Sobota 07. 09. 2024 20:43:50 | Meniny má Marianna

VIDEO Na mieste, kde zomrela Bieloruska, bol 200-kilový medveď s krvavou papuľou, tvrdí Taraba. Šelmy chce strieľať so súhlasom EÚ, alebo cez ústavný zákon

SLOVENSKO/ Na mieste nálezu tela mŕtvej 31-ročnej Bielorusky v Nízkych Tatrách bol 200-kilový medveď s krvavou papuľou. Informáciu v sobotu vo videu na sociálnej sieti zverejnil minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Dodal, že aktuálne preverujú, či nejde o jedinca, ktorý pred časom obťažoval ľudí na Táloch.

TASR|16. marec 2024|15:35:37

Ilustračné foto. Zdroj: csfd.sk a Facebook / Tomáš Taraba

Súvisiaci článok
Bieloruska pri úteku pred medveďom spadla z výšky a poranila si hlavu. Zomrela na zlyhanie nervového systému
Čítajte viac >

Predchádzajúce vedenie rezortu ho podľa Tarabu dalo premiestniť do hlbšej prírody, aby ho zachránilo.

Udalosť, ktorá sa v piatok (15. 3.) stala, označil minister za zbytočnú tragédiu. Uviedol, že slovenské ministerstvo životného prostredia (MŽP) spoločne s Rumunskom predloží na marcové rokovanie Rady ministrov životného prostredia Európskej únie (EÚ) návrh na preklasifikovanie medveďa do nižšej kategórie. To by umožnilo efektívny a aktívny zásah do populácie medveďa.

"V prípade, ak politici v Bruseli odkážu Slovákom, že životy našich ľudí ich nezaujímajú, na aprílovú schôdzu prídeme s ústavným návrhom zákona, ktorý jasne stanoví odstrely v extravilánoch. Napríklad v oblasti širších lokalít pri turistických centrách, chodníkoch a v extravilánoch pri mestách a obciach," vysvetlil.

V Nízkych Tatrách došlo v piatok k stretu dvojice s medveďom, obaja sa dali na útek. Muža našli bez zranení, ženu mŕtvu. Predbežnou príčinou smrti u 31-ročnej Bielorusky je podľa obhliadajúceho súdneho lekára zlyhanie centrálneho nervového systému. Žena mala pri úteku spadnúť z výšky a privodiť si tým devastačné poranenie hlavy.

Podľa informácií od horských záchranárov našli telo pod skalným prahom v strmom teréne. Medveď sa nachádzal v blízkosti. Odplašili ho výstrelom zo zbrane policajta, krikom a za pomoci služobného psa. V súvislosti s udalosťou začala polícia trestné stíhanie za prečin usmrtenia.


Súvisiaci článok
Medveď mal v piatok na Liptove zabiť ženu z Bieloruska. Ak sa to potvrdí, nič sa nebude ututlávať, tvrdí Kuffa
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť