Sobota 07. 09. 2024 07:23:01 | Meniny má Marianna

V Žiari nad Hronom zrekonštruovali retro ihrisko v štýle 70. rokov. Máte vo svojom okolí podobné?

ŽIAR NAD HRONOM/ Mesto Žiar nad Hronom sa rozhodlo na pamiatku zachovať detské ihrisko vo dvore na Ulici Štefana Moysesa. Ponechalo a obnovilo kovové hracie prvky zo 70. až 80. rokov minulého storočia, pridalo sa tak k niekoľkým posledným na Slovensku.

Andrea Chudová|14. marec 2024|09:00:06

Je to ihrisko nášho detstva, preliezky, na ktorých sme vyrástli. Zdroj: Facebook Mesto Žiar nad Hronom

Súvisiaci článok
Rekonštrukcia hlavného ťahu v Žiari nad Hronom skončí v apríli. Čo bude s opravou mosta ponad železnicu?
Čítajte viac >

Ihrisko vo dvore na Ulici Š. Moysesa, blízko mestského úradu v Žiari nad Hronom upravili do finálnej podoby. Zatiaľ čo z iných častí mesta sa postupne odstraňujú hojdačky, kolotoče a preliezky, ktoré boli nainštalované v 70. a 80. rokoch minulého storočia, tu sú umiestnené natrvalo.

K odstráneniu pôvodných hracích prvkov na ihriskách mesto pristúpilo, lebo už nespĺňajú súčasné bezpečnostné normy. Mnohé z nich boli v takom technickom stave, že nebolo možné ich opraviť tak, aby zabezpečovali bezpečnosť pri používaní.

Vzhľadom na to, že kovové detské prvky slúžili niekoľkým generáciám detí takmer pol storočia, mesto Žiar nad Hronom sa rozhodlo zachovať jedno takéto malé ihrisko ako pamiatku.

stiahnuť.jfif Základným stavebným materiálom ihrísk v 70. a 80. rokoch bol betón a kov. Zdroj: Facebook Mesto Žiar nad Hronom

„Je to retro ihrisko nášho detstva, preliezky, na ktorých sme vyrástli. Unifikované, minimalistické herné prvky. Svojim minimalizmom, zdá sa, podporovali detskú predstavivosť. Hrávali sme sa totiž na nich celé hodiny a celé prázdniny. Tieto herné prvky patrili k sídliskovému koloritu. Ich základným materiálom bol betón a kov. A hlavne odolnosť - niektoré vydržali dodnes. Stačí len nový náter a sú večné - večné pre spomienku na ich obdobie slávy. A zdá sa, že aj dnes sem - tam pritiahnu detskú zvedavosť a pozornosť,“ hovorí Denisa Mindová z Odboru ekonomiky a financovania MsÚ.

Návšteva tohto retro ihriska a používanie týchto prvkov bude na vlastnú zodpovednosť a riziko.

Retro ihriská na Slovensku

S retro ihriskami sa stretávame aj v iných väčších, či menších mestách na Slovensku, kde herné prvky neboli nahradené novými, a tak si môžeme zaspomínať na svoje detstvo.

V pôvodnom šate bude obnovené aj ihrisko "Hexadron" v parku SNP v Banskej Bystrici, ktoré si pamätajú najmä staršie generácie v jeho pôvodnej podobe. K obnove došlo vďaka vyčleneniu finančných prostriedkov z mestského rozpočtu a tak sa postupne darí týmto objektom získavať ich pôvodný vzhľad. Obnova tohto diela je realizovaná pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu.

417556969_721709263473299_1703774070905933510_n.jpg Ihrisko "Hexadron" v parku SNP v Banskej Bystrici. Zdroj: Facebook Mesto Banská Bystrica

Autorstvo tohto výtvarného diela sa dlhé roky pripisovalo Karolovi Lackovi. Kurátorka Stredoslovenskej galérie a historička umenia Zuzana Leškanič Majlingová však zrealizovala podrobný výskum a zistila, že pravým autorom diela bol priemyselný dizajnér Ján Ondrejovič. Následne nadviazala kontakt s dedičmi a spracovala archívne materiály, ktoré poskytla samospráve.

417476100_721709200139972_4390297586136589981_n.jpg Pravým autorom diela bol priemyselný dizajnér Ján Ondrejovič. Zdroj: Facebook Mesto Banská Bystrica

„Ihrisko zostáva cenným dobovým príkladom komplexného – kontextuálneho prístupu k vytváraniu moderného životného prostredia. Bolo vytvorené s rešpektom k symbolickým hodnotám a výtvarným nárokom významnej lokality mesta. Mám radosť, že po dlhoročnej spolupráci Janky Pelikánovej z oddelenia kultúry s odborníkmi, mesto pristúpilo k jeho obnove. Zásluhu na popularizácii významu originálneho detského ihriska Hexagon majú aj domáce umelecké a kultúrne inštitúcie – Divadlo Štúdia tanca či Stredoslovenská galéria, viacerí žurnalisti, vrátane RTVS – Štúdio B. Bystrica, kde nakrútili o Ihrisku Hexagon krátky dokumentárny film. Poďakovanie patrí aj mnohým obyvateľom a všetkým, ktorí sa spájali a venovali myšlienke jeho záchrany od roku 2015 neutíchajúcu pozornosť,“ hovorí Zuzana Leškanič Majlingová.

„S prvou etapou sme začali už vlani, keď sme urobili inventarizáciu a spracovali kompletnú výkresovú a výrobnú dokumentáciu. Zároveň sme zhotovili formy na výrobu jednotlivých prefabrikovaných dielcov,“ hovorí Matúš Jančura.

419039723_721708840140008_2573270639973107170_n.jpg Záchrane diela sa venuje sochár Matúš Jančura. Zdroj: Facebook Mesto Banská Bystrica

Všetky práce sa aktuálne sústreďujú v dielni v Slovenskej Ľupči. V druhej etape sa realizujú drobné úpravy tých foriem, ktoré si to vyžadujú.

„Zároveň odlievame samotné odliatky, ktoré chceme mať hotové do konca marca. V apríli sa plánujeme presunúť pod Pamätník SNP, kde pristúpime k opravám priamo na mieste. Obnova celého Hexagonu je veľmi zaujímavá. Musíme zopakovať celý myšlienkový pochod a postup tvorcu tohto unikátneho diela. Je inšpiratívne vidieť ako Ján Ondrejovič rozmýšľal, a ako nanášal vrstvy. Tým, že nebol sochár, ale dizajnér, vidíme iný spôsob myslenia, než na aký sme zvyknutí,“ objasňuje Jančura.

417553018_721708743473351_8805694551136200021_n.jpg Je inšpiratívne vidieť, ako tvorca Hexagonu v minulosti uvažoval. Zdroj: Facebook Mesto Banská Bystrica

Zaujímavosťou je, že dielo Hexagon malo aj drevenú časť, ktorá sa do dnešných dní nezachovala a rekonštruovať sa nebude. Pôvodný Hexagon mal bielu farbu, preto bude vo finále namaľovaný na bielo tak, aby vyzeral ako kedysi.


Súvisiaci článok
Zastávky MHD v Žiari nad Hronom budú mať nové prístrešky a zelené strechy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť