Nedeľa 15. 09. 2024 23:09:48 | Meniny má Jolana

V Banskej Bystrici sa triediť odpad oplatí. Do záhrady si môžete odniesť až 200 l kompostu

BANSKÁ BYSTRICA/ Po minuloročnej skúsenosti s odberom kompostu do domácností mesto opäť ponúka Banskobystričanom možnosť prevziať si 200 l certifikovaného kompostu, určeného pre jednu domácnosť, do vlastných nádob.

Andrea Chudová|16. marec 2024|13:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Podnik medzitrhu práce poskytne dôstojné bývanie a šancu na lepší život 115 klientom
Čítajte viac >

Separovanie bioodpadu do hnedých nádob v Banskej Bystrici sa oplatí, pretože zelený odpad sa premieňa na kvalitné organické hnojivo, nazývané aj "čierne zlato". Tento kompost obohacuje pôdu živinami, podporuje rast rastlín, ako sú kvety, stromy a kríky, a zlepšuje úrodnosť. Vzhľadom na pozitívnu spätnú väzbu z minulého roka je tento kompost opäť k dispozícii zdarma.

„Kompost je zdrojom dusíka, fosforu, draslíka, horčíka, vápnika a stopových prvkov. Vhodný je na hnojenie záhrad, ovocných sadov, pri výsadbe stromov, okrasných drevín a trvaliek či pri zakladaní a pestovaní trávnikov. Pre alkalické hodnoty pH však nie je vhodný na výsadbu a hnojenie kyslomilných rastlín, ako sú čučoriedky, azalky či hortenzie,“ uvádza generálny riaditeľ spoločnosti Marius Pedersen Slovensko Oliver Šujan.

Materiál, ktorý sa dovezie na kompostáreň, je rozdrvený a následne podľa špecifikácií zmiešaný do hromád. Po dokončení kompostovacieho procesu sa materiál presúva z technologickej plochy a prechádza cez sito. Výsledný produkt je podrobený chemickým a mikrobiologickým testom. Kompost, vyrobený certifikovaným spôsobom, splňuje technický štandard STN 46 5738 a obsahuje zmes stabilizovaných organických látok, ktoré prešli kontrolovanými biologickými zmenami.

20231016_091306-1200x900.jpg Kompost je zdrojom dusíka, fosforu, draslíka, horčíka, vápnika a stopových prvkov. Zdroj: banskabystrica.sk

„Výrobou kompostu sa zaoberáme už niekoľko rokov. Jeho výroba a umiestnenie do pôdy je naším príspevkom, ako pomôcť poľnohospodárom v tomto období, ktoré je náročné i pre nich. Hlavnú časť kompostu predávame veľkoodberateľom a maloodberateľom na využitie v poľnohospodárstve, sadovníctve, záhradníctve, krajinotvorbe či úprave a výsadbe verejnej zelene. Musím podotknúť, že nás teší záujem obyvateľov a poľnohospodárov o náš vysokokvalitný kompost,“ dodáva Šujan.

Kompost bude k dispozícii na Mičinskej ceste č. 35, vedľa areálu údržby ciest MIS, nie v Zbernom dvore v Radvani, ako minulý rok. Prevziať si ho bude možné od 18. marca do 10. apríla 2024, utorky, stredy, štvrtky a piatky v čase od 9:00 hod. do 17:30 hod. a každú sobotu od 9:00 hod. do 14:00 hod.

Jedna domácnosť si môže vziať maximálne 200 litrov certifikovaného kompostu. Na nakladanie kompostu nebude k dispozícii personál, preto si každý záujemca musí kompost naložiť samostatne do vlastných nádob, vriec alebo vlečiek.


Súvisiaci článok
V piatok prepojí svetelný signál sedem lokalít Pohronskej hradnej cesty. Budete ho sledovať?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť