálny profil, alebo Zdravie vaječníkov. Na vyšetrenie sa môžu objednať online prostrednícvtom oficiálneho webu AGELLAB a kto chce, môže poukaz na niektoré z vyšetrení podarovať blízkej osobe.

Mäkkučké hniezdočká pre novorodencov sú vyrobené ručne

Žiaci a pedagógovia Súkromnej spojenej školy Biela voda v Kežmarku priniesli pre novorodencov krásny a praktický darček – nádhernú ručnú prácu v podobe mäkkých hniezd. Keďže sa pohodlne zmestia aj do inkubátora, budú ich využívať najmenší pacienti i novonarodené deti. Žiačky tejto školy sú mimoriadne šikovné a kraľujú aj medzi návrhármi – Simona a Erika vyhrali Bratislavské módne dni.

Zdroj: FB Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, člen skupiny AGEL

„Priestupníčkovia“ – deti čo sa rodia len raz za štyri roky

Dňa 29. februára sa v pôrodnici kežmarskej nemocnice narodili až tri bábätká, ktoré budú mať v rodnom liste naozaj neobvyklý dátum. Milan, Sandra a Matúš dostali do vienka tento dátum, no narodeniny budú napriek tomu určite oslavovať každý rok, nielen ten priestupný. 29. februára sa rodia aj slávne osobnosti – napríklad americký rapper, spevák a herec známy ako Ja Rule.

Zdroj: FB Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, člen skupiny AGEL

Štatistická zaujímavosť na Valentína

Spolu bolo až šesť valentínskych prírastkov: Júlia, Valentína – narodená na Valentína, Róbert, Melisa, Alex a Miriam. V ranných hodinách 15. februára sa v kežmarskej nemocnici narodil Gabriel, ktorý bol súčasne 100. dieťatkom narodeným v roku 2024.

Zdroj: FB Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, člen skupiny AGEL

Súvisiaci článok
Prešovské stredné školy majú možnosť zatraktívniť si školské prostredie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť