Streda 18. 09. 2024 21:10:13 | Meniny má Eugénia

Pozor na podvodníkov na internete, je ich stále viac. Nikdy neposielajte peniaze vopred!

SLOVENSKO/ Pani Jana chcela zakúpené knihy darovať nemocnici. Zaplatila za ne dopredu predávajúcej, ktorá ich ponúkala na sociálnej sieti. No nič nedostala. Ukázalo sa, že ide o podvodníčku, ktorá takto, ponúkajúc knihy a hračky, oklamala desiatky ďalších žien. Odborník varuje: Nikdy neposielajte peniaze vopred, trvajte na dobierke!

Michal Filek|20. marec 2024|15:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Pozor na podvody cez telefón. Upozornite a poučte svojich rodičov!
Čítajte viac >

Reportáž o podvodníčke v online priestore priniesla verejnoprávna televízia RTVS.

Desiatky mamičiek, podľa zistení RTVS, naleteli podvodníčke, ktorá ponúkala knihy a hračky cez internet. Najskôr si vypýtala peniaze, že potom pošle tovar. Neposlala...

Tak ako pani Jana. Tá chcel kúpiť knihy pre deti v nemocnici.

Poslala jej 180 eur za 60 kníh. Ale čakala na ne márne.

A tak požiadala o vrátenie peňazí. Dočkala sa však len výhovoriek. Peniaze vraj nemá, lebo jej ich zobral exekútor. Zaplatí vraj potom, ako jej dorazí materská. Ale ani z toho nebolo nič.

A tak pani Jana začala pátrať a zistila, že žena vystupuje na internet pod viacerými prezývkami, ponúka opakovanie ten istý tovar a zrejme takto oklamala už desiatky žien. Jana ich kontaktuje.

Ak je totiž škoda len malá, napríklad 30 eur, a polícia nevie dokázať, že k platbe vôbec došlo, môže to odmietnuť. Škoda musí byť aspoň malého rozsahu, teda minimálne 266 eur. Pritom, ak sa takéto podvody dokázateľne dejú opakovanie, škoda sa sčítava.

A môže ísť aj o trestný čin. Po celom Slovensku už oklamané ženy podali 6 hromadných trestných oznámení.

Reportéri RTVS sa skontaktovali aj s podvodníčkou. Tá vyjadrila ľútosť a uviedla, že si neuvedomovala, čo robí a že s tým už nadobro skončila.

Zástupca Slovenského obchodnej inšpekcie varuje, že 80% podnetov dnes dostávajú pre podozrenia z internetového obchodu. Ľudí upozorňuje, že by v žiadnom prípade nemali platiť dopredu, ale trvať na dodaní tovaru a platbe na dobierku.

Veľmi dôležité je tiež vedieť, od koho tovar kupuje. Ak ide totiž len o prezývku na internete, len veľmi ťažko si budete uplatňovať náhradu škody, alebo reklamáciu.


Súvisiaci článok
Brutálny útok troch na jedného. Bili ho palicou, aj obuškom, aj keď už ležal na zemi
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť