Streda 15. 05. 2024 17:13:26 | Meniny má Žofia, Sofia

Naše veľhory budú o niečo čistejšie. Vo Vysokých Tatrách budú testovať kompostovacie toalety

VYSOKÉ TATRY/ Najväčší turistický klub na Slovensku Hikemates predstavil nový projekt na zlepšenie turistickej infraštruktúry. Jeho hlavným cieľom je vytvoriť pilotný model kompostovacích toaliet, a tým prispieť k väčšej čistote a hygiene v prírode. Poodhadzované servítky a nechutné extrementy, ktoré sú často neželanou súčasťou horskej turistiky, by sa tak mohli stať minulosťou.

Lenka Ménová|14. marec 2024|10:00:06

Zdroj: FB Hikemates

Súvisiaci článok
V Prešove vybudujú nový most na štýl Apollo. Obyvateľov čakajú dopravné obmedzenia až do októbra
Čítajte viac >

Turistický klub Hikemates v spolupráci s Corwin – priekopníckym developerom udržateľnej architektúry, plánujú zorganizovať architektonickú súťaž a vytvoriť dokumentáciu pre generický dizajn toaliet. Vzniknutý návrh následne poskytnú správam národných parkov, aby mohli toalety implementovať vo svojich oblastiach.

Súčasťou projektu je aj výstavba toaliet v blízkosti Chaty pod Rysmi

Na týchto toaletách bude Tatranský národný park (TANAP) monitorovať a vyhodnocovať účinnosť tohto riešenia. Prevádzku a údržbu toaliet zabezpečia majitelia chát, Klub slovenských turistov (KST) a Slovenský horolezecký spolok SHS James. Memorandum o spolupráci medzi zúčastnenými stranami je už podpísané a takisto sú už rozdelené aj aktuálne úlohy.

Správa TANAP-u poskytne pozemok, kde sa toalety postavia a zapojí sa aj do procesu navrhovania a povoľovania stavby. KST a SHS budú úzko spolupracovať a zároveň budú zodpovední za správu a údržbu toaliet, ktorú zabezpečia prostredníctvom nájomcov vysokohorských chát.

Pripomíname, že Klub slovenských turistov vznikol v roku 1990 a v súčasnosti má viac ako 22 tisíc členov, združených v 386 odboroch a kluboch. Svojimi pestrými podujatiami, ktorých sú stovky, ponúkajú program obyvateľom Slovenska všetkých vekových kategórií. Svojimi verejnoprospešnými aktivitami pripievajú k vytváraniu lepších podmienok na rozvoj turistiky, športu a cestovného ruchu.

Projekt kompostovacích toaliet by mohol na jednej strane priniesť pozitívne zmeny v ochrane životného prostredia a na druhej strane zlepšiť zážitok z návštevy národných parkov. V konečnom dôsledku by mali tento krok oceniť nielen návštevníci TANAP-u, no i samotná príroda.

Zdroj: FB Hikemates

Súvisiaci článok
Novinky z kežmarskej nemocnice - mobilný RTG prístroj, mäkké hniezdočká pre novorodencov i marcové zvýhodnené vyšetrenia pre ženy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť