Utorok 15. 10. 2024 21:46:36 | Meniny má Terézia

NASA zverejnila ako snímku dňa záber kométy zo Slovenska

USA/SLOVENSKO/ČR/ Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) publikoval v sobotu ako prestížnu astronomickú snímku dňa fotografiu s názvom Comet Pons-Brooks in Northern Spring (Kométa Pons-Brooks zo severnej jari), ktorá vznikla na Slovensku. TASR o tom v tlačovej správe informoval autor fotografie, astronóm Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave.

TASR|10. marec 2024|10:01:05

Zdroj: Facebook/Petr Horálek

Súvisiaci článok
Namiesto kontroly ruža. Banskobystrickí policajti na MDŽ prekvapili ženy za volantom
Čítajte viac >

Snímka podľa neho vznikla 5. marca tohto roka neďaleko slovenského mesta Revúca, kam sa autor vydal zaznamenať kométu 12P/Pons-Brooks s galaxiou v Andromede. Ako uviedol Horálek, výsledná snímka vznikla len vďaka veľkému šťastiu. Na dané miesto, ktoré vôbec nepoznal, sa totiž vybral v snahe vystihnúť jasné počasie. Kométa je v týchto dňoch aj naďalej pozorovateľná už v malých ďalekohľadoch na tmavej oblohe ďaleko od veľkých miest.

Na zverejnenej snímke je zachytená kométa 12P/Pons-Brooks a galaxia v Andromede z lúky neďaleko Revúcej. V čase snímania boli oba objekty nízko nad severozápadným obzorom. V prvom marcovom týždni prelietala kométa na oblohe okolo galaxie uhlovo veľmi blízko a ponúkla sa tak veľmi fotogenická kompozícia.

Kométa sa v nasledujúcich týždňoch postupne presunie smerom k súhvezdiu Barana, kde bude pozorovateľná od 27. marca až do 19. apríla. Svoju viditeľnosť na našej oblohe potom "zakončí" vo svetle súmraku nad západným obzorom v súhvezdí Býka, v ktorom sa tiež vytratí z nášho dohľadu, uvádza Horálek. Zároveň pripomína, že ide už o 19. snímku dňa NASA, ktorá vznikla na území Slovenska.

431984064_850889493740912_213095522084702545_n.jpg Snímka dňa NASA. Zdroj: Facebook/Petr Horálek

Astronomická snímka dňa NASA (Astronomy Picture Of the Day, skrátene APOD) je prestížny výber najzaujímavejšej astronomickej fotografie dňa, ktorú pre každý deň starostlivo vyberajú a následne dopĺňajú osvetovým popisom editori Jerry Bonnell z Michiganskej technologickej univerzity a Robert Nemiroff z Univerzity v Marylande.

Výber sa začal ešte v roku 1995 a stal jedným z najuznávanejších svojho druhu po celom svete. Sprievodné texty sú prekladané do 23 svetových jazykov a na sociálnych sieťach je sledovaný stámiliónmi návštevníkov denne, uvádza sa v tlačovej správe.


Súvisiaci článok
Zakladal Modus. Do hudobného neba odišla ďalšia hudobná legenda
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť