Streda 15. 05. 2024 13:12:31 | Meniny má Žofia, Sofia

Kežmarčanov čaká bohatý program podujatí, chýbať nebude ani veľkonočná výstava kraslíc v mestskom parku

KEŽMAROK/ Kežmarčanov čaká v najbližších dňoch bohatý program, plný kultúrnych a športových podujatí. Zlatým klincom bude nesporne výstava kraslíc v parku. Tešiť sa môžete aj na nočný beh, tradičnú krížovú cestu na hradnom nádvorí a podujatia pod hlavičkou Európskej komunity športu 2024.

Lenka Ménová|12. marec 2024|10:00:06

Zdroj: FB Mesto Kežmarok - oficiálna stránka

Súvisiaci článok
Novinky z kežmarskej nemocnice - mobilný RTG prístroj, mäkké hniezdočká pre novorodencov i marcové zvýhodnené vyšetrenia pre ženy
Čítajte viac >

K veľkonočným sviatkom určite patria kraslice, do vázy bahniatka či prvé jarné kvety, pletené korbáče, gazdinky pečúce barančeky. Zdobia sa chrámy, domovy, záhrady, mladých i tých starších čaká veselá šibačka, či oblievačka. Mesto Kežmarok pripravilo pre svojich obyvateľov i návštevníkov mesta skutočne pestrý a zaujímavý program.

Výstava kraslíc v parku

Pred dvomi rokmi sa v centre mesta podarilo prvýkrát pripraviť okázalú veľkonočnú výzdobu. Mesto dalo vyhotoviť polmetrové 3D vajíčka z polystyrénu a jedno dokonca dosahovalo výšku až jeden a pol metra.

Aj minulý rok 2023 sa park pred Mestskou knižnicou v Kežmarku zmenil na veľkonočnú krajinu. Kraslice obrých rozmerov vyzdobili deti miestnych materských, základných a umeleckých škôl. Dekorované boli slamenými a prútenými ozdobami, ktoré vyhotovili mestské umelecké školy. Ďalšia výzdoba pochádzala z tvorivých dielní pod vedením majstrov remeselníkov.

„Kraslice maľované a zdobené kombinovanou technikou budú krášliť naše mesto aj počas tohtoročnej Veľkej noci,“ informovala vedúca kancelárie primátora Elena Smrigová.

Kežmarský hrad i mesto každoročne ožívajú tradičným remeslom. Tvorivé dielne pripravujú nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Vyskúšať si môžu napríklad pletenie korbáčov, tvorbu prútených výrobkov, či maľovanie kraslíc.

Krížová cesta na nádvorí hradu

Rímskokatolícka cirkev v Kežmarku v spolupráci s Múzeom v Kežmarku počas veľkonočných sviatkov organizujú tradičnú Krížovú cestu na nádvorí Kežmarského hradu. Precítiť udalosti Veľkej noci môžu návštevníci na Veľký piatok 29. marca o 20:00 hod.

Nočný orientačný beh dvojíc

Pri zážitkovom behu Nox quaerox, ktorého hlavným mottom je: „Nie je dôležité nájsť, ale hľadať“, pôjde predovšetkým o zábavu. Tí, ktorí sa ho zúčastnia, budú mať možnosť netradične stráviť voľný čas a prežiť príjemný jarný večer, na ktorý budú určite dlho spomínať. Behu sa môžu zúčastniť rodiny s deťmi, páry, kamaráti, či kolegovia.

„Súťažiaci, ktorí na beh prídu kvôli prekonávaniu rekordov, sa budú snažiť ukázať aj inú stránku športovania – spoluprácu. Na mape, ktorú dvojica dostane pred štartom, sú vyznačené kontroly s rôznou bodovou hodnotou, podľa vzdialenosti a náročnosti ich umiestnenia od miesta štartu,“ povedal Dávid Cintula, manažér športu v meste Kežmarok, ktorý spolu s organizáciou Outdoor Institute bude zastrešovať netradičné preteky.

Hra sa bude realizovať formou hromadného štartu. Štart pre rodiny a deti bude samostatný a pre malých i veľkých sú pripravené prekážky a rôzne zábavné rébusy. Čas je obmedzený, bežať sa bude presne 60 minút. Podujatie sa bude konať pod záštitou Európskej komunity športu 2024, ktorej členmi sú aj partnerské mestá Nový Targ a Liptovský Mikuláš.

Pri tvorbe článku sme čerpali informácie z oficiálnej stránky www.kezmarok.sk.


Súvisiaci článok
Nechali by ste sa zlákať pochúťkami zo stredovekej kuchyne? Šancu ste mali v sninskom kaštieli
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť