Štvrtok 16. 05. 2024 02:13:08 | Meniny má Svetozár

V Prešove vybudujú nový most na štýl Apollo. Obyvateľov čakajú dopravné obmedzenia až do októbra

PREŠOV/ Začiatkom marca v Prešove slávnostne odštartovali obnovu dôležitého mosta pri Lesíku delostrelcov. Nový most bude vybudovaný ako jeden celok bez postranných lávok. Pôjde o jednoliatu stavbu pre autá, cyklistov i chodcov. Starý most je momentáne v zlom stave – 6. stupeň poškodenia (STS 6).

Lenka Ménová|13. marec 2024|10:00:06

Zdroj: FB Mesto Prešov - oficiálna stránka

Súvisiaci článok
V Prešovskom kraji opravia cesty, aj cyklochodníky, na slovensko-poľskom pohraničí
Čítajte viac >

Na obnove mosta sa bude podieľať mesto Prešov spolu s Prešovským samosprávnym krajom (ďalej len PSK). Investícia si vyžiada zbúranie nebezpečných postranných lávok i samotného mosta. Lávky pre chodcov pre zlý stav mesto uzatvorilo už pred tromi rokmi. V rámci spoluúčasti na projekte uhradí z vlastného rozpočtu ich búranie za približne 119 tisíc eur.

„Most a lávka, ktoré prechádzajú ponad železničnú trať, budú kompletne nahradené novým mostom. Ide o investičnú akciu Prešovského samosprávneho kraja, na ktorej sa finančne podieľa aj mesto Prešov. Súčasťou výstavby nového mosta bude aj odstránenie starých a nebezpečných lávok. Nový most bude slúžiť peším aj cyklistom. Celú obnovu plánujeme ukončiť do konca tohto roku. O postupe výstavby a dopravných obmedzeniach s tým spojenými, budeme obyvateľov mesta pravidelne informovať,“ týmito slovami informoval primátor mesta Prešov František Oľha obyvateľov mesta prostredníctvom sociálnych sietí.

Zdroj: www.psk.sk

Podľa predbežných plánov by mal za osem mesiacov stáť nad železničnou traťou v Prešove nový most z oceľovej konštrukcie. Do výstavby tohto impozantného objektu, ktorý je prezývaný aj prešovské Apollo, bude podľa informácií z mesta a PSK preinvestovaných 4 mil. eur. Práce na moste budú rozdelené do štyroch etáp a prvá z nich začne už v polovici marca.

V prvej fáze pôjde o preložku inžinierskych sietí. V polovici mája bude nasledovať búranie mostnej konštrukcie a v ďalších dvoch fázach samotná výstavba nového mosta. Výsledkom má byť oceľový oblúk v dĺžke 31 m a šírke 23 m. Dobuduje sa aj lávka popod most, čo výrazne pomôže aj cyklistickej doprave.

Most, ktorý bol postavený v roku 1968, prepája centrum mesta s najväčším sídliskom Sekčov. Pod ním vedie spomínaná železničná trať a s obľubou ho využívajú aj chodci a cyklisti. Podľa slov primátora mesta hrozilo zrútenie lávok, pretože most je v stupni šesť, no lávky až v stupni sedem, čo sa týka poškodenia. Most je mimoriadne frekventovaný a vzhľadom na jeho stav nemá význam investovať do jeho obnovy a rekonštrukcie.

Denne prejde mostom okolo 21 tisíc áut a od 15. marca čakajú motoristov výrazné zmeny dopravy, ktoré budú trvať až do ukončenia stavby. Ich súčasťou budú tiež krátkodobé výluky železničnej dopravy.

Zdroj: FB Prešovský samosprávny kraj

Súvisiaci článok
Kežmarčanov čaká bohatý program podujatí, chýbať nebude ani veľkonočná výstava kraslíc v mestskom parku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť